Philidor 2 moet vrezen voor behoud

      Geen reacties op Philidor 2 moet vrezen voor behoud

Vol goede moed ging Philidor 2 op pad naar Zoetermeer. Schaken in een leeg schoolgebouw, midden tussen kantoren en ongezellige woonwijken.
Het was dan ook niet verwonderlijk dat lang niet iedereen een kwartier voor aanvang aanwezig was. Wat een speurtocht!
Sympathieke, gezellige club, maar aiaiai wat een naargeestige omgeving.

Vooraf hadden we als team weer enkele problemen met de bezetting. Nadat Jouke Algra was toegevoegd en Erik van de Plassche was toegevoegd aan Philidor1 om promotiekansen te helpen behouden, startten we eigenlijk bijzonder goed.
OK, Jouke Algra aan bord 1 moest zich ergens vergist hebben in de opening, want die mooie witveldige loper geef je niet voor je lol op. Het leek allemaal wel te houden. Toen ik een tweede keer rondliep zag ik dat Joukes dame zeer risicovol op b7 had geslagen, waar de dame uiteindelijk werd gevangen. Dat was 1-0 achter en heel jammer.

Herman aan bord 5 met de witte stukken stond zeer goed tot gewonnen, tot het vermaledijde moment dat hij op f3 terugsloeg met de pion. Had Herman met de dame geslagen, dan was er een glad gewonnen stelling ontstaan. Nu werd de aanval over de g-lijn te sterk. Zwart combineerde sterk naar een gewonnen stand. Dat betekende dat we op twee witte borden een 0 om onze oren kregen, terwijl het eigenlijk 1-1 had moeten staan.

Ikzelf had aan bord 8 met de zwarte stukken een remisestelling op het bord gekregen. Mijn goede loper in het dichtgeschoven pionneneindspel was niet bij machte om iets te forceren tegen de vijandige slechte loper, die alles keurig dichthield.

Yannick naast mij aan bord 7 had een bizar partijverloop. Hij heeft slecht gestaan, heel goed gestaan, moeten vechten voor remise en had misschien in het dameeindspel na een schaakje eerst nog zijn dame beter kunnen placeren om met een pionnetje meer misschien heel lang de stelling uit te melken: in de partij kwam de witte koning in een eeuwig schaak terecht. Remise. Mooi gevecht!

Remise ook voor Tjeerd met de complimenten, op bord 2 met zwart. Wat een knotsgekke partij, waarin Tjeerd in de opening eerst slecht stond, na een kwaliteits-inlevering misschien zelfs beter kwam te staan, zelfs even gewonnen heeft gestaan, maar uiteindelijk in remise moest berusten. Goed geknokt!

Als laatste van de drie jeugdige nieuwe team2spelers hebben we Jonathan. Hij speelde met zwart op bord 6 en deed dat goed. De tegenstander leek op winst te willen spelen, maar Jonathan had goed gezien dat hij eerder op winst kon spelen. Met een paar rake klappen tikte hij in het eindspel de ene onverwachte mooie zet na de andere op het bord. Wit werd echt gevloerd. Een mooie winst. Dat betekende 2 punten uit 3 voor de jonkies!

Willem van Briemen aan bord 4 had met zwart bijna de hele partij een pion vóór gestaan. Ik hoopte dat Willem dat met zijn techniek wel kon winnen, maar wit had steeds genoeg compensatie. Toen Willem de pluspion zou moeten inleveren werd het remise door zetherhaling.

Als laatste was Jan van der Knaap bezig aan bord 3. Jan heeft een geweldige partij opgezet. Achteraf gaf Stockfish ergens +6. Maar onder andere door de tijdnood moest Jan op gegeven moment steeds in weinig tijd de beste zet zien te vinden. Dat was toch wel lastig en toen hij in een torneindspel kwam met een pion meer, bleek helaas de vrij centrumpion ondersteund door koning en toren veel te sterk. Een verlies dus waarmee de eindstand op 5-3 verlies kwam.

De Chinees in Oegstgeest maakte er nog een mooie dag van, maar we moeten heel erg vrezen voor behoud. Ik denk nu aan een plan om de sterke teamloze invallers op te roepen om in de laatste 4 wedstrijden Philidor2 te komen helpen. Dus, Jouke, Leonore, Jan Aart! Jullie kunnen deel worden van een plan tot lijfsbehoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *