Philidor komt een half puntje te kort tegen Venlo (4,5-5,5)

Door Michiel Vergeer

Op de derde zaterdag in september startte dit jaar de nieuwe, uitgebreide KNSB-competitie met de wedstrijd Philidor 1 tegen Venlo. Het ook gepromoveerde Philidor 2 speelde tegen Promotie uit Zoetermeer. Het Denksportcentrum loopt bij de volgende thuiswedstrijd nog verder vol met Philidor 3 dat in de vijfde klasse gaat spelen! Door de verrassende promotie van Philidor 1 in vakantietijd spelen we nu met een tiental in de eerste klasse B tegen op ELO-papier sterkere tegenstanders. De eerste test was tegen Venlo met in de gelederen de Russische grootmeester Orlov met een ELO van 2480 en een flink aantal Duitse spelers. Bij het uitwisselen van de opstellingen bleek dat de grootmeester inderdaad aan bord 1 zat maar dat ze wel invallers uit Venlo 2 hadden. En vanwege ziekte op het laatste moment bleef bord 6 leeg. Nico haalde dus gratis het eerste puntje binnen.

Bord 1 t/m 5. Vooraan in beeld Guido Bakker die het opneemt tegen GM A. Orlov.

Na een uurtje zag ik dat we aan een aantal borden flink onder druk stonden. Guido kreeg te maken met een sterk paard op d5 van de grootmeester. Herman dacht met de lange rokade druk tegen de witte koningsvleugel te kunnen creëren maar de opmars van de witte b-pion bracht hem in het nauw. Thijs had iets meer ruimte met pionnen op c5 en e5 tegen een moeilijk aan te tasten sterk centrum e6, d5 en c6. Arres moest de opmars van de f-pion tegengaan, Bert had een pion meer in het centrum maar een gedekte a-pion minder op de damevleugel. Jan Aart zocht de aanval met h4 onder opoffering van de rokade, Maarten was een pion achter geraakt maar zocht de aanval over het hele bord. Wessel zocht de aanval door het midden.

De volgende ronde werd ik somberder. De aanval tegen de koning van Herman sloeg hard door en wij waren onze voorsprong kwijt. De Venlose grootmeester bracht Guido op de damevleugel steeds meer in het nauw, won pionnen zonder tegenkans voor onze man en voltooide het sloopwerk met de a-pion (1-2). Spannend was het bij Maarten. Hij drukte zijn tegenstander steeds verder terug, neutraliseerde tegenspartelingen en met zijn opgemarcheerde f en g-pion pende hij f2 dodelijk (2-2). Léonore offerde een stuk voor een aanval tegen de koning in het centrum. Het leek mij nog niet direct doorslaggevend maar in het laatste uur voor de tijdcontrole nam zij de macht steeds meer over. De aanval van Wessel daarentegen vervlakte en hij moest een eindspel in met een pion minder. Arres combineerde goed tegen de aanval van zijn tegenstander door diens dame te pennen. De massale afruilen leverden hem een wankele pluspion op. De tegenstander van Jan Aart nam met een stukoffer voor pionnen het initiatief over, Bert combineerde zich goed onder de druk uit met een kwaliteit meer en daarna snelle winst. De kans op matchpunten voor ons nam toe toen de scherp combinerende Léonore een loper voor kwam, ook al moest Jan Aart capituleren (3-3). Veel hing af van de stelling bij Thijs. Mij leek remise tegen een op papier veel sterkere tegenstander het meest waarschijnlijk met een soort herhaling in een gedeeltelijk vastliggende stelling. Arres had een paardeindspel op het bord met 3 tegen 2 pionnen op dezelfde vleugel.

Na de tijdcontrole werd er nog lang doorgespeeld. Léonore speelde met het stuk meer in de overzichtelijke stand de tegenstander rustig van het bord, Wessel kon het met de pion minder niet houden (4-4). Arres probeerde het paardeindspel ook na een pionruil nog te winnen maar dat leek niet te lukken. De spanning zat vooral bij het bord van Thijs. Hij koos voor een pionnenstorm op de koningsvleugel maar ik hield mijn hart vast voor de tegenaanval op de damevleugel na paardenruil. In de tweede tijdnoodfase bleek de tegenaanval met de zware stukken helaas dodelijk. Arres kwam er inderdaad niet door. Een plusremise maar dat blijft remise! De eindstand van de spannende wedstrijd is daarmee 4,5-5,5. Een kostbare nederlaag. Er heeft meer ingezeten! Ons middenrif scoorde dit keer de punten. Op zaterdag 6 oktober gaat Philidor met 3 teams verder in de KNSB-competitie.

bord 7 tot en met 10 in actie van schaakclub Philidor team 1, in de KNSB klasse 1 b.

Bord 10 t/m 7. Vooraan in beeld invaller Wessel Braggaar.

Uitslagen:

Guido Bakker 2216 – Andrey Orlov 2480 0 – 1
Thijs Roorda 2105 – Joep Nabuurs 2307 0 – 1
Arres Oudshoorn 2172 – Thijmen Smith 2258 ½ – ½
Jan-Aart van der Steen 2099 – Rudi van Gool 2232 0 – 1
Bert van der Marel 2127 – Henk van Gool 2112 1 – 0
Nico Kuijf 2159 – NO 0 1R – 0R
Maarten van Harten 2095 – Geert Hovens 1851 1 – 0
Léonore Braggaar 2072 – Thomas Neuer 2071 1 – 0
Herman van Halderen 2022 – Hans van Mulekom 1813 0 – 1
Wessel Braggaar 2036 – Bas van der Grinten 1864 0 – 1

Bekijk ook het verslag van de Venlose Schaakvereniging
 (inclusief diagrammen van en commentaar op de meeste partijen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *