Philidor 1 redt het niet tegen Rokado

      Geen reacties op Philidor 1 redt het niet tegen Rokado

Afgelopen zaterdag startte de nieuwe KNSB-competitie voor Philidor 1 met een uitwedstrijd tegen Rokado. Zij spelen in Nieuw-Beijerland, ten zuiden van Rotterdam. In deze kleine plaats komen schaakspelers bij elkaar die een verleden hebben bij bij voorbeeld de Variant in Breda, toonaangevend enkele decennia eerder. De afgelopen twee seizoenen won Philidor 1 in Nieuw-Beijerland. 16 september was een prachtige zonnige dag waarop veel georganiseerd werd met als gevolg dat wij ongebruikelijk veel afmeldingen kregen, ook van reservespelers. Op de route was gelukkig de Heinenoordtunnel weer open. De routeplanner stuurde ons door een vruchtbaar land van zware klei, een land vol aardappelen, bieten en prei (vrij naar drs.P.). Het ruime speellokaal ligt direct naast de School met de Bijbel en de kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente.

In het eerste uur van de wedstrijd viel al meteen een beslissing: een remise aan bord 1 voor Stef. Hij en zijn tegenstander speelden een scherpe opening die diepgaand geanalyseerd is. Beiden durfden niet af te wijken en deelden het punt. Aan bord 3 kwam Frank al snel een pion voor en hield ook druk. Hij was een dag eerder nog uit Roemenië gekomen waar hij het Nederlands jeugdteam begeleidde. Minder goed zag het eruit bij good-old Ton. Hij kon niet rokeren en werd opgescheept met een foeilelijke dubbelpion op de a-lijn. Aan bord 2 speelde Guido tegen een op ELO-papier sterkste speler. Die dacht lang na maar het evenwicht werd niet verbroken. Ook daar remise. Ook bij Arres zag ik evenwicht. Thijs maakte er wel een open gevecht van. Hij viel aan op de koningsvleugel, de tegenstander stelde zich stevig op op de c-lijn. Ook bij Bert sloeg de vlam in de pan. Hij leek een scherpe aanval over de lange diagonaal te hebben en de tegenstander terug te dringen. Maar die speelde verassend de dame naar voren. Deze dame ging verloren maar in ruil voor 3 lichte stukken! Even later offerde Bert ook nog de kwaliteit om iets los te komen. Jasper speelde duidelijk op de aanval en had volgens de analyse die kunnen bekronen met de toren op de g-lijn. Hij speelde echter de dame naar c5.

In het laatste uur voor de tijdcontrole werd het zoals verwacht remise bij Arres. Het eerste volle punt kwam van Thijs. Hij had grip gekregen op pion d6 en won even later een stuk en daarmee de partij. Onze voorsprong hield helaas niet lang stand. De aanval van Jasper sloeg niet door, de tegenstander nam over en won een stuk. Ton verdedigde zich ondertussen manmoedig en leek in het gelijke lopereindspel misschien stand te houden. Zijn tegenstander slaagde er echter in zijn dubbelpion op te lossen waarna de witspeler won. Frank zocht lang naar een beslissende aanval op de koning, ook na de tijdcontrole, maar de taaie tegenstander had intussen aan de andere kant de pion teruggewonnen. Franks aanval sloeg net niet door waardoor hij genoegen moest nemen met remise. Bert stond nog steeds onder grote druk en uiteindelijk ging zijn pion op f7 eraan met instorting van de stelling als consequentie. We verliezen de eerste wedstrijd met 5-3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *