Philidor 2: We blijven vechten!

      Geen reacties op Philidor 2: We blijven vechten!

In opnieuw een geweldige ambiance in het Denksportcentrum met 4 strijdende Philidorteams heeft Philidor2 helaas als enige team geen matchpunten weten te pakken.
Het was een mooie strijd aan alle borden: ruime winst van Philidor1, van Philidor3 en Philidor4. De laatste twee teams pakken zelfs de leiding in hun poules.

Philidor2 móet nu alle krachten bijzetten voor behoud, want er degraderen drie teams uit onze poule. Aanvankelijk leken we ook na 17 december er drie ónder ons te houden, maar er was één bijzondere uitslag in poule 3E: Voorschoten verliest van Schaakhuis, waardoor Schaakhuis ons nu in bordpunten voorbijstreeft. We kunnen nu dus spreken van vechten voor behoud in die derde klasse. Misschien dat we eind dit jaar kunnen terugkijken en dat dit alarm loos bleek, maar op dít moment alle hens aan dek. In volgende rondes houden we al onze spelers binnen boord!

Gisteren was Jan van der Knaap als eerste klaar aan bord 6. Zoals zo vaak ben ik als playing captain maar gedeeltelijk getuige van alle gebeurtenissen, maar Jan had een complexe opening, dirigeerde de witte stukken naar goede velden, kwam goed te staan met meer ruimte en een open f-lijn, maar sloeg net niet door. Ik een stelling waarin het gevaar aan beide kanten leek geweken werd tot remise besloten. Jan zei “misschien iets te vroeg” maar nee: geen gekke uitslag tegen een tegenstander met 2000+.

Aan bord 2 kon Bert van der Marel zijn goede vorm voortzetten. Ik zag over de a1-h8 diagonaal de meest vreselijke penningen ontstaan met Bert als onderwerp en zijn tegenstander als lijdend voorwerp. Bert tikte het geweldig uit, met vorken op f6 en stukwinstdreiging op h6 en matachtige situaties. Hoe dan ook de stand: 1,5 – 0,5

Aan bord 1 kreeg Willem het heel moeilijk. U ziet dat ondergetekende een ietwat tactische opstelling had ingezet om de voorbereiding van tegenstander op Bert en Erik te frustreren. Willem heeft met verve gespeeld en leek lange tijd net alles te kunnen keepen, maar de sterke 2100+ tegenstander kreeg drie zware stukken op de d-lijn. dat was iets teveel van het goede. In de slotstelling kon Willem grappen op de onderste rij niet meer voorkomen. 1,5 – 1,5.

Dan even aandacht voor onze twee gouden invallers: Yannick en Tjeerd. Yannick van Efferen was de avond tevoren geregeld en hoorde de “boodschap” pas vlak voor aanvang van de wedstrijd. Niet in Philidor4 maar in Philidor2 moest hij spelen! Met zwart aan bord 7. Yannick zette zijn partij goed op. Ik heb een paar momenten gezien. Gelijk opgaande opening, moeilijk middenspel waarin Yannick op het oog misschien iets minder stond, maar ineens een tegenkans kreeg: want welke koning stond onveiliger? Het eindspel heb ik niet meer kunnen zien, maar helaas zag ik een verlies genoteerd. Ik hoop op een veelbelovende toekomst, Yannick. Jouw tegenstander zat toch ruim achterin de 1900 elo, richting de 2000. Je hebt je zeer goed geweerd!

Tjeerd de Leede viel voor de tweede keer achter elkaar in. Vorige wedstrijd noteerde Tjeerd een winst. Gisteren deed hij het weer! Je hebt een prettige aanvallende instelling, Tjeerd! Ik hield ergens even mijn adem in, maar die open a- en b-lijn wist je uitstekend te gebruiken met je zware stukken in je aanval tegen de zwarte koning. Je stond even een stuk tegen een paar pionnen achter, leek het, maar je had het waarschijnlijk gewoon berekend: Ik zag even later dat je een dame tegen loper en toren vóór kwam met aanhoudende aanval. Het einde heb ik niet gezien: maar er stond een 1 genoteerd!

Ik zelf speelde aan bord 3 met de zwarte stukken. Kwam terecht in één van mijn favoriete openingen. Tot en met zet 13 bleek de stelling als eens eerder op het bord geweest zag ik in de analyse thuis. Op zet 24 werd de remise aangeboden. Na veel twijfel heb ik aangenomen. Dat was qua stelling terecht bleek ook achteraf en qua ontwikkelingen in het team leek dat ook niet ongunstig tegen deze tegenstander met 2087 elo.

Het leek ook minstens een gelijkspel te worden, maar …. Wadim Sharshov met de zwarte stukken aan bord 5 had een heel lastige partij. In de opening offerde zijn tegenstander een pion tegen activiteit en die activiteit leek vernietigend. Tóch bleef Wadim rustig en zowaar haalde hij er nog van alles uit. Ik zag op enig moment dat er een dame naar de witte koningsvleugel ging en een paard en dat zwart nog tot rokeren kwam. Zou het dan toch nog lukken om er een remise uit te halen? Helaas. Hoe het precies afliep heb ik niet gezien Wadim, maar dit verlies was heel jammer. Zo’n partij waar je op gegeven moment denkt “hé, ik kom los en lijk mijn problemen te overwinnen”, maar dan tóch een nul incasseren. Grrrrr.

Dan staan we met 3-4 achter, maar er is nog goede hoop dat Erik van de Plassche zijn stelling weet te winnen. Tijdens de partij was ik zijn buurman en zag hem langzaam maar zeker een heel belangrijke pion vóór komen. Ik denk ook dat Erik vanaf het moment dat die pion heel stevig in handen bleef de winst in gedachten had. Er kwam een eindspel op het bord met koning, gelijke lopers en drie tegen twee pionnen. De winst zát er ook in, maar ook dit kan je overkomen: als de pionnen vast komen te liggen en de zwarte koning actief is, zijn er stellingen te bedenken waarin wit niet verder komt. Er was een muur opgeworpen en met geen mogelijkheid kon je er winnend doorheen breken. De remise was onontkoombaar. Wat baalde jij, Erik. Heel erg jammer, maar het kan gebeuren.

Dat Philidor2 kan vechten is duidelijk en dat gaan we die laatste vier ronden ook doen! Twee keer uit en twee keer thuis. Het gaat gewoon lukken om drie teams onder ons te houden. Bovendien hebben wij al gespeeld tegen de huidige nummer 1,2,3 en 4 van deze poule. Kansen genoeg dus tegen de resterende teams!

Gelukkig nieuw schaakjaar gewenst iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *