Philidor 2 pakt kostbaar punt op 11 februari

Twee goed gevulde auto’s vervoerden afgelopen zaterdag 8 spelers van Philidor 2 richting Amsterdam. Eén van die 8 spelers dacht anderhalf uur eerder nog dat hij in Delft zou spelen, maar dat werd Amsterdam! Logisch als de captain van team 3 Jan van Amsterdam heet! Die liet Pim Braggaar meegaan met team 2 dat kort voor de wedstrijd nog een invaller nodig had. Eerder hadden we al Bert van der Marel moeten laten gaan. Familieomstandigheden laten zien dat schaken belangrijk is, maar dat er belangrijker zaken kúnnen zijn. Twee invallers tegen een sterke tegenstander: als dat maar goed gaat…. Ik teken blind voor 4-4!

Een soepele autorit bracht ons in 35 minuten ter plaatse. Alleen nog een parkeerplek vinden. Via googlemaps had ondergetekende gezien dat dat goed moest komen. Ter plaatste viel het tegen: Ton Kohlbeck formuleerde mooi dat “het grootstedelijker was dan hij dacht” maar toch hadden beide auto’s binnen 10 minuten een plek op 5 meter van elkaar. Appje aanzetten en laat de teller maar lopen. In een gezellig clublokaal waar naast onze tegenstander Amsterdam-West nog een andere Amsterdamse schaakclub speelde gingen wij van start.

Ton Kohlbeck met de zwarte stukken aan bord 8 deed aanvankelijk goede zaken. Toch liet hij helaas vroeg in de partij zijn tegenstander toe om loper f4xb8 te spelen. Ton moest met de toren op b8 terugslaan en dat kostte hem op de volgende zet de pion op a7. Hij had nét geen tijd om een pion op b3 terug te winnen en kwam dus in een midden- en eindspel terecht met een pion minder. Dat deed Ton helaas de das om. Goed blijven vechten Ton, maar de 0 was niet te voorkomen.

Naast mij zat Jan van der Knaap aan bord 5, die zijn partij goed opzette. Hij speelde op activiteit via de f-lijn. Dat leek genoeg voor minstens gelijkspel. Had ook zo moeten zijn, maar ergens liet Jan één tempootje glippen: dat kostte hem een heel belangrijke pion. Net zo als aan bord 8 was dat funest. Helaas was ook hier verlies niet te voorkomen. Het betekende 2-0 achter.

Ook Pim Braggaar aan bord 7 zette zijn partij goed op. Hij en zijn tegenstander manoeuvreerden heel voorzichtig. Stukken en dames werden geruild en er bleef een eindspel over van elk 8 pionnen en een toren. Pim had een dubbelpion. Erg lastig hoe je dit precies moest spelen. Het ging helaas mis. In de auto terug bleek dat Pim een paar zetten voor het einde nog een remise op zak had. Echt ontzettend jammer en ik moet zeggen dat ik op die 3-0 achterstand de kansen voor Philidor heel laag inschatte.

Ik zelf bracht aan bord 6 met de zwarte stukken gelukkig nog een stelling naar winst, nadat ik aanvankelijk weinig spel had. Alle zware stukken op het bord en ik een slechte verdedigende loper tegen een actiever paard. Toen wit één iets minder nauwkeurige zet deed, zag ik een tactische grap, die geen grap bleek: er kwam een lange geforceerde reeks zetten, waarin alles werd afgeruild behalve 5 pionnen en een toren. Ik had één witte pion naar voren gelukt waarvan ik zag dat ik hem net voor het promotieveld kon stoppen, eerst een pion moest geven, maar daarna een ijzersterke gedekte vrijpion overhield op c4. Die móest in het verre eindspel wit de das omdoen. Wit kon namelijk nooit torens ruilen, want de witte koning was te ver weg en gevangen in het hoekje h1,g1,h2,g2 om daarna die c4-pion tegen te houden. Het lukte! 3-0 achterstand werd 3-1.

Wellicht dat dat een opleving verzorgde. Maar helaas kwam Willem van Briemen aan bord 4 er niet uit. Ik zag een lastige penning van een paard op e5 en een dame op c7 en dan een witte zwartveldige loper op f4. Willem was nog redelijk in zijn openingsboek. Toch hield hij de stelling niet droog. Dit werd een 4-1 achterstand, die alleen in rap tempo door twee winstpartijen aan bord 1 en 2 terug werd gebracht naar een 4-3 achterstand.

Aan bord 1 zat met de witte stukken onze man die wekelijks uit Finland terugkeert op vrijdagavond en dan op maandagochtend weer naar Helsinki terugkeert. Jullie weten het al: Erik van de Plassche! Vuur in de stelling maar met een paar “Finland-waardige-koele” penningen bracht hij de tegenstander zo van slag dat zijn stelling instortte met een paar hele sterke aftrekschaaks. Het was bizar om te zien hoe lang de tegenstander nog doorspeelde met een stuk minder en een slechte stelling. Het punt was veilig. Gefeliciteerd, Erik! Wat zul jij morgen tevreden in het vliegtuig zitten!

Ook Jan Aart aan bord 2 met de zwarte stukken zette zijn partij geweldig op. De H-lijn was open, de zwarte koning stond op g7. Heeft wit daar nu het meeste voordeel aan?? Nee, Jan Aart liet keihard zien dat hij aan de touwtjes trok. Juist wit werd ge-h-lijnd.

Nu was daar alleen nog Wadim met de witte stukken aan bord 3. Alle ogen waren nu op hem gericht. Hij had door dat hij op winst moest proberen te spelen voor een mogelijke 4-4. Dat leek alleen irreëel. Op het moment dat de 4-3 gescoord was, stond Wadim 2 pionnen achter. OK, hij kon er zeker 1 terugwinnen, had een sterke loper in een open stelling tegen een minder zwart paard, maar winnen? Dat zou moeilijk worden. Dus een nipt verlies hing helaas wéér in de lucht. Maar wat gebeurde daar? Wadim pakt met de loper een pion op a7. Zwart reageert met Pc6. Wadim pakt met zijn toren de pion op b7 en dekt daarmee die loper op a7. Zwart pakt een pion van Wadim op a5 met zijn paard, Wadim slaat met de toren op b7 nog een pion op f7! Materieel is de stand nu gelijk. Maar zwarts koning staat veilig. Maar tóch! Wadim speelt geweldig, elke zet heeft nut! Niet een pion dekken, maar opspelen: pionnen e4 en f4 worden e5 en f5. Wadim pakt alvast een witte dame om die straks in hogere tijdnood niet te hoeven pakken. Oei oei, dat leek bluf, want zwart kan toch vereenvoudigen? Dat gebeurde ook. Ik dacht dat toen helaas alle muziek uit de stelling was, maar Wadim had scherper gezien: witte pion naar e6, met schaak, zwarte koning naar f6, witte toren op f8 schaak! Zwarte koning naar e5, want f5 stond gedekt door de toren op f8. En toen … e6-e7! Ongelofelijk! Die pion loopt door! Er zit zelfs geen schaak meer in van zwart. Zwart gaf aangeslagen op; Hij was voor remise aan het spelen, maar Wadim voor winst. Dat was zwart even vergeten!

Dat betekende dus 4-4. Ik kon mijn geluk niet op en het team ook! Uitermate belangrijk punt. We houden nog steeds 3 teams onder ons in de poule. En dat moet ook want er gaan er mogelijk drie uit! Deze uitslag geeft vleugels: uit die laatste drie wedstrijden 3 matchpunten halen behoort echt tot de mogelijkheden.

Na deze enerverende middag was het intussen 18.30. Parkeerapp uitzetten! Gauw naar Leiden! Aldaar gechineesd, genoten van een mooie dag. Gezien dat Philidor 1 en Philidor 3 hebben gewonnen. Philidor 4 helaas nipt verloren, maar nog wel steeds 1ste in hun poule! “Gewoon” twee ruime overwinningen in die laatste twee ronden, Eric! Dan is jouw team kampioen; jullie hebben het in eigen hand! Philidor 3 heeft ook hele grote kampioenskansen: 2 machtpunten los op nummer 2. Philidor 1 houdt met gemak stand hun poule. Als Philidor 2 dat nou ook nog doet, hebben we een prachtig Philidorjaar gehad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *