Philidor wint in Amstelveen

      1 reactie op Philidor wint in Amstelveen

Door Michiel Vergeer

Voor de tweede ronde KNSB stond afgelopen zaterdag voor Philidor 1 de uitwedstrijd tegen Amstelveen 2 op het programma. De eerste KNSB-zaterdag in november is traditioneel bedoeld voor werkzaamheden aan de weg en het spoor. Dit keer vooral rond Amstelveen, we waren gewaarschuwd en kwamen dus op tijd. Zukertort Amstelveen speelt nog even in het European Go Cultural Centre en er wordt les gegeven in het Japans. In de ruime speelzaal troffen we ook het Friese Philidor dat tegen Amstelveen 1 speelde en DD 4 dat tegen een jeugdteam van Amstelveen aantrad.

De eerste tekening in de strijd was op het bord van Nico. Na een uur spelen zag ik dat hij met de opmars d4-d5 de ongedekte pionnenstructuur c6-b5 aantastte. Doordat  de zwarte opstelling nog meer zwakheden vertoonde zakte de stelling volledig in elkaar en konden we 0-1 noteren. Nico was nog bij daglicht thuis. Op de andere borden leek het in evenwicht en duurde het  lang voordat er beslissingen in zicht kwamen. Stef zocht naar voordeel maar kreeg het niet. Hij accepteerde remise. Léonore was met al haar lichte stukken en de dame in de aanval op de koningstelling. Ze leek op weg naar een beslissende doorbraak maar vond die niet tegen haar jeugdige tegenstander. Misschien vindt de computer die.  In de partij vergreep zij zich en raakte een stuk kwijt.

Bij deze gelijke stand in de wedstrijd was ik niet helemaal gerust op de einduitslag. Arres stond onder druk en verloor de kwaliteit. Maar met twee lopers  en de dame wist hij bekwaam remise door zetherhaling te maken (2-2). Guido had zich naar een iets betere stelling gemanoeuvreerd. Zijn tegenstander offerde een stuk voor twee centrumpionnen. Guido had met weinig tijd op zijn klok telkens een antwoord op de aanvalspogingen en won meer materiaal en daarmee de partij.   De partijen van Frank en Jan Aart leken lang in evenwicht. Jan Aart kon na Guido’s winst in remise berusten. Frank kon lange tijd zijn paard op b1 niet ontwikkelen en bracht zijn toren via a2 in het spel. Hij wist wel de tegenstander te dwingen tot g7xf6 maar dit gat in de koningsstelling leek lang niet beslissend.

Thijs had eerder in de partij met zijn dame een pionnetje gesnoept op a2 maar zijn koning stond onder levensgevaarlijke druk na een mooi stukoffer van zijn tegenstander. In de tijdnoodfase wist Thijs door een stuk terug te geven de dood te ontwijken en zelfs af te wikkelen naar een toreneindspel met voor hem een paard tegen meer pionnen voor de Amstelvener.  Op de tijdcontrole wist Frank met dame en toren toch een doorslaande aanval op de open koningsstelling in te zetten en daarmee de overwinning over de streep te trekken. Thijs was na de tijdcontrole nog lang bezig om een eindspel met voor hem toren, paard en een pion tegen toren en twee pionnen proberen te winnen. In de bijna lege zaal probeerde oud-Nederlands kampioen Eddie Scholl zijn toreneindspel te houden. Thijs wist heel knap  met gereduceerd materiaal en een oprukkende koning niet te pareren matdreigingen te creëren. Met de overwinning van 2,5-5,5 zit Philidor 1 in de kopgroep.

1 gedachte over “Philidor wint in Amstelveen

  1. Jan van Amsterdam

    Gefeliciteerd allen met deze mooie overwinning!! Een zeer spannende wedstrijd waarbij vrouwe Fortuna ons niet in de steek heeft gelaten.

Plaats een reactie (ja, graag!)