Zomerschaak deel 5

      Geen reacties op Zomerschaak deel 5

Woensdag 10 augustus waren er 26 deelnemers. Deze avond was Arthur Pijpers de beste met 4 uit 4. Erick Moeri, Raoul van Ketel en Thijs Roorda behaalden een half punt minder. Erick, net weer thuis na een vakantie, kreeg de prijs voor de beste huisschaker.
In de ladderstand valt op dat Peter Passenier en Arjo Andringa beiden op 66 punten zijn gekomen en ook de 24e plek voor Jan Bertus Molenkamp met 24 punten is opmerkelijk.
Het getal 24 vinden we in het dagelijks leven bijvoorbeeld in een etmaal, maar ook in een kratje bier. Dit is waarschijnlijk nog een echo uit een ver verleden van de Babylonische beschaving. Zo zijn er ook de Nederlandse woorden dozijn en gros voor 12 en 144.
Men kan zich afvragen of de neiging om de cirkel in twaalven te verdelen een cultuurgebonden menselijke eigenschap is of dat het getal 12 in de natuurkunde en wiskunde een speciale rol heeft. Dat laatste is zeker het geval, maar ik zal u niet lastigvallen met een theorie van van alles en nog wat. In plaats daarvan de volgende vraag. Wat is de som van de positieve delers van 66?
Dit keer een partijfragment uit het PK van de Leidse Schaakbond. En Arthur, veel succes in Portugal met het behalen van een GM-norm!

Arthur Pijpers – Rens Minnema, gespeeld op 23 mei 2022 tijdens het PK van de LeiSB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *