Philidor speelt gelijk tegen Kennemer Combinatie (2-2) maar bekert niet verder

De KNSB-beker wordt normaal op een clubavond van het thuisspelende team gespeeld. In september lootte Philidor in eerste instantie tegen Tweede klasser Rijswijk, maar bij een herloting werd het een uitwedstrijd tegen Meesterklasser Kennemer Combinatie, een paar jaar geleden nog kampioen van Nederland en in 2019 bekerwinnaar toen Philidor de bekerfinale organiseerde. Een pittige tegenstander dus. Door de milde lockdown werd de avondwedstrijd in Haarlem twee keer uitgesteld. We kregen de vraag of het ook in Leiden kon. Zaterdag 18 december was gepland voor de vijfde ronde KNSB-competitie maar die ronde werd geschrapt vanwege de milde lockdown. Het Denksportcentrum maakte van die dag een klussendag! Gelukkig vooral schilderwerk, geen timmeren of boren! Na overleg was er ook plaats voor een bekerwedstrijd. Dank daarvoor! We begonnen al om half twaalf zodat alles voor 5 uur kon worden afgewerkt.

De Haarlemmers kwamen met een sterk team, met gemiddeld 150 ELO-punten meer per bord. Een uitdaging! Aan bord 1 kreeg Guido te maken met hun kopman Tex de Wit, bekend van o.a. de show van Arjan Lubach. Ik zag de dame van Guido via a5 naar h5 switchen. Guido gebruikte veel tijd en de dame moest via h3 terug naar c8. Ondertussen was Jan Aart aan bord 4 remise overeengekomen via zet herhaling. Bert bouwde in de opening een krachtig centrumblok op met een dubbelpion. Zijn tegenstander had een vrije, maar geïsoleerde a-pion. Thijs zette een opmars met de g en h-pion op tegen de zwarte koningsstelling, maar accepteerde op de d-lijn een foeilelijke geïsoleerde dubbelpion. Zijn tegenstander drukte daarop. Thijs offerde een toren tegen een paard voor aanval. Ondertussen vangt Guido lange tijd goed op maar in tijdnood glipt de stelling weg (1,5-0,5 achterstand). De stelling van Bert gaat er steeds beter uitzien. Hij verovert de a-pion en houdt de aanval. Thijs blijft dreigingen over het hele bord creëren, wint de kwaliteit terug en komt in een spannend toreneindspel terecht. Met remise als resultaat. Bert was intussen twee pionnen voorgekomen. De tegenstander spartelt met weinig tijd op de klok nog tegen maar Bert wint keurig.

Eindstand 2-2 betekent verlenging met snelschaakpotjes van drie minuten met twee seconden increment per zet. Bij opnieuw 2-2 zou Kennemer winnen. Na een korte drinkpauze (de bar van het Denksportcentrum ging open) speelden dezelfde spelers met verwisselde kleuren. Daarin verloren we met 3-1 het snelschaken. Thijs weet als enige te winnen. Kennemer bekert dus door. De onzen hebben wel ELO-puntjes verzameld. In het laatste uur voor het ingaan van de zwaardere lockdown konden wij met een biertje in de hand nakaarten en vooruitkijken. In deze donkere dagen wil iedereen een stip op de horizon. Mijn stip is 5 februari met de volgende KNSB-ronde in een vol en opgefrist Denksportcentrum! Anderen zien de stip verder weg.

2 gedachten over “Philidor speelt gelijk tegen Kennemer Combinatie (2-2) maar bekert niet verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *