Philidor kan het niet bolwerken tegen SOPSWEPS: 3,5-4,5

Door Michiel Vergeer

Zaterdag 2 april trad Philidor 1 thuis aan tegen SOPSWEPS. Vorig jaar was het verschil nog twee klassen tussen beide teams, nu na 7 ronden slechts een matchpuntje. SOPSWEPS is een opvallende club. Zij hebben geel/blauw gestreepte jasjes en die kwamen ook te voorschijn. Niet al onze spelers waren op tijd. Churchill staat op KNSB-zaterdagen in Leiden beter bekend als laan met fileproblemen dan als oorlogsheld. SOPSWEPS was in een sterke opstelling gekomen met gemiddeld meer ELO-punten achter de borden. Bij mijn eerste rondje herkende ik hun kracht want ik zag niemand van ons beter staan en enkele van onze stellingen duidelijk minder. Zo werd Hermans witte paard op d4 zwaar aangevallen evenals de achtergebleven zwarte pion e6 van Thijs. Het evenwicht werd bij Wessel niet verbroken en op een nog vol bord werd even voor drie uur tot remise besloten. Ruim een half uur later kwam er een remise bij van Stef aan bord 1. Zijn tegenstander had pion c5 gepakt in ruil voor dameruil en zijn koning in het midden. Stef won de pion terug met gelijkwaardige stand (1-1). Ondertussen had Herman stukverlies afgewend maar een foeilelijke dubbelpion op e2 en e3. Zijn tegenstander laveerde soepel al zijn stukken naar mooie posities terwijl Hermans stelling kraakte. Léonore ruilde in het centrum lichte stukken af maar haar overgebleven lichte stukken waren gebonden aan minder goede posities. Thijs moest alle zeilen bijzetten om niet onder de voet te worden gelopen. Hij bleef overeind maar wel met een pion minder. Arres speelde actief maar liet een schijnoffer van een paard toe van onze oud-clubgenoot Machiel de Heer. Arres moest het stuk teruggeven en raakte een pion achter. In het viertoreneindspel had hij voldoende actief tegenspel zodat hij remise kon afdwingen. Een nederlaag voor ons tekende zich af rond vier uur.

Nico had een lelijke dubbele f-pion maar kon zijn stukken steeds beter opstellen. De dubbelpion wist hij om te zetten in verbonden pionnen, hij ruilde torens en veel lichte stukken af waarbij hij tegen hun sterkste speler ogenschijnlijk iets beter kwam te staan. Guido offerde een dame en twee pionnen voor een toren en twee paarden. Een moeilijk te taxeren soort dynamisch evenwicht.
De stelling van Herman stond op omvallen maar toen offerde hij zijn dame pardoes op h7. Onder toeziend oog van velen dwong het offer eeuwig schaak af en daarmee de vierde remise(2-2). Een offer dat zeker in het clubblad hoort en dat ik zelf ook nog eens hoop toe te passen! Bij de tijdcontrole hoopte ik dat we de wedstrijd met nog vier remises konden afronden. Guido offerde de lichte kwaliteit (twee lichte stukken voor een toren) terug voor een pion. Als u dit precies volgt betekende dit dat hij twee torens tegen een dame met pluspion overhield. Niet lang daarna remise. De tweede zitting met nog 3 partijen duurde nog heel lang. Nico kwam in een heel moeilijk en gevaarlijk dame-eindspel een pion voor tegen een wel gevaarlijk ogende vrijpion. Léonore en Thijs werden echter steeds verder teruggedrukt. Léonore moest in het viertoreneindspel optornen tegen ver opgerukte pionnen op a7 en d7. Haar pionnen werden ondanks verwoed tegenstribbelen opgepeuzeld. Thijs vereenvoudigde de stand steeds verder maar net niet genoeg. Daarmee was de nederlaag tegen zessen een feit. Ondertussen neutraliseerde onze topscorer Nico met grootmeesterlijke manoeuvres de tegendreigingen waaronder eeuwig schaak. Het was al over zessen toen hij zijn voordeel verzilverde. De kleinst mogelijke nederlaag (3,5-4,5). Bij de Chinees zagen wij dat ook elders de strijd heel spannend was geweest met veel 4,5-3,5 resultaten. Er is een nieuwe leider en ook de strijd om de tweede degradatieplaats is nog helemaal open.

Geef een reactie