In de burgerzaal van het stadhuis werd de finale tussen de verschillende stadsdelen verspeeld.

Stadsdelenschaaktoernooi

      Geen reacties op Stadsdelenschaaktoernooi

Stadsdelenschaaktoernooi van Kennisstad Leiden voor teams van leerlingen van het basisonderwijs werd georganiseerd in oktober 2019. Na voorrondes op 9 en 16 oktober vond de finale plaats op 30 oktober in de fraaie burgerzaal van het Stadhuis. Een goede sfeerimpressie hiervan, met foto’s en interviews, kunt u vinden op de site van Sleutelstad. Dank aan Emile van Aelst (Leidse Glibber) voor de foto’s bij dit artikel.

Het stadsdelentoernooi was de afsluitende publieke activiteit van de viering van 100 jaar Philidor. In het kader van Ph100 werd met name voor de jeugd het idee van HeelLeidenSchaakt vormgegeven in een samenwerkingsverband van Philidor, Op Eigen Wieken, Leidsch Schaakgenootschap en de Leidse Schaakbond.

Voor elk van de stadsdelen (Noord, West, Zuidwest en Zuidoost+Midden) werd een voorronde gespeeld, waaraan in totaal bijna 40 spelers deelnamen. De 6 hoogst eindigende spelers selecteerden zich voor het stadsdeel vertegenwoordigende team, d.w.z. 3 uit de schoolgroepen 7-8 en 3 uit de schoolgroepen 1-6. Dat betekende dat de teams een leeftijdsopbouw hadden van 5 tot 12 jaar.

Een uitgebreide publiciteitscampagne op scholen, buurtbladen, en jeugdschaakclubs ging vooraf aan de voorrondes. Toch bleek het gros van de deelnemers al lid van één van de jeugdschaakverenigingen (OEW, LSG, Leiderdorp) te zijn en de vertegenwoordigende teams bestonden geheel uit leden van deze verenigingen.

In de finale speelden de 4 teams van elk 6 spelers een dubbelrondige competitie met een bedenktijd van 12min voor de partij +10s per zet vanaf de eerste zet. Na een spannende strijd stond uiteindelijk stadsdeel West bovenaan en werd het de eerste Stadsdelenschaakkampioen van Leiden. Aan de top waren ze niet per se het sterkte, maar dat maakte het team als geheel helemaal goed.

Prijzen waren er voor de eerste drie teams en er waren bordprijzen. De kampioenswisselbeker werd in bewaring gegeven aan Philidor ter aansporing om ook de komende jaren dit leuke toernooi te organiseren.

De gemeente bood een prachtige sfeervolle ruimte aan en verzorgde de faciliteiten, de hapjes en de drankjes. De prijzen werden uitgereikt door Ashley North wethouder van de gemeente Leiden.

De kruistabel van de teamuitslagen staat hieronder. Bordprijzen waren er voor Joost van Loon, Nora Yeh/Jonathan Vijver, Paul van Doesum, Elyas Nyoto, Benjamin van Haastert, en Mats Vermeer.

De kruistabel van de uitslagen van het stadsdelentoernooi.

Team West, de winnaar van het stadsdelen toernooi 2019, georganiseerd door schaakclub Philidor Leiden.
Foto: Team West, de winnaar van het stadsdelen toernooi 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *