Philidor 3 verliest van aanstormende jeugd

Door Jan van Amsterdam

Tsja, na een 1-0 voorsprong (Erwin Fakkert won afgelopen maandag 26 maart) werd dinsdagavond 27 maart na anderhalf uur spelen bij Op Eigen Wieken de stand weer gelijk getrokken. Paul Oudshoorn moest als eerste diep buigen voor zijn zeer jeugdige tegenstander: 1-1. Tegen een uur of 10 haalde Jan v/d Knaap een halfje binnen, hoewel hij in het eindspel ergens gewonnen moet hebben gestaan. Hij bezat op het kritieke punt namelijk een dame, paard en pionnen tegen een dame, pionnen en een slechte loper. Bernard had een zware dag achter de rug (tentamen op de universiteit) en had daardoor zijn kruit eerder op de dag al verschoten. Het zorgde voor de tweede verliespartij. Ook Michiel Vergeer aan bord 1 werd tactisch verrast toen een combinatie van een toren, paard en een pion zijn koningsstelling binnendrong. De derde nul was een feit. Ab Smit speelde een solide remise, wat de tussenstand inmiddels op 4-2 bracht. Onze voorzitter en trouwe supporter, die deze avond inviel voor Skander, toverde een moeilijke maar waarschijnlijk gewonnen stelling uit zijn hoed. Iets te behoudend spel zorgde ervoor dat zijn tegenstander de boel toch nog bij elkaar wist te houden, en de vrede werd getekend.

Mijn tegenstander bood eveneens remise aan. Hoewel ik geforceerd kon winnen in het eindspel maakte dit toch niets meer uit voor de einduitslag (3-5), zodat ik het remiseaanbod accepteerde en mij daaropvolgend snel naar de bar wendde voor een frisse versnapering.

Op Eigen Wieken heeft een leuk en sportief team, het is leuk om te zien dat ze zo ondernemend schaken. Ik wens ze alle succes toe bij hun opmars richting promotieklasse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *