Philidor 2 doet goede zaken op 26-11-22

      Geen reacties op Philidor 2 doet goede zaken op 26-11-22

Het was een prachtige schaakdag afgelopen zaterdag. Maat liefst vier Philidorteams traden aan tegen twee clubs. Philidor 1,2 en 4 speelden tegen VAS 1,3 en 7 en Philidor 3 speelde tegen DD3. Opgeteld speelde Philidor met 12,5 tegen 11,5 tegen de club uit Amsterdam. Twee teams wonnen en 1 team verloor. Philidor 3 wist ook nog te winnen tegen DD met 5-3.

Philidor 2 kon starten met één invaller: Tjeerd de Leede werd geleend van Philidor 3. Teamleider van Philidor 3, Jan van Amsterdam, die eigenlijk als non-playing captain opgesteld staat, kon zo ook zelf een pot spelen en dat willen we natuurlijk allemaal graag!

Bert Van der Marel was goed op dreef. Ondergetekende (teamleider) was onzorgvuldig geweest. In de appgroep wist iedereen de opstelling, maar de noodzakelijke sms was ik vergeten te sturen. Bert wist dus pas kort vóór de wedstrijd dat hij wit aan bord 2 had. Het gaf hem wél vleugels gelukkig! De stelling speelde heel lekker. Als toeschouwer kon ik zien dat ook hier vastgebeten was en niet meer werd losgelaten. Versplinterde koningsstelling bij zwart, matdreigingen op f7, slechte zwarte loper tegen oersterk wit paard (natuurlijk, Sinterklaas is in aantocht).

Tjeerd speelde met wit aan bord 8 en bracht heel snel de tegenstander in problemen. Binnen 10 zetten had de tegenstander bijna een uur meer bedenktijd gebruikt om uit de problemen te komen. Tjeerd had echter vastgebeten en liet niet meer los. Een gepend paard op f6, een gepende pion op e6 en een koning op f7 op een voor wit open f-lijn… het was genoeg. Het duurde nog even maar Tjeerd wist de vis op het droge te krijgen. Een belangrijk punt voor Philidor 2 bleek achteraf! Dat was 2-0.

Ook Jan-Aart van der Steen was lekker agressief vandaag (ik bedoel op het bórd). Met zwart op bord 3 vlogen de stukken richting witte koning. Een loper op h3, een paard op g4, een dame op h5 en doorbraak in het centrum. De witte stelling bleek niet te verdedigen. Heerlijk. Een spoedige 3-0 op het scorebord.

Willem Jan van Briemen met wit op bord 4 deed óók nog een duit in het zakje. Aanvankelijk een zwarte open f-lijn kijkend naar de witte pion op f2, maar tactisch zeer handig aangepakt door Willem. Willem pende de zwarte pion op d5 en kon op e4 “gewoon” staan en slaan. Immers de dame op a2 zorgde ervoor dat d5xe4 niet kon vanwege de koning op g8. Willem liet ook deze vis niet glippen. En zo stond zelfs een comfortabele 4-0 op het scorebord.

Ik dacht dat er een ruime overwinning in ging zitten. Bord 1 met Erik van de Plassche leek houdbaar, Wadim Sharshov aan bord 5 leek misschien te kunnen keepen, bord 7 met Jan van der Knaap kon ook nog gelijk worden en ikzelf was erg enthousiast over mijn eigen stelling.
Het viel tegen, want Erik aan bord 1 kon het helaas tóch niet drooghouden. Een moeilijke partij met de zwarte stukken. Een versplinterde pionnenstelling op de damevleugel. Ik heb lang niet alles gezien, maar helaas kwam daar de 4-1.

Naast mij zag ik Jan knokken, aanvankelijk goed staan, vervolgens minder en tenslotte werd Jan ingesnoerd door een hele vervelende witte pion op g6 en daarbij een open h-lijn. Ook hier sloeg het evenwicht door en pakte de tegenstander het volle punt. Dat was 4-2. Dat werd lastig. Wadim schatte ik nog steeds in op remise, maar grrrrrr, mijn mooie stelling op bord 6 hielp ik zelf om zeep. Het bekende probleem deed zich voor dat iedereen vast wel eens heeft meegemaakt: ga ik snel door met mijn eigen aanval en mag de tegenstander een pion winnen op de damevleugel? Als mijn aanval dan tóch niet snel genoeg doorslaat? Dan sta ik een pion achter. Zal ik dan toch eerst reageren op de damevleugel? Had ik het maar niet gedaan!! Fritz gaf + 2,4 aan als ik de damevleugel had gelaten voor wat ie was. Ok, ik moest wel wat goede zetten vinden, maar die waren toch ook best logisch. Na mijn tempoverliezende zet(ten) op de damevleugel kwam ik zelfs even slecht te staan (Fritz -1,4), maar de tijdnood van de tegenstander zorgde ervoor dat hij koos voor veilige dameruil ipv blijven compliceren. De stelling die overbleef was nu gelukkig remise. Ik zou nog een winstpoging kunnen doen, maar dat werd link. In de lucht hing en mijn teamgenoten straalden uit dat ik voor het team remise aan moest bieden. Mijn tegenstander kon haast niet anders. Winstpogingen van zijn kant zorgden voor zwakke pionnen. Mijn toren tegen zijn loper + twee pionnen met dichtgeschoven stelling zouden mij winstkansen hebben gegeven. Dat was hemelzijdank de 4,5 punt en leverde de twee matchpunten op! Gelukkig maar, want …

Wadim aan bord 5 moest tóch in het stof bijten. Het leek allemaal houdbaar, maar een onontkoombare paardvork kostte Wadim de kop. In de analyse achteraf leek dat er nog wel wat betere voorstzettingen waren geweest, maar vind die maar eens achter het bord. Na een hele partij verdedigen en dan toch verliezen is jammer. Ik had je die remise zeer gegund, Wadim!

De dag compleet gemaakt bij een plaatselijke Chinees. Thuis gekomen zie ik Argentinië nog net winnen. Mindere uitslagen kunnen zomaar gevolgd worden door betere. In klasse 3E staan we als goede middenmoter er weer beter bij dan eergisteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *