Philidor A – AAS A : 5½ – 2½

Maandag 22 april speelde Philidor A de laatste wedstrijd in de Hoofdklasse van de Leidse Schaakbond. We speelden tegen de Alternatieve Aalsmeerse Schaakvereniging (AAS), een fascinerende naam vanwege het woord ‘alternatieve’. Op internet vond ik nog de schaakclub Westeinder in Aalsmeer, dus vandaar misschien. Philidor A is eigenlijk een versterkt Philidor 2 met Guido aan bord één. We hebben het daarom dit seizoen uitstekend gedaan en sloten het af met deze welverdiende overwinning en een vierde plaats. LSG B is eerste geworden, terwijl juist AAS A tegen LSG B had gewonnen!

Jonathan was als eerste klaar. Zijn tegenstander bood remise aan in een stelling waarin hij met zijn actieve paard iets beter stond. Ook Jan kwam niet verder dan remise al leek hij lang de betere kansen te hebben in een eindspel. Maar daarna stroomden de punten binnen. De tegenstander van Yannick stond een kwaliteit voor maar speelde zijn paard van f3 naar e5 waarna het via .. Txh3+ mat was met een witte pion op h3, koning op h1, een toren op g1 en een zwarte loper van de witte velden op de lange diagonaal. Bert speelde met zwart zoals Fischer in de vijfde partij in de match van de eeuw het Hübner systeem, met de pionnen formatie c5-d6-e5 tegen c3-c4-d5-e4. Net als Spassky verloor zijn tegenstander hoewel het lang gelijk op ging leek me, maar in tijdnood ging er het één en ander mis met wit waarna mat onvermijdelijk was. Mijn tegenstander weigerde na 1. c4 Pf6 2. Pc3 d5 3. cxd5 Pxd5 4. e4 Pxc3 5. bxc3 g6 over te gaan van het Engels in de Grünfeld en kwam daardoor iets slechter te staan, offerde een pion maar gaf pardoes een toren weg via een simpel aftrekschaakje. Vier tegen één dus en omdat we aan de andere drie borden zeker niet minder stonden leek de overwinning verzekerd. Willem nam toen toch maar in een beter staand eindspel het zekere voor het onzekere en bood remise aan wat zijn tegenstander meteen accepteerde. Daarna volgde een remise van Frank die weer eens een krankzinnige 1. b4 partij speelde. Na 1. .. c6 en 2. .. a5 werden al snel de torens op de a-lijn geruild waarna Frank zijn tegenstander een dubbele f-pion bezorgde door zijn Oerang Oetan loper te ruilen voor een paard. De zwarte koningsstelling leek daarna rijp voor de sloop. Frank speelde zijn g- en h-pion op en sloot zijn dame die op h6 stond daarmee in. Dat leek goed te gaan maar opeens speelde zwart .. Df8 waarna de dames geruild moesten worden, er geen mat meer in zat en het snel remise werd. Als laatste speelde ook Guido met zwart remise. Hij moest er hard voor werken en zelfs nog lange tijd een toren eindspel met drie tegen twee op de koningsvleugel uitspelen. Zelfs de stelling met één pion en alleen beide torens zoals reeds geanalyseerd door Philidor in de achttiende eeuw kwam uiteindelijk nog op het bord. Guido kende het allemaal en zo was de ruime overwinning een feit!

Ikzelf kwam door mijn overwinning op een fraaie score van 5½ uit 6. De Leidse schaakbond lijkt me beter te liggen dan de KNSB want helaas was mijn score daar voor het tweede dit jaar abominabel. De partij tegen AAS leent zich niet voor publicatie dus daarom voor de liefhebber mijn partij met wit tegen V. van KuijK van Voorschoten A.

Jan van der Knaap deed het prima als teamleider – bedankt – en nu op naar het seizoen 2024 – 2025!

1 gedachte over “Philidor A – AAS A : 5½ – 2½

  1. Anoniem

    Voor wie belangstelling heeft voor een stukje historie: AAS is ooit opgericht als alternatief voor schaakclubs waar mocht worden gerookt (alle andere clubs dus), vandaar het alternatief in de naam. In een tijd dat tegenstanders nog drie intimiderende bolknakken naast het bord legden voor het begin van de partij, en die ook allemaal consumeerden. Toen je na twee uur schaken nog net de andere kant van je bord kon zien. Toen astmatici nog half stikkend remise aanboden (wat natuurlijk geweigerd werd) om zo snel mogelijk de speelruimte te kunnen verlaten. Wat een tijd he. Nu niets bijzonder meer, maar wat het rookbeleid betreft was AAS zijn tijd ver vooruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *