Gelijkspel voor Philidor 1 in het Westland

Afgelopen zaterdag was het de 7e ronde van de KNSB maar toch pas de vijfde keer dat Philidor 1 speelde. Twee wedstrijden zijn vanwege Corona uitgesteld naar mei en juni. De vijfde wedstrijd is de middelste ronde. Na 4 wedstrijden hadden we 4 uit 4 en vooraf wisten wij: bij winst zitten we in het linker rijtje, bij verlies moeten we de afstand tot de degradatieplaatsen toch in de gaten houden. We speelden in het tuinbouwgebied Westland en zagen onderweg naar de Lier veel kassen.  Daar aangekomen trakteerde de jarige Léonore op cake. Met deze doping gingen we van start met één invaller, vader Pim Braggaar.
Het duurde geruime tijd voordat ik echt tekening zag op de borden. Na een paar uur zag ik Frank druk uitoefenen op de koningsvleugel, terwijl Pim gedrukt staat na een terugtrekkend paard van f6 naar h7. Bij Thijs zag ik een zwarte pion op g3. Eerst dacht ik dat de kleur verkeerd was maar het bleek een pionoffer om de aanval kracht bij te zetten. Nico zoekt duidelijk naar f7-f5 om de witte pionnenmeerderheid op de damevleugel tegenwicht te bieden. Ook Arres moet heel precies spelen tegen de witte druk in het centrum. Bij Guido is er evenwicht met wel minder tijd op zijn klok, bij Léonore en Stef zijn de dames al geruild met ogenschijnlijk remiseachtige standen.
Pim komt onder grote druk, dreigt minstens een pion te verliezen op g6 en verliest er echt een op h5. Daarom slaat Stef een remiseaanbod af, maar na een tijdje blijkt hij er niet meer uit te kunnen halen (0,5-0,5). Thijs haalt met de toren keurig de pion op g3 op en valt aan op beide vleugels. Een wanhoopstegenaanval met de dame weerlegt hij keurig en hij wint in de aanval. Bij Guido komt er met weinig tijd op de klok een remise uit de bus. Frank laat zijn tegenstander met de dame de beroemde pion b2 ophalen. Dit offer geeft hem de gelegenheid de torens te mobiliseren naar de zevende rij met een mooie winst. Tussenstand 3-1. Lijkt uitzicht op de winst voor ons te bieden maar de stellingen van Arres en Pim taxeer ik als minder, Léonore zit in een brede remisemarge en Nico is lastig te taxeren. Na de tijdcontrole moet Pim toch capituleren. De witte c-pion dreigt bij Nico door te lopen naar promotie en hij kan net niet voldoende tegenaanval in de open stelling vinden (3-3). We dreigen te verliezen. Léonore speelt daarom het toreneindspel een tijd door, in de hoop van een overgang naar een pionneneindspel met verste vrijpion. Arres  vecht met dame en twee paarden tegen dame en twee lopers. Hij verliest een pion maar na dameruil blijkt zijn opgerukte vrijpion een loper waard! Hij lijkt bij gereduceerd materiaal zelfs nog even te gaan winnen. Léonore accepteert de remise. Arres doet in uiterste tijdnood nog een winstpoging maar daarvoor houdt hij geen pion meer over. Eindstand 4-4, na spannende strijd.  Opvallend is dat alle vier beslissingen in het voordeel van wit zijn. Wit wint met 6-2! Met 5 uit 5 staat Philidor 1 de komende ronden voor dezelfde uitdaging als bij het begin van de dag. We gaan verder op 2 april.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *