PK 2024: De ontknoping nadert

Vòòr aanvang van ronde vijf nam Cesar Varela de prijs in ontvangst voor zijn partij uit ronde vier. Het was vooral zijn mooie en trefzekere slotcombinatie die de jury had bekoord.
Er werd gespeeld met dezelfde frisheid en energie als in de eerste ronde. Er waren veel scherpe partijen en de leeftijd van de spelers of de kleur van de stukken was van geen belang.

In deze fase van het toernooi komt natuurlijk ook de eindklassering in zicht. In groep A ontmoetten koplopers Arthur Pijpers en Homayoun Mothaat elkaar aan bord één. Arthur wist met wit al snel volledige controle over de partij te krijgen en incasseerde het punt. Daarmee komt hij alleen aan de leiding in de stand met 4,5 uit 5. Een half punt achter hem volgen Sabin Teianu en Reinier Feiner. Sabin kwam tegen Artur Margaryan terecht in een inferieur eindspel maar gaf Artur nog zo veel om over na te denken dat hij de denktijd overschreed. Ook dat hoort er bij. Reinier Feiner en Henk van der Scheer gingen beiden vol voor de winst in een agressieve en gedurfde partij, Henk kreeg uiteindelijk een koningsaanval te verduren die fataal werd.
Er is een top drie in groep A maar er zijn nog aardig wat gretige achtervolgers.

In groep B stond Maxim Teianu na ronde vier alleen aan kop met de perfecte score. Hij zadelde zijn tegenstander Ed Wagemans op met een passieve stelling en bedacht een mataanval die er veelbelovend uitzag. Ergens moet hij zich hebben vergrepen: een zet of tien later moest hij een treurige stelling verdedigen. Ed kende geen genade en hield ook de klok goed in het oog. Hij is nu koploper, op een halfje achter hem staan Maxim en Jan van Amsterdam.

Op naar ronde zes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *