Philidor en Santpoort houden elkaar na spannende strijd in evenwicht (4-4)

Door Michiel Vergeer

Na vijf weken winterstop stond in de zesde ronde van de KNSB de thuiswedstrijd tegen Santpoort op het programma. Veel schakers hebben in de tussentijd o.a. geoefend bij Hoogovens/Tata, dichtbij Santpoort. Philidor zag de progressie van de afgelopen wedstrijden terug in een hogere ELO-rating op de februarilijst. We brachten nu gemiddeld meer dan 2100 achter de borden. Grappig puntje: bij Philidor 2 Braggaars, bij Santpoort 2 Havers.

Na twee uur spelen zag Uw pionnenteller nog weinig tekening in de strijd. Léonore stond er een achter, geofferd voor tegenspel. Nico en hun kopman hielden de stukken bijna allemaal op de laatste rij maar de pionnenstelling gaf de tegenstander een optisch ruimteoverwicht. Maarten had een achtergebleven pion op c3 tegenover een geïsoleerde pion b5. Wessel en Herman hadden te maken met breed opgezette pionnenopmarsen over het hele veld. Thijs viel aan op de koningsvleugel, de tegenstander aan de andere kant. Stef viel sterk aan maar het leek moeilijk om er door te komen. De witte pion d5 van Guido zorgde voor ruimte en druk in het centrum maar de tegenkansen voor zwart lagen op de damevleugel. Een strijd op hoog niveau, geen voorspelling te doen. Na zo’n drie uur spelen werd ik somberder. Nico verloor een pion op e7 en ging met zijn paard terug naar a8. Wessel moest terug met zelfs zijn paard naar h1. Dat doet altijd pijn aan de ogen. Léonore zag de geofferde pion niet terug, verloor er nog een en daarna twee lichte stukken tegen een toren. Niet te houden. Wessel zag twee paarden en een loper op de koning afstormen. Zijn tegenstander offerde zelfs zijn dame voor een fraai mat (0-2). De familiestrijd Braggaar-Haver ging daarmee verloren. Maarten bracht het eerste punt voor ons binnen. Hij had de b-pion gewonnen en zette het voordeel nauwkeurig en overtuigend om in winst. Bij Guido ging zijn pion d5 verloren en de winst van pion d6 woog daar niet tegen op.1-3 achterstand bij de tijdcontrole.

In het laatste half uur voor de tijdcontrole ging het voor ons op de andere borden beter. Een 5-3 overwinning leek ineens mogelijk. Nico kwam een pion voor toen zijn tegenstander te onnauwkeurig de winst wilde binnenhalen. Wel waren in het dame+paard eindspel alleen op de koningsvleugel nog pionnen over. Stef ontweek een gevaarlijk ogende penning van zijn dame en kwam de kwaliteit en een pion voor. Thijs was met een prachtige dame-aanval op b2 materieel in het voordeel gekomen, maar moest nog wel een gevaarlijk ogende aanval van zijn behendige tegenstander pareren. En ook Herman stond beter: hij ving de koningspionnenstorm nauwkeurig op en pikte ondertussen elders twee pionnen mee. Nog een lange tweede zitting. Stef won als verwacht (2-3) maar Nico kon in het paardeindspel de pluspion net niet verzilveren. Ook Herman kwam er niet door omdat zijn paard niet uit een lastige penning kon komen. Dus moest Thijs de gevaren heel precies pareren en winnen. En dat deed hij! Een 4-4 gelijkspel waardoor we stevig in de middenmoot blijven. Een punt verder van de promotieplaats én ook van de degradatieplaats.

Plaats een reactie (ja, graag!)