Philidor A raakt de weg kwijt in Aalsmeer

      Geen reacties op Philidor A raakt de weg kwijt in Aalsmeer

Het is alweer een week of twee geleden dat Philidor tegen AAS A moet spelen in Aalsmeer. Natuurlijk hoopte ik als aanjager van de verslagen op site dat er het nodige zou binnenstromen. Nu is mijn streven anderen aan te zetten tot proza, echter de ingezonden-stukken-teller staat nog steeds op nul en ik schat de kans dat er nog iets komt kleiner dan de kans dat je door een komeet wordt getroffen of dat reptielen de macht overnemen. Immers als er ooit een tweede tijdperk van dinosauriërs optreedt, krijgen de complotdenkers alsnog gelijk. Er wordt reëel gewerkt aan scenario’s om kometen op ramkoers met de aarde van baan te laten veranderen, dus moet je ook de reptielen serieus nemen die voor zo’n komeetinslag aan de macht waren.

De nederlaag is blijkbaar te vers en teleurstellend. Vooraf werd met een klein verlies al rekening gehouden. De opstelling van Philidor is wat zwakker dan vorig jaar, omdat doordeweeks spelen niet voor iedereen meer praktisch was. Daarnaast waren enkele topborden verhinderd. Invallers waren niet te vinden. Teamleider Jan van der Knaap heeft de halve adressenlijst van de club afgewerkt, maar zonder succes. De vrijdagavond bleek zeer populair voor culturele uitingen en om vrijdagavond te schaken waren invallers niet te porren. Met zeven spelers komen opdagen is niet goed voor de moraal en niet leuk voor de tegenstander, maar door tijdgebrek de moed was al opgegeven. Een appje had op de valreep succes. De nieuwe generatie vindt email maar ouderwets. Op de speelavond waren er nog de nodige uitdagingen om niet op de parkeerplaats van Schiphol te stranden en met veel onderlinge communicatie tussen de auto’s lukte het net voor aanvang om met een achttal de weg naar de speelzaal te vinden.

AAS A heeft een opstelling zonder de 2300-plus-toppers van vorig jaar, maar nog steeds met in de breedte een sterk team. Voor een club die geen interne competitie meer heeft, beschikt men over zeer brede selectie, ruim voldoende om met twee teams in de hoofdklasse van de LSB uit te komen. Want AAS B speelt in dezelfde poule met ongeveer een gelijkwaardig team. Dan kun je dus gemakkelijk spelers van B in A zetten en dat was op drie borden ook gebeurd. Een blik op de opstelling leert dat veel spelers van AAS ook schaken in het naburige Uithoorn. Handig als je net op de grens van twee schaakbonden opereert.

Over de wedstrijd kunnen we kort zijn. Fraai ogende stellingen werden niet verzilverd en gelijke stellingen gingen verloren. Slechts drie halfjes waren ons deel. De volgende stelling geeft het beeld van de avond goed weer.

Wit heeft een prachtstuk op d6, maar moet de stelling openen om iets met de loper te doen. Zwart verdedigde zich hardnekkig en toen ik te ver ging raakte ik zelfs een pion kwijt. Gelukkig verspeelde zwart de pluspion en werd het remise.

De nederlaag tegen AAS was dan wel verwacht, de 6½–1½ nederlaag stemde tot mineur. Op de terugweg belandde de auto, wellicht uit suïcidale neigingen, op de busbaan in tegengestelde richting. Gelukkig was er op dit uur geen busverkeer. Toen kwam er een rood stoplicht waarvan alleen buschauffeurs een apparaat hebben om er een groen licht van te maken. Opnieuw met gevaar voor eigen leven werd het kruispunt schuin overgestoken. Vervolgens moesten de nodige extra lussen en dubbele in- en uitvoegstroken op de juiste wijze genomen worden. Dat heeft weleens geleid tot omrijden bij een bezoek aan Aalsmeer. Waarschijnlijk betekende iedere uitbreiding van Schiphol in het verleden een extra autoweg om de bestaande drukte heen. Nu kwamen we in ieder geval zonder tijdverlies om half één weer in Leiden aan.

De wedstrijd tegen AAS B is ook een uitwedstrijd. Schrijf vrijdag 17 februari 2023 allemaal in de agenda!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *