Philidor 1 voorafgaand aan de schaakwedstrijd tegen Messemaker uit Gouda.

Philidor 1 pakt ruime winst tegen Messemaker

Voor Philidor 1 was het zaterdag 7 oktober de tweede speelronde. De vorige wedstrijd hadden we, verzwakt door meerdere afmeldingen, helaas verloren. Het was dus erg belangrijk om deze wedstrijd proberen matchpunten binnen te halen, maar dat zou niet makkelijk zijn tegen het altijd sterke Messemaker uit Gouda.
Dit keer waren er geen afmeldingen en dus gingen we vol goede moed aan de slag. Daarentegen bleek onze tegenstander met meerdere invallers te spelen. Twee vaste 2200+ spelers die bij de tegenstander niet meespelen, dat scheelde nogal voor ons!
Zelf was ik als eerste klaar. Ik had met wit een rustige, niet al te ambitieuze opstelling gekozen. Mijn tegenstander liet zich niet verleiden om verzwakkende zetten te doen in een poging te stelling te openen en bleef solide spelen. Nadat over de enige open d-lijn alle torens waren geruild, werd tot zetherhaling besloten.
Bert had op het laatste bord een partij met lange tijd veel stukken op het bord. Hij kon op de damevleugel ruimte pakken, en nadat torens en dames waren geruild wist hij goed gebruik te maken van de zwaktes in het zwarte kamp. Hoewel ik niet alles van de partij heb meegekregen, leek het me een prima winstpartij.
Hierna waren Arres en Wessel klaar. Arres had in de opening veel ruimte gepakt en met Lc1 slaat een paard op h6 zwart een lelijke dubbelpion op de h-lijn bezorgd. Daartegenover stond een sterke loper op g7 en toen wit even niet oplette kwam er plotseling een schijnoffer in het centrum, waarna de zwarte loper het geofferde materiaal met rente terugwon. Arres bleef nog een tijd vechten, maar met een pion minder en tegen actievere stukken was het lastig. De zwartspeler speelde de partij nauwkeurig uit.
Bij Wessel verliep de partij heel anders. Vanuit een erg symmetrische stelling wist hij met zwart een pionnetje te winnen. Dit gaf hem voldoende zelfvertrouwen om alle stukken op de verzwakte damevleugel te richten. Helaas gaf dat wit de kans om de eenzame koning te bestoken met een dame, toren en paard. Dat was te veel van het goede, en hoewel het leek of Wessel nog een tegenaanval kon opzetten, liep de witte koning uit de schaakjes naar h5, waarna de stukken in de doos konden.
Stef wist de score weer gelijk te trekken. Hij had een partij waarin witte pionnen op d4 en e5 lange tijd tegen zwarte pionnen op c5 en d6 aankeken. Voor beide partijen was het dus elke zet opnieuw rekenen of het moment al daar was om te gaan ruilen. Stef wist iets handiger zijn stukken klaar te zetten voor het onvermijdelijke moment. Na de ruil in het centrum verscheen plots een erg vervelende zwarte dame op f2 met allerlei dreigingen. Hiermee won hij een pion en kon daarna vrij snel afwikkelen naar een gewonnen eindspel.
Daarmee was de score 2,5-2,5 en het leek nog alle kanten op te kunnen gaan. Thijs had op bord 1 een chaotische stelling, waar wit met actieve stukken besloot tot een alles-of-niets koningsaanval. Maarten had een ongebruikelijke opening, waar wit het gehele centrum kreeg maar daartegenover een koning op f2 had. Wit besloot het centrum te sluiten met d4-d5, waarna Maarten de knuppel in het hoenderhok gooide door lang te rokeren. Dat betekende een witte koningsaanval op de damevleugel en een zwarte koningsaanval op de koningsvleugel. Bij Robin was sprake van een complexe structuur waarin zwart volledig voor de koningsaanval ging.
Gelukkig vielen de partijen alle de goede kant op. Robin kwam in een eindspel waarin hij twee stukken tegen een toren en een pion had. De toren was echter erg actief en het leek in eerste instantie moeilijk voor hem te zijn. Robin wist echter de zwarte vrijpionnen te blokkeren en zelf een vrijpion op de e-lijn te maken. Gepaard met een actieve koning sleepte hij het eindspel binnen.
De tegenstander van Maarten had volledig ingezet op de koningsaanval en hierbij een toren (!) geofferd. Of er uiteindelijk in de analyse een winst in had gezeten weet ik niet, maar zoals het ging wist Maarten te ontsnappen aan alle schaakjes en uiteindelijk met de materiaalvoorsprong opgave af te dwingen.
Ook bij Thijs zag de aanval van de tegenstander er levensgevaarlijk uit, maar ook hij accepteerde het geofferde materiaal en ging vervolgens stug verdedigen. Nadat de moeilijkste fase achter de rug was, wist hij met een slottruc de stelling volledig af te wikkelen, waarna de hij winst in ontvangst kon nemen.
Daarmee was de eindscore een zeer mooie 5,5-2,5. Heel fijn om twee matchpunten en ook nog eens een mooie hoeveelheid bordpunten te pakken tegen een sterk team. Dat geeft goede moed voor de rest van het seizoen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *