Update spelregels

      Geen reacties op Update spelregels

Deze week organiseerde de KNSB een vergadering over wijzigingen in het FIDE- en KNSB reglement. Er was het nodige gewijzigd in het rating- en titelreglement. Daar ga jullie niet mee lastig vallen. Voor mijzelf was het interessant – wat spelers en organisatoren niet verzinnen om de kans op een titelresultaat te verhogen – maar van geen praktisch belang. Wel waren er aanpassingen die voor minder getalenteerde spelers van belang zijn. Het betreft elektronische communicatiemiddelen, bijna altijd mobiele telefoons. Hoe zit dat.

In den beginne waren er mobiele telefoons waarmee je alleen kon bellen. Sommigen van jullie hebben daar geen voorstelling bij, het waren niet de computers waar we nu mee rondlopen. Je kon ze echt niet in je kontzak kwijt, tien centimeter antenne en opvouwen ho maar. Herrie maakten ze wel. De FIDE besloot dat afgaan van een mobiele telefoon tijdens een schaakpartij zou worden bestraft met reglementair verlies wegens ernstige verstoring. Prominent slachtoffer was oud-wereldkampioen (2002) Ruslan Ponomariov tijdens het Aeroflot Open, gebeld door zijn vriendin.

Dertig jaar later kun je eenvoudig met een mobiel informatie opzoeken op internet en dus, als je tegenover een lastige schaakstelling zit, even op een rustig plekje (meestal het toilet) advies inwinnen. Valsspelen heet dat, een heel ander onderwerp.

Dat mobiele communicatiemiddelen en andere elektronica onverwacht geluid maken is storend maar doorgaans een ongelukje. Het inzicht is gegroeid dat je ongelukjes en valsspelen niet op dezelfde manier kunt behandelen, zeker niet als dat leidt tot het verlies van een partij. Daarom zijn de regels en richtlijnen hierover aangepast.

Het is nog steeds verboden een mobiel communicatiemiddel tijdens het schaken op het lichaam te dragen. Dus broekzak, overhemd, jasje, in de hand of met een koordje om de nek. Aan of uit, het wordt gezien als valsspelen en de sanctie is een reglementaire nul. Let op: dat geldt ook voor een smartwatch om je pols.

Geeft iets – internet of niet – op tafel, in een jaszak, rugzak of waar dan ook geluid dan is dat een verstoring en wordt het zo behandeld. De KNSB beveelt (zie de bijlage in de competitiegids) aan halvering van de denktijd van de overtreder met een maximum van tien minuten. Fors, maar geen reglementair verlies. Bij herhaling alsnog verlies, dat wel. Ikzelf zou overwegen de tegenstander, zeker als hij maar weinig tijd heeft, twee minuten extra denktijd te geven. Dat is compensatie voor de storing, geen straf. Ontheffing kan, bijvoorbeeld om medische redenen, maar moet vooraf worden besproken.

De Commissie van Beroep van de KNSB heeft in twee recente gevallen bovenstaande bevestigd. Een onbedoelde verstoring van een partij, hoe ernstig ook, hoort niet direct te leiden tot verlies.

Voor de liefhebbers. Een partij die met geen enkele reglementaire zetvolgorde kan worden gewonnen is remise. Een speler die opgeeft verliest. Voorheen was opgeven beslissend. Nu is opgeven van een partij die niet reglementair kan worden gewonnen alsnog remise. Als het tijdig wordt ontdekt natuurlijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *