Philidor 1 pakt een punt tegen de Amsterdam Berserkers

berserk adjective: very angry or out of control.
noun (also berserker): one of the ancient Norse warriors who worked themselves into a frenzy before battle and fought with reckless fury and courage.
Origin: Old Norse berserkr, from björn bear + serkr coat, but possibly from berr bare.

Afgelopen zaterdag viel ik in Philidor 1 in tegen de Amsterdam Berserkers. Ik wilde goed voorbereiden, want ik moet het tweede team laten zien dat ik niet voor niets een keer moest overslaan. Dus heb ik eerst het woordenboek opengeslagen. Strijders in berenvellen of met ontblote bovenlijven verwachtte ik niet, maar uit bovenstaande definitie blijkt dat het er wild aan toe kan gaan bij de bersekers. De Lewis-chessmen (afbeelding bovenaan) zijn gebaseerd op deze Vikingstrijders. In je schild bijten schijnt een angstaanjagend effect te hebben. Zo wild ging het er niet aan toe

Een blik op de ratinglijst laat zien dat de Berserkers twee IM’s in de gelederen hebben en een heel achttal van 2200+ spelers kan opstellen. Daarnaast wisselen ze nogal al eens in de opstelling. Hoe bereid je dan voor? Heeft dat nog wel zin? Er hadden wel enkele spelers meegedaan waarvan de speelsterkte meer in mijn buurt ligt. Ik besloot maar vooral op een van deze spelers voor te bereiden, voor het geval dat ik zo iemand zou treffen. Ingenomen met mijn plan van aanpak ging ik vrijdagavond eerst de spullen voor Philidor 5 klaarzetten die precies thuis zou spelen als de andere teams uit spelen. Toen ik toch in Denksportcentrum was, besloot ook maar te schaken bij de interne van LSG. Ik wilde een snelle partij spelen, maar dat liep anders. Ik was als langste bezig, iets wat mij wel vaker overkomt. Vroeg naar huis lukte dus wel, maar dan in de vroege uurtjes naar huis. Dan maar op zaterdagochtend voorbereiden. De teamleider had gedetailleerde instructies over vertrektijden en ontmoetingsplekken gedeeld, dus niet te laat zijn. Een kwartier voor mijn geplande vertrek moest ik nog een laat ontbijt dan wel een vroege lunch verorberen terwijl ik door wat partijen probeerde te bladeren. Een laptop in de trein meenemen ging me ook wat te ver. Heel serieus was die voorbereiding dus niet.

De heenreis ging ook niet geheel vlekkeloos. Teamleider Michiel Vergeer Michiel speelde zelfs elders. Vaak neemt onze voorzitter dan die rol op zich, maar die had vooruitgespeeld. Noodgewongen verzamelden we als een stuurloze troep bij Leiden Centraal. We waren geïnstrueerd welke trein we moesten te nemen. Maar nergens zagen we de beoogde intercity naar Amsterdam op de borden staan. Het werd een bollenexpress naar Sassenheim en Nieuw-Vennep. Eenmaal in Amsterdam stonden we voor een kickboksschool. Verwarring tussen Lauriergracht en Laurierstraat. Dan toch uitgekomen bij café de Laurierboom. De speelzaal bij het café was een eind verderop in de straat. Voor consumpties moest je dus naar buiten om in het café iets te halen. Vanwege het slechte weer en de lange wandeling heb ik dat maar niet gedaan. Na afloop hebben we dat ruim ingehaald door nog lang in het café te blijven hangen.

Opnieuw diende zich een teamleidercrisis aan, want er werd om onze opstelling gevraagd. Gelukkig wist iedereen wel zijn eigen bord, zodat we eerst maar gingen zitten en dat toen hebben opgeschreven. Er waren twee partijen vooruit gespeeld. Dat leverde een ½ – 1½ achterstand op, maar dat was ook een signaal dat niet alle sterke berserkers mee zouden kunnen doen. Inderdaad verschenen niet alle sterke berserkers achter het bord. De tegenstander van Stef van der Zon had de hele nacht doorgehaald en nauwelijks geslapen. Stef was wel wakker en won een pion in de opening. Zijn tegenstander probeerde met een stukoffer terug te vechten, maar dat sloeg niet door en dus won Stef. Bert van der Marel won een stuk in het onderstaande diagram. Zijn partij heeft hij hieronder geanalyseerd, maar probeer gerust zelf eerst de winst te vinden. Dat betekende dus een tweede punt.

Robin Wooter blokkeerde zijn loper op g6 vrijwillig met de pionzet f6-f5. De bedoeling was om zo de andere loper een functie op g7 te geven. Daar kwam de loper echter niet en de loper op g6 bleef buitenspel. Een nederlaag was het gevolg. Wessel Braggaar speelde remise, waar ik verder weinig van heb gezien. Bij Jouke Algra moesten twee lichte stukken en drie pionnen het opnemen tegen een dame, een bijzondere materiaalverhouding. Dat ging uiteindelijk niet goed. Mijn tegenstander kwam als laatste binnen. Hij zat vast in de tram. Een protest op de Dam blokkeerde de boel. Ja, dat kan in zo’n grote stad zomaar gebeuren. Ik was ook als laatste nog bezig. Dat is het verdiende loon als je stukwinst over het hoofd ziet. Ik weet niet of het nou stap 1, 2 of 3 is. Soms twijfel ik of wel goed heb genoteerd, maar dat zijn slappe excuses. Op het risico af dat ze volgende keer een betere invaller willen, laat het ik het diagram toch maar zien.

Toon iedereen verder klaar was, dacht ik dat we al 4½ punt achter stonden. Soms is het handig als er een teamleider is die kan vertellen dat het 4-3 is. Ik kon echter risicoloos op winst spelen en dat lukte met een beetje medewerking. Dat bracht de eindstand op 4-4. Met een punt kunnen we tevreden zijn, gezien de verschillen in rating. Punten kan Philidor 1 wel gebruiken, want er degraderen drie teams en ook nog de slechtste nummer zes. Bizar, maar het is niet anders.


https://www.philidor.nl/pgn/Berserkers.pgn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *