Philidor 4 bovenaan na winst op Sassenheim

Dinsdag 1 maart was het dan zover. De belangrijkste wedstrijd van Philidor 4 van het seizoen zou gespeeld gaan worden: Uit tegen de Sassenheimse schaakclub. Dit tot nu toe nog ongeslagen team verwelkomde ons in een aparte kleine zaal met veel licht en onbeperkt gratis koffie. Ideale omstandigheden om de hersens goed te laten kraken. Vol goede moed werden de klokken gestart.

Oudshoorn stelde zijn ambities vlug bij toen bleek dat hij op bord 2 moest spelen tegen de Sassenheimse clubkampioen en oud-Philidor speler Bongers. Een snelle remise stemde hem terecht tot tevredenheid. Omstreeks half elf ging de eerstvolgende partij verloren: Zeeman legde het af tegen iemand die al jarenlang er in slaagt om zijn rating kunstmatig laag te houden. Niet veel later moest ik zelf ook het bijltje er bij neer gooien: mijn tegenstander kende de gesloten Siciliaanse opening achteraf gezien beter dan ik tijdens de partij dacht. Maar toen kwam opeens een meevaller: de tegenstander van Zwetsloot ging in een gelijkwaardige stelling door zijn vlag. Niet veel later liep Fakkert in een partij uit een stuk eveneens zijn tegenstander onder de voet. Tussenscore: 2,5-2,5.

Ondanks de belangen die op het spel staan blijft de sfeer gemoedelijk. Op bord 1 staat van den Bosch belabberd. Op bord 3 staat Roorda actiever en een kwaliteit aan materiaal voor en op bord 7 staat vd Wijngaard met gelijk materiaal iets onder druk. Plotseling kan vd Wijngaard met een paardvork de toren van zijn tegenstander winnen: 2,5-3,5. Ik keer me om naar de partij van Roorda: Daar heeft hij een mataanval opgezet, maar er dreigen nog irritant veel schaakjes en het is maar de vraag hoe dat gaat aflopen. Zijn tegenstander besluit echter in plaats van schaak te geven zijn dame bij de verdediging te betrekken. Dit terwijl er niets meer te verdedigen valt en een zet later kan hij opgeven.

Het duurt even tot het tot me doordringt. Dan krijg ik hetzelfde gevoel als tijdens een partij waarin mn tegenstander zijn dame weggeeft. Een combinatie van ongeloof en euforie maakt zich van me meester. Het is echt waar, in een tijdspanne van drie minuten zijn we van 2,5 naar 4,5 punten gegaan en hebben we gewonnen!

Van den Bosch wordt van dit heuglijke feit op de hoogte gebracht en biedt zijn tegenstander remise aan. In de chaos van het moment realiseren de spelers van Sassenheim nog niet dat het echt al voorbij is en sporen zij de tegenstander aan door te spelen. Als langzaam tot de tegenstander doordringt dat het toch echt over en sluiten is, wordt de catastrofe compleet: Ook van den Bosch weet alsnog te winnen. Een ruime zege van 2,5-5,5 is het gevolg. Op 4 april spelen we thuis onze laatste wedstrijd tegen Toren Valkenburg. Mochten we die winnen, dan zijn we kampioen. Ik kan me niet een periode herinneren dat Philidor 4 niet in de 2e klasse heeft gespeeld. De bijbehorende promotie zou daarom nog een extra reden voor een feestje zijn!

3 gedachten over “Philidor 4 bovenaan na winst op Sassenheim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *