Philidor E knokt zich naar de eerste plaats

Afgelopen maandag 11 maart was in het Denksportcentrum het treffen tussen de nummers 1 en 2 van de derde klasse regionaal. Het vorig jaar uit de tweede klasse gedegradeerde Reynaerde A is het te kloppen team dit jaar, en staat aan het begin van de avond op de eerste plaats, met op papier fors hoger geklasseerde spelers dan welk team ook in deze competitie. Wat verwacht was, kwam ook uit; het werd een zware knokpartij.

Op bord 1 kwam Cesar vrij snel in een remise stelling terecht, dat aangenomen werd door de tegenpartij aangezien er op de rest van de borden genoeg te halen viel: Op bord 2 kwam Theo namelijk meteen uit de opening flink onder druk, en ik had op bord 6 gewoontegetrouw binnen 10 zetten helemaal gratis een pion weggegeven.

Bij Paul (Bord 3), Marco (Bord 4) en Jaap (Bord 5) bleven lange tijd de stukken op het bord, en werd door beide partijen flink naar een opening gezocht.

Theo hield het lang vol, maar door zijn moeilijk te houden positie was er veel tijd verbruikt, en ging hij helaas door de vlag. Ondertussen had ik in ruil voor de eerder genoemde pion wel een koningsaanval op kunnen zetten die niet voldoende verdedigd werd. Mat of materiaalwinst heb ik geleerd, het werd het tweede. Dit bleek ruim voldoende om de partij binnen te halen, en stond het weer gelijk!

Zo gingen we het tweede deel van de avond in. Eerst hield Paul remise, toen Jaap, ook remise… Marco was op het bord en de klok in een intens gevecht verwikkeld, waarbij beiden Cruijff indachtig (“Je moet schieten, anders ken je niet scoren”) elkaars koning op een haar na gevild hadden. Het lukte Marco om uit de verdediging te stappen, een extra pion te verschalken, en op tijd terug te zijn. Vervolgens werd alles afgeruild naar een gewonnen pioneindspel. Ik geef toe dat ik niet onpartijdig ben, maar dat was een prachtig gevecht!

De einduitslag was ook prachtig: 3½ -2½! Met nog twee wedstrijden te gaan moet er nog flink werk verzet worden, maar staan we er heel goed voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *