Philidor na spannende strijd door naar 2e ronde KNSB bekercompetitie

Voor ronde 1 van de KNSB bekercompetitie van het seizoen 2022-2023 was Philidor ingedeeld voor een uitwedstrijd tegen RSR Ivoren Toren, een club uit Rotterdam. Bij de bekercompetitie mag een club een afvaardiging van vier leden sturen. Dat komt mooi uit, want vier leden (waarvan twee net gepromoveerd vanuit het tweede) van het eerste team zijn woonachtig in (omgeving) Rotterdam. Daarom had Michiel gevraagd of Thijs, Wessel, Robin en ondergetekende een team wilden vormen.

RSR speelt op vrijdagavond in een Huis van de Wijk dat zich toevallig op loopafstand van mijn woning bevindt. Een wedstrijd in de avond aan het eind van de werkweek is nooit makkelijk. Tel daarbij op: het relatief snelle speeltempo in de bekercompetitie (althans, korter dan de KNSB competitie) van 100 minuten + 10 seconden increment; het feit dat voorbereiding bemoeilijkt wordt doordat iedereen van de club opgesteld kan worden, de kleurverdeling ter plekke wordt geloot en een teamopstelling van eerdere rondes niet bekend is; en de sterkte van de sterkste spelers bij RSR, wat in de 3e klasse van de KNSB-competities meespeelt, en we wisten dat het geen makkelijke wedstrijd zou worden.

Michiel had ons vrij gelaten de opstelling te bepalen, en wij kozen ervoor ‘gewoon’ op rating te gaan zitten. Door loting werd bepaald dat wij zwart hadden op het eerste bord. Zelf had ik een rustige opening, waar beide kleuren hun stukken ontwikkelden zonder al te veel interactie. Na mijn …b5 volgde wel een grootscheepse ruil, waarbij over de a-lijn een paar torens verdween en ook twee paar lichte stukken. Wat overbleef was een min of meer gelijke stelling, met hooguit een minimaal voordeel voor mij in de vorm van de open a-lijn en een zwakke broeder op b2.

Toen ik ging rondkijken baarde vooral de stelling van Wessel zorgen. Hij had met zich met zwart laten verleiden zo’n beetje al zijn pionnen op wit te zetten, maar de tegenstander maakte hier handig misbruik van door de zwarte loper naar binnen te schuiven en tegelijkertijd een h-pion op te spelen. Ondertussen stond de witte koning opvallend veilig op e1. De zwarte stukken werden steeds verder in de verdediging gedreven, tot een paard op d6 landde en de stelling instortte. 1-0 voor RSR.

Thijs had ondertussen een interessant middenspel op het bord. De tegenstander had een solide opstelling gekozen en had weinig zwaktes, terwijl wit de iets verzwakte pionopstelling f4-g2-h3 had. Daartegenover stond een actieve loper voor wit op de h1-a8 diagonaal en een open d-lijn.

Bij mijn partij draaide ondertussen alles om de zwakke pionnen op b2 en c3. De witte stukken stonden erg passief om ze te beschermen, maar het was niet makkelijk om hier gebruik van te maken. Toen er een zwart paard op a4 dreigde te komen, besloot mijn tegenstander zijn dame van c1 via f4 mijn stelling binnen te brengen. Dat leek veelbelovend, ook omdat mijn koningsstelling niet al te veilig was en wit het loperpaar had. Daarnaast zal de wederzijdse tijdnood een rol hebben gespeeld. Toch kon ik de aanval afslaan door dames te ruilen, en in het eindspel dat overbleef stonden mijn stukken veel actiever. Toen ik dreigde een pion te winnen zonder enige compensatie maakte mijn tegenstander in hevige tijdnood een beslissende fout, waardoor de partij meteen over was. 1-1.

Robin had al vroeg in de opening een pion geofferd om een dubbele d-pion van zwart uit te lokken. De hele opening en het vroege middelspel draaiden hierdoor met name om de zwarte pion op d4. Toen Robin echter een verdedigend paard op f5 wegjoeg met de provocerende zet g2-g4, ging zwart met …h7-h5 even provocerend verder. In de koningsaanval die daarop volgde had Robin kunnen winnen, maar zoals het ging kwam hij terecht in een verloren eindspel dat de tegenstander slagvaardig naar winst speelde. 2-1 voor RSR.

Alleen Thijs was nog bezig. Hij had iets sneller gespeeld dan zijn tegenstander, en toen zwart nog enkele minuten op de klok had tegenover 20 minuten voor Thijs besloot hij tot een complexe tactische afruil. Thijs ging hierop in, waardoor een materiaalverhouding van dame plus twee lichte stukken voor Thijs tegenover dame en een toren voor de tegenstander ontstond. De witte koning was echter zwak en zwart had ook een vrijpion op de e-lijn. Al met al een moeilijk eindspel. Uiteindelijk bleef er in wederzijdse tijdnood een dame-eindspel waarin Thijs de a- en b-pion wist te winnen. Toen hij daarna met een schaakje de dames kon ruilen, bleef een gewonnen pionneneindspel over.

Daarmee was het 2-2 en dat betekende dat we een snelschaakwedstrijd moesten spelen om te bepalen welk team zou doorgaan naar de volgende ronde. Bij gelijkspel zou het laatste bord van de eerste ronde afvallen, wat betekende dat Philidor zou winnnen.

Hoe de andere partijen precies gingen, kan ik niet zeggen. Een analoge partij met 3 minuten + 2 seconden increment geeft niet echt tijd om rond te kijken. Zelf had ik een aardige partij met tegengestelde rokades, waar mijn koningsaanval sterker was dan die van mijn tegenstander. Thijs deed in een al verloren stellen een onregelmentaire zet. Ook Robin verloor, waardoor we opnieuw tegen een 2-1 achterstand aankeken. Wessel moest dus winnen en slaagde hier gelukkig wel in, waardoor Philidor na twee rondes 2-2 gespeeld te hebben door ging naar de volgende ronde van de beker!

RSR Ivoren Toren  Rating  Philidor Leiden  Rating  Ronde 1 
Saim, M.I. (Mohamed Ilias) 2163 Bakker, G.J. (Guido) 2174 0 – 1
Rosmalen van, J. (Joost) 2127 Roorda, T. (Thijs) 2134 0 – 1
Puga Sánchez, M. (Miguel) 2098 Braggaar, W.T.C. (Wessel) 2100 1 – 0
Batenburg van, M. (Mees) 2000 Wooter, R.E.E. (Robin) 2047 1 – 0
Gemiddelde Rating:  2097  Gemiddelde Rating:  2114  2-2 

1 gedachte over “Philidor na spannende strijd door naar 2e ronde KNSB bekercompetitie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *