Philidor 1 verliest promotiewedstrijd op afstand

Al ruim een jaar is schaken onder normale omstandigheden niet mogelijk. Als schaken al was toegestaan, veranderden de regels waaronder dat mocht vaker dan de opstelling van het Nederlands elftal. Geen toeschouwers, niet analyseren, geen bar, anderhalve meter afstand, alleen interne wedstrijden, alleen bar tot 22:00u, enzovoorts. Inmiddels zijn we op de weg terug en worden de maatregelen steeds meer verruimd. Schaken mag sinds kort weer zonder anderhalve meter afstand en daarvoor hoef je niet in de open lucht te spelen, zoals de muzikanten nu moeten doen. Met het huidige weerbeeld zou dat geen straf zijn, maar toch kozen de spelers zaterdag om binnen te schaken. Op het programma stond een promotiewedstrijd voor een plek in de eerste klasse. De KNSB-competitie van 2019-2020 is na zes rondes stilgelegd zonder promovendi en degradanten uit te roepen. Erg jammer voor Philidor 1 dat op dat moment aan kop ging. De online competitie van 2020-2021 was leuk voor de liefhebbers, maar in 2021-2022 wil men toch weer met de teams verder gaan als in 2019-2020. Er zijn echter enkele van die teams die vrijwillig kiezen voor een lagere plek of zich helemaal terugtrekken. In de eerste klasse is daardoor een plek vrijgekomen. De vier nummers één van de tweede klasse na zes ronden in 2019-2020 maken daarom in promotiewedstrijden uit wie die plek mag opvullen. Zodoende speelde Philidor op zaterdag 12 juni 2021 tegen de Waagtoren uit Alkmaar de halve finale. Of de voorronde, net hoe je dat ziet natuurlijk.

Bij het maken van de plannen waren de huidige verruimingen nog niet bekend en is gekozen voor een online opzet. Beide teams speelden in de eigen speelzaal achter een laptop onder toezicht van een onafhankelijke arbiter. Een schaakbord mocht wel gebruikt worden om de ogen rust te gunnen, maar de werkelijke partij vond online plaats. De vloer lag dus vol met verlengsnoeren en haspels. Toeschouwers mochten er niet bij zijn. Een voordeel van deze aanpak is dan weer wel dat alles online was te volgen. De partijen zijn na te spelen op Lichess en de gedetailleerde uitslag is hier te vinden.

De uitslag 4½ – 3½ (Philidor speelde uit) doet vermoeden dat de teams aan elkaar gewaagd waren. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat Philidor al snel met 4-1 achterstond. Nadat de score werd geopend door een mooie mataanval van Bert van der Marel kwamen er helaas vier nullen op het digitale scorebord. Driemaal ging een kwaliteit verloren en daarmee uiteindelijk de partij. In de vierde partij was een actieve dame twee torens de baas. De match was met een 4-1 achterstand daarmee gespeeld, want de overige partijen stonden nu niet bepaald allemaal op winst. Niet veel later kwam het halfje dat de tegenstander nodig had en werd er alleen nog maar gespeeld voor de eer. En dat deed Philidor met verve. Jan-Aart van der Steen drong met een kwaliteitsoffer beslissend door de vijandelijke linies heen en dwong zijn tegenstander tot opgave. Frank Erwich wist een technisch eindspel te winnen, eerst met paard tegen loper een pion langzaam buitgemaakt en later in de overgang naar een dame-eindspel verzilverd. Met ruim 100 zetten was die partij als laatste klaar. De eindstand 4½ – 3½ is daarmee nog enigszins draaglijk, maar helaas dus geen eerste klasse volgend jaar.

3 gedachten over “Philidor 1 verliest promotiewedstrijd op afstand

 1. de redactie

  Leuk verslag Willem! Een memorabele wedstrijd, zowel vanwege het doel (het behalen van een promotieplaats via knock-out rondes) als vanwege de omstandigheden (een online wedstrijd in het Denksportcentrum).

 2. JA

  Bij Alkmaar begon de victorie!

  Dat was in 1573. Alkmaar was sterk opgekomen en bij sommige van ons ontbrak duidelijk het spelritme. Op de uitslag valt dan ook weinig af te dingen.

  Vandaag (19 juni) deel 2 van deze promotiewedstrijden. De link in het verslag van Willem werkt al niet meer, wat tekenend is voor de organisatiegraad bij de KNSB. Door deze wedstrijden ruim een jaar na de laatste ronde van 2019/20 te verspelen zet je de sluizen wagenwijd open voor creatief aannamebeleid (zoek de huurling bij Alkmaar). Niet in de laatste plaats door de onbegrijpelijke regels die voor de competitie van 2020/21 waren bedacht.

  Voorlopig lijkt het erop dat we in september weer op de ‘ouderwetse’ manier aan de slag kunnen. Graag nog even bij Henk aangeven of u dan weer meespeelt, mocht u dat nog niet hebben gedaan.

 3. Frank van Tellingen

  Excuseer, ik ben net zo partijdig als de schrijver van het laatste bericht, maar het gestelde is onzin. Ter voorbereiding van het seizoen 20-21 hebben we al versterkingen gezocht en gevonden. Voor hetzelfde geld waren er ook spelers gestopt of vertrokken en bovendien waren twee sterke spelers aan onze kant verhinderd (Juan en Mariska) & ik neem aan dat dat niet bezwaarlijk is geweest. Overigens kun je onmogelijk verengingen dwingen om in hun sterkste opsteken te verschijnen, lijkt me. Dus in alle redelijkheid: dit was een team dat we nu op de been mochten brengen & hoewel het close was, lijkt me dat terecht. De insinuatie dat we dat niet zouden verdienen, lijkt me onheus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *