Ronde 3 werd afgewerkt met een schaakscherm over het. Volledig op maat gezaagd in in elkaat gezet door Jetze.

Interne ronde 3

      2 reacties op Interne ronde 3

Ondanks het sluiten van de bar en de strengere coronaregels zijn er toch 18 mensen komen schaken, waaronder onze nestor Ab Smit. Hij speelde tegen senior Bas van der Net een koningsindische partij, die uiteindelijk in remise eindigde.

Jetze heeft blokjes gemaakt waarmee plastic schermen op de tafels gezet kunnen worden. Dit past goed in onze beeldschermcultuur en vormt tevens een geleidelijke overgang van het fysieke schaak naar het online schaken.

Ook werden mondkapjes ingezet. In combinatie met de schermen maakte dit het schaken tot een aparte ervaring. Een punt voor mogelijke externe partijen is wel de onderste twee rijen, die moeilijk bereikt kunnen worden met de uitgestrekte arm onder het scherm door.

De bar is vanwege de coronamaatregelen gesloten. De meeste mensen hielden het bij een flesje water, maar sommigen namen wat specialere bieren mee.

De bar is vanwege de coronamaatregelen gesloten. De meeste mensen hielden het bij een flesje water, maar sommigen namen wat specialere bieren mee.

Maar zijn deze gedachten niet te cynisch? Hoofdzaak is immers dat we nog kunnen schaken. En dit is niet overal vanzelfsprekend. Zo vaardigde in 1981 de Ayatolla in Iran een fatwa op het schaken uit. En dat in het land waar het schaakspel is begonnen, of is dat India? ( Over Sissa en de graankorrels een volgende keer. ) Er zijn toen daadwerkelijk schakers uit Iran gevlucht.

Ook in Europa in de Middeleeuwen is het schaken soms verboden geweest, zoals blijkt uit het volgende historische overzicht: https://sites.google.com/site/caroluschess/medieval-chess-history/chess-bans

Het volgende schaakprobleem is een stelling die in de Middeleeuwen al werd uitgespeeld en waarbij weddenschappen op de uitkomst werden afgesloten. Ook kon tijdens het spelen de inzet verdubbeld worden.
http://chess.tuxtown.net/game/view/id/5f7ae70cd3ba282c843d78012c5f8f3a80260575f891d8e278ae8
(Hans Ree heeft hier in het begin van deze eeuw een verhaal over geschreven, maar dat kon ik op het internet niet meer vinden.)

Hierbij de partij tussen Peter en mij , waarbij Peter in het middenspel een spannende koningswandeling maakte en ik een kwaliteit offerde in plaats van een volle toren. In de slotfase speelde Peter steeds met zijn toren op mijn helft, wat vrij lastig te doen was met weinig bedenktijd. Uiteindelijk hebben we het scherm maar weggehaald.
http://chess.tuxtown.net/game/view/id/5f7d68b1a65e2e8bfbc409663a24a8ce881f3c40e1ce61cebc763

Je kunt als voorbijganger het bord alleen goed zien als je in het verlengde van het scherm staat, anders weerspiegelt het scherm teveel. Maar goed, echte toeschouwers zijn niet toegestaan bij de wedstrijden.

Je kunt als voorbijganger het bord alleen goed zien als je in het verlengde van het scherm staat, anders weerspiegelt het scherm teveel. Maar goed, echte toeschouwers zijn niet toegestaan bij de wedstrijden.

De uitslagen.

 

2 gedachten over “Interne ronde 3

  1. Frank

    Wat en ontzettend leuk idee om verslagjes (met foto’s zelfs!) van de speelavonden te maken. Grote waardering! Frank Zeven

  2. Jetze

    Heel mooi verslag. Ja die schermpjes en de 7e en 8e rij, daar heb ik al zo vaak last van gehad, ik dacht zo kan ik de tegenstander een beetje inperken. We moeten e.e.a. mar even uitproberen, de hoogte van de opening kan vrij gemakkelijk aangepast worden. Wel zal er altijd een afweging van veiligheid en gemak zijn. Jetze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *