Philidor 1 wint in Rijswijk

Deze zonnige zaterdag deed Philidor 1 goede zaken door de uitwedstrijd in Rijswijk met ruime cijfers te winnen. Dit ondanks een behoorlijke handicap: we hadden drie (!) afmeldingen. Ook teamleider Michiel zat in het buitenland, maar hij wist met digitale aanmoediging toch moed in te stralen.

Het zoeken naar invallers was een behoorlijke klus. Ook teams 2 t/m 4 hadden te kampen met afmeldingen. Uiteindelijk wisten we twee invallers te regelen: Erik van de Plassche en Tjeerd de Leede.
Erik speelt nog niet extern; hij is dit jaar lid geworden van de vereniging. Toch heeft hij een hele behoorlijke KNSB-rating van 2171 op zijn naam. Aanvankelijk was hij gevraagd om in te vallen in het tweede team, maar dit mocht niet van de KNSB, omdat zijn rating te hoog was. Slecht nieuws voor het tweede team, maar wij konden het gebruiken.
Ook Tjeerd was een goede invaller. Hij speelt nog niet zo lang, maar schaakt veel en maakt snel stappen vooruit. Zijn rating van 1556 is dus zeker een onderschatting. Zeker weten doe ik het niet, maar vermoedelijk is zijn invalbeurt vanuit het vierde naar het eerste team een primeur bij onze vereniging.

Dan de wedstrijd. Deze begon al om 12:00, in hartje Rijswijk in de Herenstraat, om de hoek van een drukke winkelstraat, in een klein gebouwtje met een echte schaaknaam ‘Gebouw Hofrust’. Zoals uit bovenstaande mag blijken, begonnen we met een 1-0 achterstand. Voor onze sterkste speler Frank konden we geen vervanging vinden, en we hadden ons tekort op bord 2 gepositioneerd.
Na anderhalf uur begon er op de meeste borden tekening in de strijd te komen, en het zag er niet slecht uit. Stef had op bord 1 een geïsoleerde d-pion met actieve stukken. De zwarte stelling leek wat gekunsteld, met een h-pion die op de g-lijn was beland en een koning die waarschijnlijk via …Ke8-f8-g7 zijn veiligheid moest gaan zoeken. Zelf had ik op bord 3 een comfortabele stelling vanuit de opening, wat zich snel vertaalde in een pion meer, welke ook nog eens een vrijpion was. Bij Arres waren de dames al snel geruild en stond een min of meer gelijke stelling op het bord. Thijs had in de opening een pionnetje gesnoept en wist die met enkele kleine trucs op het bord te houden. Erik had met zwart een gelijke stelling in bekende pionstructuur, waarbij wit ietwat voortvarend de a- en b-pionnen vooruit had gegooid. Bij Nico gebeurde weinig. Tjeerd had in de opening een pion gewonnen, maar daartegenover stond dat zijn g-pion op de h-lijn stond en zijn koning op d8. Ik schatte de compensatie in als voldoende.

Als eerste was Nico klaar. Hij gaf aan dat hij zich de hele dag al niet lekker voelde, en besloot nu met wit tot een weinig ambitieuze opzet. Toen zijn tegenstander niets raars deed, bleef een zeer gelijke stelling over waarin het remiseaanbod logisch was.
Hierna kreeg Erik een remiseaanbod. Zijn tegenstander had enkele dubieuze strategische beslissingen gemaakt, waardoor Erik een de e-lijn en mooie pion op d4 had, terwijl zijn tegenstander een dubbelpion had op de f-lijn en een erg zwakke pion op b4. Genoeg reden dus om door te spelen, maar Erik zat wel krap in zijn tijd. Omdat we op dat moment 1,5-0,5 achterstonden, besloot hij door te spelen.
Daarna was Thijs klaar. Zijn tegenstander had met wat kunst-en-vliegwerk de pion teruggewonnen, maar dat zorgde er wel voor dat de stukken van Thijs veel actiever waren. De zwarte koning stond ook nog in het midden. In een mindere stelling beging zwart een fout, waarna de boel vrij snel instortte en hij maar meteen opgaf.
Bij mij verliep de partij voorspoedig. Mijn tegenstander ging nadat hij een pion achter stond in wanhoopsmodus om chaos te creëren. Een aangevallen toren op a8 werd genegeerd in een poging met de dame naar binnen te vallen. Deze aanval was echter gemakkelijk te pareren, en daarna kon ik met een min of meer geforceerde variant afwikkelen naar een gewonnen stelling, waarin het zwarte paard wat inmiddels op h1 was beland, geen perspectief had. Mijn tegenstander speelde nog even door, maar toen duidelijk was dat dit paard echt niet meer gered kon worden, gaf hij op. 2,5-1,5 voor ons.
De tegenstander van Erik had inmiddels voldoende bereikt. Er waren verschillende stukken geruild en de b4-pion was niet meer zwak. Nadat het laatste paar torens werd geruild, bleef er een ongelijke lopereindspel over waarin geen eer meer te behalen viel. Remise.
Hierna won Tjeerd. Hij had in een complexe partij de d4-pion onder vuur genomen. De tegenstander probeerde met tegenspel over de b-lijn te counteren, maar dit werd koelbloedig weerlegd. Nadat de stelling in het centrum openging, bleek de witte koning op de e-lijn te kwetsbaar te zijn, waarna Tjeerd materiaal won en het punt veilig stelde.
Het stond 4-2 en Stef kon een remiseaanbod aannemen. Vermoedelijk had zijn tegenstander ingeschat dat de vierde bordspeler geen punt binnen zou halen. In elk geval was het fijn om de matchpunten veilig te stellen. De partij had nog alle kanten op gekund. Wit leek wel de betere stukken te hebben, maar het zwarte tegenspel over de damevleugel gaf ook kansen.
Arres speelde een goede partij. Na het geschuif in de opening kreeg hij langzaam maar zeker meer ruimte, wat een pion opleverde. Hierna kon hij een kwaliteit offeren voor nog een pion, waarna het eindspel over de zwarte velden goede kansen bood. De tegenstander spartelde nog lang tegen, maar de uitslag was duidelijk.
Daarmee dus een mooie 5,5-2,5 overwinning. We delen de tweede plek nog maar met een team. Helaas zit er meer dan dat niet echt in; DD heeft alle acht wedstrijden tot nu toe gewonnen en zal ook bij verlies de eerste plek behalen. Toch zullen we er de laatste ronde voor gaan om een mooie tweede plek te kunnen behalen, hopelijk met een volledig team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *