Ab Smit overleden

      3 reacties op Ab Smit overleden

Woensdag 29 december ontvingen wij het trieste bericht dat Ab Smit die middag overleden was, op 95-jarige leeftijd.

Ab was een icoon binnen de vereniging. Hij maakte een groot deel van de geschiedenis van de club mee, en was altijd betrokken bij het reilen en zeilen van de club, zowel op de voorgrond als de achtergrond, waaronder jarenlang als bestuurslid. Hij was altijd tussen de mensen te vinden, lachend, drinkend, verhalen vertellend. Vele leden hebben een goede band met hem opgebouwd.

Ab was een sterke schaker, en tot het einde bleef het schaken hem dierbaar. Zijn gezondheidsproblemen zorgden er de laatste jaren regelmatig voor dat hij periodes niet op de clubavond kon zijn, maar steeds kwam hij onverschrokken terug om weer een goede pot schaak te spelen. Na afloop had hij het hoogste woord in de bar. Een waardig erelid, met de passende bijnaam ‘Mister Philidor’.

We zullen hem missen.

Namens het bestuur,

Guido Bakker, voorzitter.

3 gedachten over “Ab Smit overleden

 1. Ton Kohlbeck

  Op de dag voor Kerstmis Kees Berg, ook een langjarig Philidorlid, plotseling overleden en nu Ab Smit. Soms kan het hard gaan. Kees heb ik nog een week voor zijn dood het 100 jaarboek van LSG, onze geliefde vijand, gegeven. Begon hij direct aan.
  Schaken, dat gaat een levenlang mee….
  Maar Ab, dat was van een andere categorie. Schaken als levensvervulling. En na afloop het liefst een oude genever met een harde bokking. Maar die hadden ze in het DSC niet!
  Rust zacht Ab.

 2. Raoul van Ketel

  Ab, ik zal je missen. Je lach en je verhalen. Een groot verlies voor Philidor en een groot verlies voor de Leidse schaakwereld. Ik herinner mij dat ik, als jonge voorzitter, ooit een prachtig cadeau kreeg van Ab. Zomaar. Het jubileumboek ’50 jaar LSG’ uit 1946. Ik was en ben hem er dankbaar voor. Mister Philidor. Ik wens familie, vrienden en alle leden van Philidor sterkte.
  Raoul van Ketel, voorzitter LSG

 3. Anoniem

  Lang ben je mr. Philidor geweest
  Je stond ons bij met raad en daad
  Wat immer blijft, is wat jij was
  Een koning in het kwadraat !

  Martien Snoep schaakdichter, 64 schaaksonnetten, Oegstgeest.
  Bas van der Net, oud-voorzitter LSC Philidor Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *