Strijdlustig Philidor 3 speelt gelijk tegen groepswinnaar klasse 5D

Afgelopen zaterdag stond voor ons team de laatste wedstrijd op het programma tegen Schaakmat Westland 2 die met 11 punten al verzekerd waren van een 1e plek. De speellocatie bevindt zich in het plaatsje “De Lier” vernoemd naar de riviertje De Lee en kent zo’n 12.500 inwoners. Een deel van de bewoners verdiend zijn boterham achter het glas. Niet op de manier zoals bekend in de grote stad, maar door het kweken van bloemen en groenten in een beschermde omgeving. Het schaken vond plaats in partycentrum “De Ark”, een multifunctioneel gebouw. Iedere woensdagavond wordt hier gerepeteerd door het interkerkelijk koor “Les Sirènes”. Indien je naast schaken ook een beetje kunt zingen dan ben je hier van harte welkom.

Na het nuttigen van een kop koffie kon de wedstrijd van start gaan. Ondanks vele telefoontjes en mailtjes kreeg ik het niet voor elkaar om met een voltallig team aan te treden zodat wij met een 1-0 achterstand aan de wedstrijd begonnen. Onze strijdlust werd hier alleen maar door aangewakkerd en vol goede moed begonnen wij aan de wedstrijd. Ton Kohlbeck aan bord 3 speelde op initiatief en kreeg een prachtige stelling waarbij de zwartspeler op moest passen om niet tactisch te worden overrompeld. Toen de rook was opgetrokken werd besloten het punt te delen.

Job Segers aan bord 6 overspeelde met de zwarte stukken zijn tegenstander vanuit de opening wat al snel resulteerde in een vol punt. Bravo, Job is met 5 punten uit 6 wedstrijden onze topscoorder!! Tussenstand werd hierdoor 1,5-1,5.

Op bord 5 speelde de webmaster voor de 4e maal in ons team als invaller. De vorige 3 edities leverde dit 3 punten op dus de verwachtingen waren hoog gespannen. Wim speelde met wit 1.e4 en werd getrakteerd op een “Zwarte Leeuw”. Een vervelend systeem voor wit omdat dit relatief niet vaak gespeeld wordt. Nadat Wim even later in de partij ook f4 speelde kon zijn tegenstander middels allerlei dreigingen op f2 het volle punt naar zich toe trekken.

Ik was zelf maar aan bord 1 gaan zitten en verwachtte er niet al te veel van. Het hele seizoen wordt ik al achtervolgd door demonen op het schaakbord waardoor ik mooie/gewonnen stellingen in tijdnood consequent weet weg te blunderen. Ik open 1.e4 en krijg 1…d5, Scandinavisch dus. Ik heb nooit zin om in het vaarwater van mijn tegenstander te gaan zwemmen dus 2. Pc3 is mijn antwoord. Ik hoop dat mijn tegenstander 2…d4 speelt wat een prettige stelling zou opleveren voor wit. Na 10 minuten nadenken wordt 2…c6 gespeeld waardoor het uiteindelijk een soort Caro-Kann wordt. Nadat ik middels de opmars van mijn h en g-pion de witte loper van mijn tegenstander kon afruilen dacht ik dat er winstkansen waren. Ik speelde de Koning naar e2 om de torens te verbinden en via de g-lijn of open b-lijn de Koningsstelling van zwart aan te vallen. Mijn aanval werd gepareerd door (gedwongen) zetherhaling en drie maal dezelfde stelling waardoor remise een feit was.

Maarten speelde op bord 4 met zwart een gedegen en solide positie vanuit een Siciliaanse Draak. Ik had ik het idee dat hij iets gedrongen stond maar hij wist alle problemen soepel op te lossen wat resulteerde in een remise.

Even later kwam het volgende halfje binnen op bord 8 waar Rein tijdens de partij met een stuk meer speelde tegen twee verbonden vrijpionnen. Of er winst in gezeten heeft voor Rein weet ik niet maar een dikke plusremise was uiteindelijk het resultaat.

Wij stonden dus 4-3 achter en alle ogen waren nu gericht op de partij aan bord 7 waar Bas zijn tegenstander aan het testen was in zijn favoriete opening. Kennis en ervaring gaven hier uiteindelijk de doorslag. Door zwaktes uit te lokken op de witte velden bij de zwartspeler wist Bas een kwaliteit te winnen en het volle punt naar zich toe te trekken en de matchmaker te worden. Heel fraai gespeeld van Bas, proficiat!!

Eindstand 4-4 een uitslag waar wij dik tevreden mee mogen zijn. Philidor 3 is in de 5e klasse D geeindigd op de 3e plek wat een wonder mag heten. Onze spelers aan de hoogste drie borden hebben gezamenlijk 8 partijen kunnen spelen, hetzij door afmelding maar veelal door invalbeurten bij hogere teams. Dit heeft ons team zeker parten gespeeld hoewel onze invallers boven verwachting hebben gepresteerd. Michiel heeft 3 punten uit 5 weten te scoren (ongeslagen, 4 = en 1+) Wim 3 uit 4, Jetze 1 uit 1 en Tjeerd 1 uit 2. Dank en hulde voor onze invallers.

Onderstaand nog een leuk fragment uit de partij Philidor 3 – LSG 6 d.d. 02-04-2022 gespeeld aan bord 2 door Ton Kohlbeck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *