Philidor 2 – ASC 1

      Geen reacties op Philidor 2 – ASC 1

Zaterdag 6 november stond alweer de derde KNSB competitieronde op het programma. Doordat het eerste team drie invallers nodig had, schoven een aantal spelers door. Hadden wij in de voorbereiding rekening gehouden met twee invallers, bleek op de wedstrijddag zelf dat wij ook nog Willem moesten afstaan. Dank aan de invallers voor de flexibiliteit.
Na wat teamfoto’s onder leiding van Jetze (spot de infiltrant bij het eerste team), konden we aan de slag in een vol Denksportcentrum. Onze tegenstander uit Alphen had vorige ronde afgerekend met het sterkste team in onze klasse: Leiderdorp. Wij waren dus gewaarschuwd.
Omdat mijn eigen partij zo’n beetje als laatste klaar was heb ik geen idee hoe de volgorde van de uitslagen precies geweest is. Om die reden lopen we alle borden even in volgorde af, te beginnen bij bord 8. Een aantal spelers hebben wat leerzame momenten uit hun partij toegevoegd. Mocht u altijd al hebben willen weten wat een flankenschakelmaneuvre is, dan kunt u dit het beste even direct bij Wadim navragen. We laten zoveel mogelijk de spelers aan het woord:

Bord 8 Ton (wit)
Nog geen commentaar van Ton, en van deze partij heb ik weinig gezien, hopelijk later een update.

Bord 7 Jan (zwart)
Jan pakte de langzame opbouw van wit principieel aan. Toen ik in de beginfase een paar keer langsliep dacht ik nog; die stelling wil ik ook wel met zwart. Hoe het precies mis is gegaan horen we later nog van Jan.

Bord 6 Pim
Pim:
De laatste tijd hebben we het over het lerarentekort, vele vacatures in de bouw en tekort aan personeel in de ziekenhuizen.
Ook Philidor heeft last van personeelstekort. Er waren drie invallers voor Philidor 1 nodig, dus drie nieuwe spelers moesten Philidor 2 aanvullen.
Ik was er een van , en mocht het 6e bord bezetten. Met wit speelde ik voorzichtig e4, c5 en Pc3. De stelling ging langzaam open, en op een gegeven moment kon ik de zwarte h6 pakken.
Na wat geschuif kwam ik dan toch gewonnen te staan. Als kroon op mijn arbeid kon ik een zwart paard insluiten. Maar.. het was al na vieren op de klok.  Dan gaat de vermoeidheid meespelen. Ik keek eens naar andere partijen, met de gedachte : hij geeft nu op!
Terug bij het bord had mijn tegenstander een slimme zet die mij , weliswaar met een paard voor , per direct kon matzetten.  Einde van een leuke partij ( op 1 zet na…)
Helaas😢.

Bord 5 Frank
Frank:
Mijn gevoel na de partij klopte! Ik heb gelijk gestaan, meer dan één keer verloren gestaan, maar misschien ook wel ergens gewonnen gestaan. Bij thuisanalyse was dit inderdaad het geval. We komen op zet 35 van wit in op de diagramstelling: wit heeft met het pionnenvierkant en de twee lopers ruim compensatie voor de kwaliteit. Tóch geeft de computer dat het hier gelijk staat. Gezegd moet worden dat beide spelers op hun increment bezig waren. Ik vond dat doodeng, want verliezen doe je zomaar in zo’n stelling. Gewoon slaan op f5 was goed geweest.

partijfragment Frank Zeven

Na mijn 35. ….., Kh8 maakte ik het mezelf moeilijker. Wits pionnen komen naar voren, zwart doet zetten om niet te verliezen, maar ik heb niet door dat wits 39ste zet De6 verliezend is!!!! Maar eerlijk gezegd denk ik dat ik dat met méér tijd ook niet gevonden zou hebben.

partijfragment Frank Zeven

Op 39. De6 moet ik ……, Dd3 !!! spelen. Wit heeft geen goede zetten meer! Mijn dame is super actief, mijn toren kan onder opoffering van Pf7 op de g-lijn in sommige varianten dodelijk zijn. Ook kan mijn paard soms naar g5 springen. Bijvoorbeeld: 39……., Dd3 40 Lf2, Dc2 41 Lg3, Pg5!! dreigt mat en damewinst. Ongelofelijk!
Gemist! Daarna nog een paar keer verloren gestaan, maar de eindstelling is dan wél echt remise. Ik houd eeuwig schaak.

Bord 4 Herman
Herman:
Wat mijn partij betreft is het belangrijkste te weten, dat het “von Hennig – Schara gambiet” op het bord kwam. Dat was voor het eerst van mijn leven.
Je begrijpt, dat ik niet goed op de hoogte was, hoe je dat moest bestrijden.
In de opening verloor ik een aantal belangrijke tempi, zodat mijn tegenstander meer dan voldoende compensatie kreeg.
Ondanks dat, had ik later in de partij een te houden stelling gekregen, maar op het moment supreme overzag ik een mataanval, dat mij een toren zou kosten. Dus mocht ik opgeven.

Bord 3 Wadim
Wadim:
Na een vroege dameruil kwamen wij terecht in een middenspel. Positioneren van lichte stukken en plan verzinnen was eigenlijk toen erg belangrijk. Ik had een halfopen g-lijn en wilde daar gebruik van te maken, maar hinkend op twee ideeën, durfde ik de a1-h8 diagonaal niet uit handen te geven en ruilde nog meer stukken. Ik kreeg niet meer de tijd om te rokeren en door een foutje van mij, kwam ik wat gedrukt te staan. Om er een beetje uit te komen, moest ik een dubbelpion pion op e6 toelaten. Langzaam ging de partij naar een eindspel paard toren tegen paard toren en mijn toren wat activiteit te kunnen bieden, creëerde ik bij mijzelf nog een dubbelpion op de a-lijn.

Wadim koos in bovenstaande stelling voor activiteit met: 26 ….. Td8+, 27. Ke1 bxa5 28. Txc5, wat de volgende stelling opleverde:

partijfragment Wadim Sharshov

In deze stelling zit een reddende truc voor mij. Zwart wil graag zijn pion op a5 verdedigen, maar dat lukt niet vanwege het paard op e3. Immers kan het paard weggejaagd worden. (Antwoord: Td3, de toren is giftig)
Later kon ik die activiteit omzetten in het snoepen van een pionnetje, maar wel ten koste van een torenruil. Ik wist dat ik de paarden niet mocht ruilen, omdat mijn pionnenstructuur zo belabberd was. De afgelegen pion op de a-lijn verloor ik bijna meteen terug, maar de andere pionnen kon ik allemaal nog net op tijd verdedigen. In een flankenschakelmaneuvre liet ik mijn stukken wat ongelukkig staan en kreeg ik een vork op mijn koning en mijn laatste a-pion. Toen ik deze verloren had, was het gedaan en maakte mijn tegenstander het netjes af. Helaas was mijn nederlaag meteen de beslissende nederlaag voor ons team. Wijze les voor mij is om niet te hinken op twee gedachten.

Bord 2 Robin
Robin zat tegenover verreweg de sterkste Alphense speler. Bij mijn weten speelt DInard al sinds jaar en dag 1…. Pc6, maar niet deze keer. Robin vertelt meer:

partijfragment Robin Wooter

Deze stelling is bereikt na 29 zetten met zwart aan zet. Ik had hier nog zo’n 15 minuten bedenktijd en mijn tegenstander nog 2 minuten. De partij begon erg rustig want na zo’n tien zetten theorie gevolgd te hebben in een Aljechin opening (1.e4 Pf6) kwamen de dames al van het bord. Na de dameruil merkte ik dat mijn tegenstander heel veel tijd begon te gebruiken wat voor mij een indicatie was dat hij op winst wilde spelen.

In deze stelling komt zijn ambitie heel goed tot uiting want zwart kan prima op remise spelen met 29… b5 30. Txb7 bxa4 31.bxa4 La3! Tot mijn verbazing speelde hij 29…Td5 en na 30.Txb7 Td6 31. Kg2 h6 32.Te7 La3 33.Pe5! Td5 34. Te8+ Kg7 35. Pc4 stond hij een pion achter en had ik ook nog de compensatie. Door zijn gierende tijdnood kon hij niet lang weerstand meer bieden en voor de 40e zet moest hij opgeven. Deze winst was mooi meegenomen zeker aangezien hij de speler was met de hoogste rating van de tegenstander.

Bord 1 Jan Aart
Na een ongelukkig optreden in de vorige KNSB ronde was ik wel gebrand op revanche. De partij tegen Norbert Jansen ontwikkelde zich redelijk in lijn met een partij die ik tegen Desiree Hamelink (Spijkenisse) had gespeeld, een paar jaar terug. Ook hier speelde wit niet de scherpst mogelijke variant en had zwart al snel de gelijkmaker gescoord. Bovendien koste de stelling mijn tegenstander veel tijd. Doordat wit niet altijd de beste voortzetting vond kreeg ik voordeel, onder andere door een vooruitgeschoven zwarte vrijpion op c3. De winstweg vinden was nog niet zo gemakkelijk, maar achteraf is mijn Duitse vriendje redelijk mild over het vertoonde spel. Rond de tijdcontrole kon zwart zijn voordeel uitbreiden en koos Norbert voor een alles of niets actie. Het werd niets.

En zo gingen de matchpunten mee naar Alphen. Resumerend had er wel wat meer ingezeten. Kansjes werden niet gepakt en scorebordjournalistiek leert ons dat wij vooral in de staart net tekort kwamen in de afwerking. Maar daar staat wel de fraaie uitschieter van Robin tegenover. Onze volgende jongeling op weg naar de 2100.

De komende rondes hebben wij een paar pittige tegenstanders voor de boeg, maar gelukkig komen wij aan het eind van de competitie ook weer teams tegen die we normaliter moeten kunnen hebben. Moeten we wel ervoor zorgen dat we compleet kunnen aantreden!

Philidor Leiden 2

ASC 1

Steen van der, J.A. (Jan-Aart)

2079

Jansen, N.J.A. (Norbert)

2032

1 – 0

Wooter, R.E.E. (Robin)

2005

Laan van der, D. (Dinard)

2281

1 – 0

Sharshov, W.Y. (Wadim)

1986

Vries de, P. (Paul)

2062

0 – 1

Halderen van, H.T. (Herman)

1997

Fraikin, E.H. (Eric)

1966

0 – 1

Zeven, F.O. (Frank)

1952

Laar van de, C.F. (Clement)

2061

½ – ½

Braggaar, W.P.D. (Pim)

1794

Kastelijn, A.M. (Twan)

1883

0 – 1

Knaap van der, J. (Jan)

1863

Hennink, W. (Wouter)

1888

0 – 1

Kohlbeck, A.J.W. (Ton)

1851

Groot de, S. (Sander)

1901

½ – ½

Gemiddelde Rating:

1941

Gemiddelde Rating:

2009

3-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *