Evaluatie van de teamprestaties halverwege 2010-2011

Onderstaand verslag is ruwweg gelijk aan het verslag dat de externe competitieleider uitsprak tijdens de A.L.V. van maandag 15 februari 2011.

Philidor komt met 6 teams uit in de externe competitie.

Philidor 1 is daarbij het trotse vlaggenschip, dat uitkomt in de 3e klasse van de KNSB-competitie. Dit jaar doen ze het zeer goed: ze staan bovenaan in poule E en hebben afgelopen zaterdag (12 februari, red.) zeer overtuigend met 7,5- 0,5 weten te winnen van stadgenoot LSG 4. Beste speler is N. Kuijf, met 4 punten uit 5 wedstrijden.

De overige teams komen uit in de regionale Leidse Schaakbond. De winnaar van de promotieklasse in zo’n regionale schaakbond mag promoveren naar de KNSB-competitie. Voor Philidor 2, dat uitkomt in deze promotieklasse, is dit voorlopig nog niet aan de orde. Met slechts 4 punten uit 5 wedstrijden is het degradatiespook nog steeds aanwezig. Hoewel de komende tegenstand niet de sterkst mogelijke is, blijft het daarom oppassen geblazen. Beste speler is W. Sharsov met 4 uit 5.

Philidor 3 daarentegen doet het heel aardig. In de eerste klasse van de LSB (Leidse Schaakbond) staan zij met 5 punten uit 4 wedstrijden op een verdienstelijke vierde plaats. In deze poule promoveert naast de kampioen ook de nummer 2 naar de promotieklasse, en deze plaats kan het derde bij resterende goede resultaten nog steeds gaan bezetten. Kom op heren, het kan nog! Beste speler is A. Smit met 4 uit 4!

Promotie van het derde zou ook van belang kunnen zijn om te voorkomen dat volgend jaar twee teams van ons tegelijk in de eerste klasse zouden komen te spelen. Philidor 5 staat namelijk fier bovenaan in poule B van de tweede klasse van de LSB. Alleen het jeugdig talent van Op Eigen Wieken kan het feestje nog bederven en het vijfde van het kampioenschap afhouden. Niet te vroeg juichen dus. Beste speler: P. Warmenhoven met 4,5 uit 5.

Philidor 4 speelt eveneens in de tweede klasse, maar dan in poule A. Helaas stellen zij enigszins teleur. Na vijf wedstrijden hebben de mannen slechts vier punten bij elkaar weten te sprokkelen. Normaal gesproken voldoende om degradatie te voorkomen, maar aan het begin van het jaar waren de verwachtingen op z’n zachtst gezegd toch wat hoger gespannen…. E. Pot is de best presterende speler van het vierde met 4,5 uit 5.

Tenslotte komt Philidor 6 uit in de derde klasse van de LSB. Helaas gaat het met hun uitgesproken slecht. Met 0 punten uit 3 wedstrijden staan ze onderaan op de ranglijst. Teamleider H. Heshusius weet de sfeer van het team goed te beschrijven, zie dit artikel van zijn hand. Ook een dergelijk team heeft echter nog spelers die het minder slecht doen dan hun teamgenoten: Zowel H. Vodegel als H. Postma hebben één punt uit 2 wedstrijden weten te behalen.