Philidor 2 degradeert uit de derde klasse

Naast het heugelijke nieuws over Philidor 3 en 4 is er ook minder goed schaaknieuws. Waar teams promoveren, moeten er ook teams degraderen. Dit keer overkwam dat het tweede team van Philidor. Vorig jaar was handhaving op miraculeuze wijze gelukt. Dat zou vast niet iedere keer lukken, maar versterkingen bleven uit. Verder schoven spelers uit ons team door naar het eerste of namen een jaartje schaakpauze. Netto gingen we er dus eerder op achteruit. Dat gaf ons gemiddeld het laagste ELO van poule 3D. Daarnaast zouden er maar liefst drie teams degraderen om het aantal klassen terug te brengen. De voortekenen waren dus al niet gunstig.

Na de eerste ronden bleef de prestatiemeter steken op een schamele 4-4 tegen stadsgenoot LSG 3. Teamleider Frank zat echter niet bij de pakken neer en bedacht een (s)nood plan, een scenario met opgetrommelde hulptroepen. Vaste krachten (Frank zelf was zo fideel) stonden hun plaats belangeloos af. Helaas mocht dit ook niet baten. Frank, we hopen dat je desondanks ook volgend jaar ons team wilt leiden en met niet zulke verrassende plannen komt als je jouw openingen laat zien!

Het was duidelijk dat met een zwaar programma voor de boeg er weinig redding meer mogelijk leek. Maar goed, iedere wedstrijd gaan we gewoon lekker schaken, aan het eind tel je de punten op en wie weet heb je dan wat als team bereikt. Helaas bleef het tot nu toe bij die ene matchpunt. Voor de wedstrijd van afgelopen zaterdag was er al nauwelijks een scenario wat een kans bood op handhaving. Dan maar spelen voor de eer en de partijen zelf aantrekkelijk maken. Het verslag heeft even op zich laten wachten, want heel vrolijk is de stemming bij mij niet bij een degradatie. Daarom geef ik slechts wat slotstanden om idee te krijgen. Uitgebreide partijen en analyses zijn voor een vrolijker moment als je langer wilt stilstaan bij je prestaties. De mineur was zo groot dat zelfs het eten na afloop niet doorging. Dat kan ook liggen aan de aanvangstijd van 12.00 uur. Tegen vieren was iedereen al zo’n beetje klaar. Dan is het begrijpelijk dat sommigen nog bij de belangrijke thuiswedstrijd van Philidor 4 wilden kijken in plaats van in een restaurant wachten tot de kok arriveert.

Zoals vaker was het begin van de wedstrijd helemaal niet verkeerd. Een aantal spelers van Rijswijk had er niet zoveel zin in en bood snel remise aan dat ze op de eerste plak zouden belanden hadden ze zelf ook niet zo vermoed. Yannick met wit ging akkoord met remise in de onderstaande stelling. Er valt nog wat te proberen, maar het rekenapparaat geeft ook 0.00.

Frank sloeg het remisaanbod af, er kan tenslotte alleen gewonnen worden door meer punten te verzamelen dan de tegenstander. Ergens heeft hij op +2 gestaan, maar toen dat niet meer zo duidelijk was, werd het alsnog remise. Mijn tegenstander bood na 13 zetten al remise aan. Dan is de strijd nog maar net begonnen, dus dat vond ik wat jammer van de schaakmiddag. Verder stond ikzelf met zwart niet slecht, maar ook niet veel beter. Na wat stukkenruil kwam er opnieuw een remiseaanbod. Beide partijen hadden nog niet veel bereikt, behalve dat de bedenktijd flink was geslonken. Daarom nam ik het aanbod dit keer maar aan in onderstaande stelling.

De puntenmachine droogde toen plotseling op. Jonathan wilde aan bord 1 een flinke uitdaging, maar kreeg een moeilijke middag en verloor. Jan van der Knaap stond wat gedrukt en kwam er niet goed uit. Dat betekende ook een nederlaag. Erik keek met zwart tegen de volgende stelling aan.

Wit heeft zojuist c4 gespeeld. De pion mag niet en passant geslagen worden, maar dan is het paard op a3 permanent ingesloten. Op a5 en e5 gaan er ook nog pionnen verloren. Zwart gaf daarom maar op.

Invaller Jan van Amsterdam had zijn eigen derde team op de goede weg gezet naar promotie. In plaats de laatste aanwijzingen vanaf de zijlijn te willen geven en de apotheose mee te maken waar het hele jaar aan is gewerkt, wilde ook hij toch het tweede team nog uit de brand helpen. Zoveel opoffering, daar krijg ik tranen van in de ogen. Of moet de teleurstelling van onze kansloze positie zijn geweest. Maar goed, hier heeft Jan met wit moeite om goede zetten de vinden.

De witte koning moet f1 bewaken. Het paard kan niet bewegen. De loper kan wat heen en weer, maar de zwarte koning loopt gewoon naar a4. Vandaar wit het hoofd in de schoot legde met c4. Na Lb4+ was het klaar.

Als enige lichtpuntje hebben we Tjeerd! Altijd goed voor een interessante partij. De zwarte loper houdt de witte dame al een tijdje passief op g1 en de andere zetten raken ook op bij wit.

Zwart kan slaan op a2, maar Tjeerd deed het veel sterkere Dd2. Er dreigt Dxf4 of Te1 terwijl de loper er niet tussen kan worden gezet op e3. Wit gaf moedeloos op en holde meteen hoofdschuddend naar buiten.

De einduitslag is een 5½ – 2½ nederlaag geworden. Daarmee heeft Rijswijk de koppositie overgenomen, dus het was geen kleine jongen waar we van verloren. De naaste concurrenten waren al nauwelijks in te halen, maar hebben nu een te grote afstand genomen. We hebben één punt, de anderen zes. Het is wat vertekend, omdat we een aantal keren nipt verloren. Dat zal iedere verliezer zeggen, want verliezen is nooit nodig. Het komt niet meer goed in de ene ronde die we nog te gaan hebben. We mogen dan tegen de vorige koploper en nu nummer 2 uit Delft. Zij zullen willen winnen om kans op promotie te houden en wij willen natuurlijk met een klinkend resultaat afscheid nemen van de derde klasse, een soort schaak der wrake. We gaan er vol voor knokken. Alleen het eerste en tweede spelen deze laatste ronde, dus ik roep iedereen op te komen kijken thuis in het Denksportcentrum op 20 april.

In mijn beginjaren in Philidor 2 promoveerden we drie keer vanuit de Leidse bond naar de 3e klasse KNSB en degradeerden net zo vaak een jaar later weer. Nu hebben het een aantal jaren langer uitgehouden in de derde klasse. Gelukkig hoeven we niet terug naar de regionale bond. Nu blijven we gewoon op zaterdag spelen en zullen in de vierde klasse Philidor 3 ontmoeten. Hopelijk kunnen we dan wel in een andere poule worden ingedeeld en kunnen we volgend jaar weer meedoen om de eerste plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *