Vier teams actief op zaterdag

      Geen reacties op Vier teams actief op zaterdag

Zaterdag 5 februari vond een historisch wapenfeit plaats. Voor het eerst speelde Philidor thuis met vier teams tegelijk in de KNSB-competitie. Voor het bronnenonderzoek heb ik me beperkt tot een jarenlang lid. Die bevestigde dat Philidor altijd minder teams op zaterdag had. Door de openstelling van de landelijke competitie voor schakers van alle niveaus groeide het aantal teams eerst van twee naar drie en dit seizoen voor het eerst vier teams. Door pech met de indeling heeft team vier af en toe een loze ronde. Zodoende is pas op de helft van het seizoen voor het eerst een thuisronde volledig bezet.

In allerijl moest het Denksportcentrum in gereedheid worden gebracht om 5 februari vier tegenstanders te kunnen ontvangen. De lockdown was aangegrepen voor een grondige opknapbeurt. Waarschijnlijk had niemand erop gerekend dat de verschijnselen van o-mikron zo zouden meevallen en dat het aanzwellende maatschappelijk protest tegen de maatregelen zo snel zou leiden tot heropening van de sportzalen. In ieder geval hadden we onderdak en konden we ook nog op ruime afstand van elkaar plaatsnemen voor de eerste schaakwedstrijd sinds eind november.

Waarom nu pas een verslag verschijnt als er 5 februari al is gespeeld? Nou, ik had gehoopt op heel veel fraaie partijfragmenten, uitgebreide analyses en vermakelijke anekdotes over deze heuglijke KNSB-ronde. Ik hield hoop dat het lag aan de complexe partijen, die veel analyse vergden om tot de kern door te dringen. Maar helaas bleef de mailbox leeg. We zullen het daarom met de foto’s moeten doen, gemaakt door de webmaster.

Schaken mag weer.

De bar mag ook weer open.

Philidor 1 trad aan tegen Krimpen 2. Zij hadden een aantal jeugdspelers in de gelederen. De uitslag 6,5 -1,5 laat zien dat de ervaring hier de doorslag gaf.

Philidor 2 staat in de gevarenzone. Tegen het sterke Promotie werd het dus vechten tegen degradatie. Helaas werd er verloren met 3-5. Op sommige borden worden was het verlies onnodig, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat aan Zoetermeerse kant ook met punten werd gemorst. Zo won ik pardoes een vol stuk, niet door een fraaie combinatie, maar gewoon doordat mijn tegenstander het stuk zelf neerzette op een veld waar het meteen geslagen kon worden. Kennelijk ontwent het schaken snel, als je ene tijdje niet achter een bord zit.

Philidor 3 hield het sterkere Espion verdienstelijk op een 4-4. Ik dacht dat de clubnaam een woordspeling was op ‘spion’ en S-pion, wat een S-pion ook moge zijn. Hun website meldt dat het een combinatie is van twee clubnamen. Die combinatienamen heb ik nooit zo begrepen. Een fusie is een nieuw begin en daar hoort een nieuwe naam bij.  Een gekunstelde naam is voor de nostalgie, maar een buitenstaander heeft geen idee wat namen als Het Manke Paard OSB’76 betekenen.

Philidor 4 begon al met een 2-0 voorsprong, omdat tegenstander Krimpen 4 maar zes spelers op de been kon brengen. De 4,5 – 3,5 overwinning is dan eigenlijk wat marginaal, maar misschien is er doelbewust aangekoerst op het veilig stellen van de matchpunten.

Al met al dus geen slechte zaterdag Philidor. Restaurant is ook weer toegestaan, dus werd er nog lang nagetafeld bij de Chinees. Op 12 maart spelen we de volgende ronde een uitwedstrijd. Op 2 april is er weer een gelegenheid om de vier teams tegelijkertijd in actie te zien in het Denksportcentrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *