Licht

      Geen reacties op Licht

De vierde ronde was er in onze herfstvakantie een goede opkomst met 37 deelnemers. Nieuwkomer Cesar debuteerde met een winstpartij. Er waren vele spannende partijen. Om de winst te vinden is vaak een helder idee nodig, zoals in bijgaand fragment. Hoe kan wit hier winnen?

Nu is het deze week Divali, het feest van het licht. Bijzonder en misschien wel symbolisch was de gedeeltelijke zonsverduistering op dinsdag.


Leiden 25 oktober. Foto door Rutger Ramaker.

In de geschiedenis zijn er soms ook mensen die hun licht figuurlijk laten schijnen. Zo was er 2800 jaar geleden de Brahmaanse priester Baudhayana die de volgende benadering van wortel 2 gaf: Vermeerder een eenheid met zijn derde en deze derde met zijn vierde en verminder deze met zijn eigen vierendertigste.

Dichter bij in tijd en in plaats is Christiaan Huygens die onder meer bekend werd door zijn theorie over het licht en zijn lenzen, die in Museum Boerhaave te bewonderen zijn.

Mooi toeval is dat je via de kettingbreukontwikkeling van wortel 2 een benaderende reeks kan maken die hoort bij een “integer lens sequence”.

Maar een postbode moet niet teveel met kettingbreuken bezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *