Philidor 1 en Philidor 2 genieten van gezellig snelschaakkampioenschap voor teams in Delft

Door Wadim Sharshov

Zaterdag 5 maart werd er in Delft voor het eerst een HSB Snelschaakkampioenschap voor clubteams gehouden. Vorig weekend hoorde ik van de jongens van het eerste team over dit toernooi en het leek mijzelf erg leuk om daaraan mee te doen, bovendien omdat ik dit jaar het oliebollentoernooi gemist had. Ik sprak de jongens van Philidor 2 en snel hadden wij een team op de been gekregen, dat bestond uit Wessel Braggaar, Jos de Best, Robin Wooter en mij. Na snel een mailtje te sturen, waren wij precies op tijd aangemeld en werden wij als 28ste geplaatst op de deelnemerslijst (30 teams was het limiet). Het speeltempo zou Fisher worden met in het begin 3 minuten + 2 seconden per iedere zet erbij. Hier heb ik zelf niet zo veel ervaring mee. Op het eerste gezicht lijkt het erg weinig, dit valt overigens wel mee, het is immers fijn bij een tot in het eindspeldurende partij, maar veel minder fijn bij onbekende zijvariantjes van allerlei openingen. Ik benoemde mijzelf ondemocratisch tot teamcaptain van het tweede Philidor team en ging daarna puzzelen over een opstelling.

Op bord 1 moest duidelijk Wessel komen te zitten, ideaal geschapen voor snelschaken. Snel, sluw, intuitief en bijna altijd (op minstens) remiseuitslagverzekerd. Bord 4 was ook duidelijk, dat zou ik worden, aangezien ik niet zo’n snelle snelschaker ben en als captain is het fijn om te kijken, waar het schip heen aan het varen is. Na een tijdje gepiekerd te hebben, besloot ik Jos op bord 2 te zetten. In de eerste competitie helft heeft Jos het voor elkaar gekregen om in de top 5 te eindigen in de A-groep, zijn serieuze houding achter het bord zou onzekerheid en paniek moeten zaaien bij de tweedebordspelers van onze tegenstanders. Het enige wat ik in mijn achterhoofd moest houden, was dat Jos niet zo veel ervaring met snelschaken de laatste tijd zou hebben gehad. Dus zo was bord 3 helemaal aan Robin overgelaten. Jong, snel en scherp, zou een puntenmachine worden van ons team. Met deze houding ging Phillidor 2 vol vreugde zaterdag naar Delft, vooral smakend naar een gloriewedstrijd tegen Philidor 1, hierop kom ik later op terug. In de trein ontmoetten wij de spelers van Philidor 1 Thijs en Stef en op de locatie Guido en Nico. Deze jongens hebben ook in deze samenstelling gebekerd op landelijk niveau.

Het opzet van het toernooi was zeer interessant, het begon erg rustig met 7 ronden voorronden. Je schaakte een rondje, daarna kon je wachten op de nieuwe indeling en daarna weer rustig één potje schaken. In het begin zeer fijn voor het wakker worden en het wennen aan het tempo. Op welke manier de ronde-indeling in het begin werd gemaakt, weet ik niet, maar wij kwamen de eerste ronde tegen een club met een beetje science-fiction naam Novelty Destroyers 2. Verwoest werden wij gelukkig niet, wij wonnen met 3,5-0,5 en waren erg blij. Als beloning mochten wij volgende ronde spelen op bord 3 in de “VIP” zaal schaken. Philidor 1 was een iets zwaardere lot uitgevallen, zij deden het minder in de eerste ronde en daardoor konden wij genieten van het nog even hoger op de ranglijst staan dan onze grote broer. De tweede ronden wisten wij ook te winnen en ik moet zeggen, dat ik een beetje gematst werd door de klok. Deze leidde namelijk aan ‚klokinfarctziekte’, hij viel volgens mij iedere tien zetten uit en ging daarna vanzelf aan. Nadat wij het voor de derde keer zagen uitvallen, besloten wij het toch te gaan wisselen. Het laatste wat ik mij kon herinneren was dat ik minder dan 2 minuten had gehad en mijn tegenstander meer. Maar wat ik erg sportief vond van mijn tegenstander, dat hij zelf aanbood om de klok in zijn begin stand (gelijke tijdsverdeling) te zetten. Na deze ronde kreeg Philidor 2 het een stuk zwaarder. De tegenstanders werden sterker; de blunders kwamen op bezoek. Robin en Wessel blonken uit, scoorden allebei in de voorronde meer dan 50% en Wessel won zelfs van de hele sterke voorman van Voorschoten, winnaar van Wim Vriend Toernooi van 2014, Peter Wilschut. Jos en ik waren na ronde 4 een beetje sip geraakt, geen enkel punt wisten wij te pakken, maar scoorden wel samen 6 ronde oliebollen.

Na de voorronden bleek dat wij op een gedeeld 14de plek waren geeindigd en maar een half bordpuntje onder ons Philidor 1, wat in de laatste ronden juist op toeren ging draaien. Dat was een leuke verrassing, dit betekende dat zowel Philidor 1 als Philidor 2 bij elkaar in de B poule terecht waren gekomen. Om het teamspirit hoog te houden, besloten wij om lekker te lunchen en op de 14 plek te proosten in de volle, maar zeer gezellige bar. Dit deed wonderen voor de tweede helft van de competitie!!!

Ons stond een dubbelrondige tienkamp voor de boeg om de plekken 11 tot en met 20. Dit betekent dat ieder 18 punten kon halen en het team dus maximaal 72 bordpunten kon scoren. Omdat wij tot dat moment al behoorlijk achter liepen op schema, was schaken met zo min mogelijk pauzes tussendoor een vereiste. Wij kwamen sommige eerdere tegenstanders weer tegen, dat betekende dus dat er de mogelijkheid was om jezelf te revancheren of juist jezelf nogmaals te bewijzen.

Wij begonnen mooi met een 5-3 overwinning en Philidor 1 overwon met dezelfde score in een belangrijke wedstrijd tegen de later nummer 2, Voorschoten. In ronde 2 moesten wij het opnemen tegen Voorschoten en wij verloren echt nipt. Weer wil ik opmerken dat Wessel 1,5 punt scoorde tegen hun kopman Peter, ook Robin haalde belangrijke 1,5 punt binnen. Helaas ging ik keihard de mist in in mijn tweede partij en kon niet revancheren en Jos had het ook erg zwaar gehad tegen Roderick. Maar de belangrijkste ronde moest nog komen voor ons, dat was ronde nummer 5. Dit werd de clash van de Philidorianen! Na ja clash, na afloop was het even slikken. Vol moed kwamen wij tegenover de bierdrinkende Philidor 1 spelers te zitten. (In de ronde hiervoor hadden ons grote broer met 8-0 gewonnen, wat bierbeloning met zich mee bracht!) Op bord 1 Guido tegen Wessel, op bord 2 Thijs tegen Jos, op bord 3 Stef tegen Robin en op bord 4 Nico tegen mij. Om eerlijk te zijn heb ik weinig behalve het eindresultaat meegekregen van de andere partijen. Tegen Nico had ik een spannende siciliaan, welke ik waarschijnlijk niet al te best had aangepakt, maar uiteindelijk wist ik alles redelijk af te wikken naar een eindspel met evenveel pionnen en twee torens+loper ieder. Mijn plan was om alles af te ruilen en vervolgens remise aan te bieden. Prima plan, maar werkt niet als je je mat in 1 laat zetten… De tweede partij was niet om aan te zien, ik offerde alles wat ik maar offeren kon en toen de stukken op waren, moest ik mijzelf gewonnen geven. Sterke Stef was helemaal opgebloeid na een wat mindere voorrondeperiode en scoorde iedere ronde tot hieraan toe 2 punten, Robin deed nog erg zijn best, maar wist helaas ook geen halfje af te smokkelen. Trukkenmeester Thijs was ook genadeloos en Jos bleef ook helaas met lege handen achter. Alleen Guido, waarschijnlijk nog genietend van zijn vorige biertje, vond dat het nog iets te vroeg was voor een tweede, in ieder geval wist Wessel mooi een halfje te bemachtigen. Al met al was Philidor 2 even de kluts kwijt na zo’n nederlaag en moest dit even bij bar weer goed worden gedronken. Dit drankje gaf ons werkelijk vleugels, wij wonnen de volgende drie ronden, waarvan de tweede zelf met zulke gigantische cijfers 7,5-0,5!

Philidor 1 won alle ronden (met 60,5 uit 72 bordpunten) en wonnen een mooie eersteplek geldprijs! Stef scoorde zelfs een ongelooflijke 18 uit 18!!! Maar het heel eerste team scoorde in de dubbele cijfers en heeft het erg goed gedaan! Ikzelf ben harstikke trots op Philidor 2, wat echte vechtlust heeft getoond en een geweldige teamspirit en onverwachte comebacks! Misschien als wij de laatste ronden niet hadden verloren, zouden wij derde zijn geworden? Wie weet… Misschien…

Maar wij hebben voornamelijk erg veel plezier gehad, leuke mensen ontmoet en een hele dag lang lekker geschaakt! Al met al een hartstikke leuk toernooi! Een echte aanrader aan iedereen om volgend jaar ook te spelen!!!

2 gedachten over “Philidor 1 en Philidor 2 genieten van gezellig snelschaakkampioenschap voor teams in Delft

Plaats een reactie (ja, graag!)