Mijn herinnering aan Ad van den Berg.

Weinigen weten dat ik Ad voor het eerst ontmoet heb in het revolutiejaar 1968. Bij het Hoogovenstoernooi werd toen het studentenschaakkampioenschap van Nederland gespeeld. Hij speelde voor het favoriete Leiden, ik voor Tilburg. In dat toernooi speelden ook mensen als Tim Krabbé en Uri Rosenthal mee die later buiten het schaken bekend werden. Tilburg deed het verrassend goed en werd tweede, maar Leiden met Ad won. Ad was toen al een sterk schaker.

Tientallen jaren later kruisten onze wegen bij Philidor in Leiden. Ad was in de decennia rond de eeuwwisseling de onbetwiste kopman van Philidor 1. Als non-playing captain wisselde ik hem af en toe aan het eerste bord met Nico Kuijf, om de tegenstander te verrassen. Mooie gevechten herinner ik mij van zijn partijen met Cathy van der Mije, geboren Nicolau, jarenlang de sterkste speelster van Nederland. Ook was hij in Delft een van de eersten die de kracht van de toen nog 14-jarige, juist uit Rusland binnengekomen, Anish Giri ondervond. Volgens de eeuwige ranglijst speelde Ad 225 externe partijen voor Philidor, met ruim 56% resultaat.

Naast een sterke schaker was hij ook actief in de bridgesport. Uiteraard als een sterke bridger. Maar ook als tennisser was hij fanatiek en haalde hij een hoog niveau. Bij de Chinees, na het schaken, kon hij enthousiast vertellen over zijn zelf ontworpen ligfiets, aerodynamisch beter dan een gewone fiets. Zonder E-bike kun je een ligfiets beslist niet bijhouden. Met zijn wiskundeknobbel was hij bezig met meer uitvindingen. Ad was vele malen seniorenkampioen van de Leidse Schaakbond en deed mee met de nationale Kampioenschappen in Hotel Bilderberg bij Oosterbeek. Hij eindigde meer dan tien keer als kampioen van Nederland en deed dan mee om de wereldtitel tegen o.a. beroemdheden uit het voormalige Oostblok.

In 2012 was hij het niet eens met de nieuwe samenstelling van Philidor 1 en vertrok naar AAS. We kwamen hem nog tegen bij het Oliebollentoernooi. En vorig jaar bij het honderdjarig bestaan van Philidor. We organiseerden het snelschaakkampioenschap van Nederland voor 75-plussers. Voor vele oud-coryfeëen van Philidor een reunie. Ad was een van de favorieten maar verloor de beslissende partij. Hij vertelde mij toen dat er medische problemen waren. Dit jaar stond op 28 maart de cruciale wedstrijd Philidor tegen AAS op het programma. Extra pikant omdat Ad het tegen zijn oude team zou kunnen opnemen. Vanwege Corona is de wedstrijd niet doorgegaan. Voor Ad komt er geen herkansing.

Een foto van Ad van den Berg

Ad van den Berg (midden) in analyse na het behalen van het kampioenschap van Philidor 1 op 14 mei 2011.

3 gedachten over “Mijn herinnering aan Ad van den Berg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *