Philidor A wint thuis met 8-0!

      Geen reacties op Philidor A wint thuis met 8-0!

“Maandag 29 januari spelen we tegen de Zwarte Pion A. Een tegenstander die we moeten kunnen hebben, maar het moet nog wel even gebeuren. Bij winst spelen we nog mee om het kampioenschap. Misschien ook een gelegenheid om de bordpunten wat omhoog te krijgen” – aldus teamleider Jan twee weken voorafgaand aan de wedstrijd. Het binnenhalen van de bordpunten lukte wonderwel. Een uitslag van 8-0 zie je toch zelden. Deze wedstrijd vielen echter alle partijen onze kant uit. Van bord 1 naar bord 8 ging het naar mijn herinnering ongeveer als volgt.

Mijn partij verliep voorspoedig. Vanuit de opening kreeg ik een loperpaar, en kon daarna de stelling openen. Plots werd het erg tactisch.

Willem vertelt zelf: Mijn tegenstander speelde met zwart een drie-rijen-systeem waarop wit logischerwijs met een vijf-rijen-systeem reageerde en dus ruimtevoordeel bezat. Met een pionoffer wist zwart de ongelijke lopers te krijgen en daarmee controle over de zwarte velden te krijgen. Wit had dan dus de witte velden, maar maakte weinig vorderingen. Na de nodige afruil ging de pluspion weer verloren en leek remise binnen handbereik, totdat zwart besloot de ongelijke lopers ruilen. Zijn remise strategie zou met ongelijke lopers meteen hebben gewerkt. Nu kwamen er hele kleine kansjes.

Erik had weer een complexe opening met veel stukken op het bord. Hoe het middenspel verliep weet ik niet, maar hij belandde in een eindspel met een stuk minder, met als enige compensatie een gedekte vrijpion op de 6e rij. Echter was de tegenstander te druk bezig met zijn eigen vrijpion, speelde zijn paard buitenspel om deze te ondersteunen en trapte toen pardoes in een gemeen torenschaak, waardoor Erik zijn vrijpion ongestoord kon promoveren.

Frank speelde voortvarend met zijn pionnen op de damevleugel en wist een sterk veld op b5 te creëren. Nadat hier een stuk werd geruild volgde a4-b5 en had wit een vrije pion op b5 en zwart een vrije pion op a5. De witte bleek sterker te zijn, waardoor Frank het mooi kon uitschuiven.

Bert wist in het vroege middenspel te breken met …e5, waarna al zijn stukken actief werden. Vervolgens kon hij een zwakte op de koningsvleugel uitlokken, en over de verzwakte witte velden fietsen de stukken plots naar binnen. Zie onderstaand fragment.

Jan was het langste bezig. Hij belandde in een toreneindspel met een pion meer, maar en dat was (zoals vaker bij torendeindspelen) niet gemakkelijk te winnen.

Jonathan speelde een strakke partij met zwart. Hij kwam comfortabel uit de opening met actieve stukken en meer ruimte op de damevleugel. Met elke zet breidde leek zijn voordeel uit te breiden, en uiteindelijk werd de combinatie van zwakke koning en oprukkende zwarte b- en c-pionnen te veel voor de witte stelling.

Yannick had dankzij een pion op e5 en een halfopen f-lijn goede aanvalskansen, en speelde steeds meer stukken richting de zwarte koning. Toen hij Pf6+ mocht spelen met aanval op zowel een koning op g8 als een toren op e8, won hij een kwaliteit. Hij besloot verstandig te zijn en deze kwaliteit inderdaad te pakken, in plaats van materiaal offeren voor een alles-of-niets aanval. Met zijn materiaalvoorsprong kon hij de partij rustig afmaken en won uiteindelijk in het verre eindspel met niet te stoppen vrijpionnen.

Met deze ruime winst staan we er niet slecht voor in de poule. Op moment van schrijven zijn nog niet alle wedstrijden van de 4e ronde gespeeld, dus waar we precies komen te staan is nog onduidelijk. In elk geval hebben we 6 van de 8 matchpunten. Er zijn twee teams met 6 uit 6 matchpunten (LSG B en Leithen A) en die moeten deze ronde tegen elkaar. De komende rondes zullen dus spannend worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *