3 februari 2024: Philidor lacht, Philidor huilt

Alweer een ruime twee weken geleden was het Denksportcentrum bevolkt door een drietal Philidorteams. U zult vragen “waarom geen vier of vijf teams”? Het antwoord daarop is eenvoudig: Phildor1 zit (net als Philidor2) in een poule met een oneven aantal teams. Phildor1 had een vrije ronde, Philidor 5 speelde uit tegen Zukertort (in de volksmond “Suikertaart”) Amstelveen. Een rustig denksportcentrum dus, maar wel met drie uiterst belangrijke wedstrijden:
Philidor 2 móet winnen om nog enige kans op behoud te hebben, Philidor 3 wil perse winnen, want is dan 99,9% zeker van promotie en Philidor 4 (uitkomend in dezelfde poule als Philidor 3) wil graag winnen om degradatie te ontlopen uit die 5de klasse.

Ik begin graag met Philidor 1, de niet spelende ploeg, want gezegd mag worden dat dát team op 3 februari het lachende team was. In de avond werd namelijk duidelijk dat de directe concurrent om de eerste plaats in poule 2C, Promotie1, kostbaar verlies had geleden tegen hekkensluiter Sliedrecht! Het ongelofelijke werd waar. Philidor 1 speelt nog 3 wedstrijden en heeft alles in eigen hand: bij driemaal winst is het kampioenschap binnen, maar ook andere uitslagen zoals tweemaal winst en eenmaal gelijkspel zijn nog kansrijk. Interessant is dat Philidor1 nog tegen Promotie1 moet spelen: en dat gebeurt op 02-03-24. Promotie speelt nog twee wedstrijden, Philidor1 nog 3! De hoop is dat Philidor1 zo compleet mogelijk kan aantreden. Heel veel succes! Op naar de eerste klasse?

Ik noem ook graag Philidor 5, dat in Amstelveen zeer goede zaken deed. Een 6-2 overwinning! Met deze winst heeft dit team zich veilig gespeeld. Sterker nog: bij de komende rondes tweemaal winst zit een tweede plaats er zelfs in. Ervan uitgaande dat Almere4 geen gekke dingen gaat doen en plek 1 zal vasthouden is bovenstaand scenario niet irreëel…

Philidor 4 had graag gewonnen, maar kon het net niet bolwerken tegen HWP-Haarlem4. Een 4-4 uitslag zat al in de namen van de teams en werd ook werkelijkheid. De gemiddelde elo’s bekijkend had een winst erin moeten zitten, maar, zoals Michiel Vergeer altijd zegt “dat is volgens elopapier zo, maar moet eerst nog maar bewezen worden”. Spannend wordt het overigens, want op 02-03-24 moeten Philidor 3 en Philidor4 tegen elkaar. Bizar dat dat kan zo laat in de competitie. Je zou toch verwachten dat deze wedstrijd al in ronde 1 gepland had moeten worden…

Philidor3 heeft licht gehuild op die eerste zaterdag in Februari. Bij winst tegen de directe concurrent was het team 2 matchpunten los van de rest. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat ook lange tijd in de lucht hing. De stand was lange tijd 4-2 voor Philidor3 en ik moet zeggen dat ik zéker nog één halfje zag zitten in de laatste twee partijen. Maar … de hartvochtige schaakgodin Caissa waarde rond en zij moet ergens geïrriteerd zijn geweest, want zij gunde Philidor3 dat ene halfje niet. Wat zuur was dat zeg! Er is een bizar spannende situatie ontstaan met drie teams met 8 matchpunten bovenaan en alle drie tegen elkaar gelijkgespeeld. Philidor3 heeft anderhalf bordpunt meer dan de rest en staat er dus het gunstigst voor.

Heel hard gehuild heeft Philidor2. Mijn eigen team. Er móest gewonnen worden. Allerlei versterkingen hadden zich aangeboden: Leonore wilde komen helpen en ook Onno Verbaken, teamleider en vader van Ilja uit team 5, was bereid om in te vallen. Erik van de Plassche en Artur Margaryan konden spelen en Willem van Briemen. Voorkeur werd aan de jonge heren gegeven: dus Jonathan Vijver, Tjeerd de Leede en Yannick van Efferen. Een mooi team. Schaakmat Westland had net als wij nog maar 1 matchpunt gehaald deze competitie. Maar als je naar de namen en de elo’s keek, was het verbazingwekkend dat ze maar dat ene punt hadden. Ze kwamen sterk opzetten: een gemiddelde elotegenstand van 2025! Dat werd zwaar en … dat was te zwaar: Zowel Onno als Leonore moesten in het stof bijten na keihard werken. Vanaf deze plek wil ik jullie beiden nogmaals heel erg bedanken: het reddingsplan is dan helaas niet gelukt, maar gestreden is er! Erik kon er helaas niet meer dan remise uithalen, Artur speelde een zeer goede pot en won! Willem en Yannick hebben lange tijd gevochten en moesten toch die 0 incasseren, Tjeerd speelde prachtig en won verdiend: zijn loperpaar en een onveilige vijandelijke koningstelling waren genoeg voor de winst. Jonathan heeft een scherpe partij opgezet: ik hoopte dat de complicaties in het voordeel van de jeugdige, fris rekenende speler zouden zijn, maar helaas. De Oegstgeestse Chinees was weer lekker en gezellig. De kater snel weggespoeld. Op 2 maart zijn we bijna compleet en gaan we met ons “eigen team” en 1 invaller er tegenaan! Wonderen bestaan nog en Caissa komt misschien wel langs in opperbeste stemming. Is er iemand die weet wat zij graag drinkt? Dan zet ik dat klaar. Elke wedstrijd begint met 0-0, elopapier zegt niet alles. Cruijff zou misschien nog meer wijsheden hebben. Op naar zaterdag 2 maart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *