Philidor 1 tweede in de eindstand na zwaarbevochten winst

Afgelopen zaterdag speelde Philidor 1 de laatste wedstrijd van het seizoen. Het is een inhaalronde van de ronde die eind november door ons niet gespeeld werd vanwege Coronaperikelen. In onze klasse gingen 4 van de 5 wedstrijden niet door. De beslissingen over het kampioenschap en degradatie waren al gevallen. Wij stonden tweede in de rangschikking, een matchpunt voor op onze tegenstander Rokado. Een directe strijd om plaats twee dus. Het beloofde een spannende strijd te worden, en dat werd het! Rokado is een kleine club met maar één team in de KNSB-competitie maar wel een sterk team met gemiddeld 2100 Elo-punten. Zij spelen in Nieuw-Beijerland, ten zuiden van Rotterdam, te bereiken via tunnels als Heinenoord en Kethel. Beide teams hebben een invaller. Bij ons Wessel Braggaar aan bord 7, zij een minder sterke invaller aan bord 8. Na de start maakte ik een wandeling door het voor mij onbekende Nieuw-Beijerland. De mooie, als nieuw opgeknapte speelzaal ligt dichtbij een oude windmolen die weer geflankeerd wordt door een rij moderne windmolens. U mag zelf beslissen welke molen de mooiste is. Dichtbij is een drukke veerpont naar Spijkenisse waar je nog niet met pin mag betalen.
Terug in de zaal zag ik spannende stellingen op de meeste borden. Alleen bij Nico zag ik al overtuigend voordeel voor ons. Hij had een stuk gewonnen tegen twee centrumpionnen die hij kon blokkeren. Thijs had een tochtige stelling met zijn toren op een open g-lijn en een aanval met zijn dame aan de andere kant tegen een lang gerokeerde koning. Maarten offerde in het Wolgagambiet een pion voor de aanval. Guido houdt een witte pion op e5. Een sterke of zwakke pion? De loper van Frank lijkt in moeilijkheden te komen maar hij speelt die na lang nadenken naar c7 en dekt die met d6. De tegenstander zit een beetje klem maar valt aan op b2. Stef speelt, zoals vaker dit seizoen, tegen de op Elo-papier sterkste tegenstander. Hij drukt op de witte koningsstelling terwijl de tegenstander in het centrum en de damevleugel het initiatief heeft. De tegenstander van Arres speelt voor de negende keer dit seizoen met zwart. Bij Wessel lijkt het evenwichtig. Na twee uur spelen blijkt onze kopman Frank de stelling goed geanalyseerd te hebben en weet met een kakafonie van krachtzetten de tegenstander van het bord te spelen met stukwinst. 1-0. Frank is daarmee onze topscorer met 6 uit 8.

Omdat Nico heel goed blijft staan werd ik optimistisch over de uitslag. De volgende beslissing was de remise bij Wessel waar het evenwicht niet werd verbroken. Mijn optimisme zakte wat toen Guido aan bord 1 verloor. Door een blunder, vertelde hij. Ook bij Thijs ging het mis toen zijn tegenstander in het centrum een dame tegen een toren won. Hij spartelde nog wel even tegen maar de nederlaag was onvermijdbaar. Gelukkig haalde Nico het al lang verwachte punt binnen (2,5-2,5). In het laatste uur voor de tijdcontrole zag ik Arres langzaam beter staan. Met aanval over het hele bord kreeg hij beslissend voordeel. Maarten kreeg te maken met een lastige vrije a-pion, Stef stond materieel gelijk maar wel druk op zijn stelling. Maarten wist op de tijdcontrole een stelling met eeuwig schaak te bereiken maar dacht nog na of hij een winstpoging kon doen. Stef stond ook na de tijdcontrole onder druk in een eindspel met loper en paard tegen het loperpaar en een pionnenmeerderheid op de verre damevleugel.  Er ontstaat een lopereindspel waarin Stef met een mooie manoeuvre de remisehaven weet te bereiken. Toen kon Maarten zijn winstpoging staken en hadden we een nipte 4,5-3,5 winst bereikt en een ongedeelde tweede plaats in de eindstand. De tweede plaats hebben we gevierd bij een Italiaan in Oud-Beijerland waar een school-en volksfeest rond de haven werd omlijst met muziek van André Hazes en andere toppers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *