De hoogste border van Philidor 1 (rechterkant), spelend tegen Promotie uit Zoetermeer.

Philidor 1 pakt de koppositie

Afgelopen zaterdag was de eerste en enige dag dat alle vijf Philidorteams thuis speelden in de KNSB-competitie. Voor Philidor 1 stond de topper tegen koploper Promotie uit Zoetermeer op het programma. Heel lang geleden speelde Uw verslaggever voor Promotie. Toen stond in hun statuten dat ze niet op zondag speelden en als men dat artikel wilde veranderen dan werd de club opgeheven.

Terug naar het heden. Dit seizoen speelt de tweede klasse met negen in plaats van tien teams waardoor de stand wat onoverzichtelijk is door een ongelijk aantal gespeelde wedstrijden. Ook wemelt het van de verrassende uitslagen in deze klasse waar zeker drie, misschien vier teams moeten degraderen. Door het verlies van Promotie in de vorige ronde werd het niet spelende Philidor ineens de ploeg met de minste verliespunten. En het werd een langdurig gevecht aan alle borden waarbij het ook lang duurde voor er enige tekening in de strijd kwam.

Alleen bij Maarten zag ik duidelijk een goede open aanvalsstelling op het bord, de rest was minder duidelijk. Maarten wist zijn fel tegenstribbelende tegenstander te verslaan met een mooi torenoffer waarna zijn pion met schaak promoveerde. Zijn combinatie is een diagram waard! Als Maarten meedoet wint hij!

De koning van Wessel leek tochtig te staan maar hij sloeg de aanval bekwaam af en won. Het volgende punt kwam van Guido die lange tijd onder druk leek te staan maar hij wist de bordjes te verhangen. Een voorsprong van 3-0 die we nodig hadden want aan de borden 1,3 en 8 leken de onzen minder te staan. Frank leek wel beter te staan maar het eindspel met toren en ongelijke lopers bleek niet te winnen. Ook Stef leek een fractie beter te staan met een pluspion al was het een dubbelpion. Ook hij kwam in tijdnood niet verder dan remise maar daardoor was wel het eerste matchpunt binnen (4-1).

Aan bord 8 was Robin een paard achter geraakt maar had wel 3 pionnen meer. Op het eerste gezicht niet voldoende maar hij wist het stuk terug te winnen in ruil voor een heleboel pionnen. Hij hield met dame en toren druk op de koningsstelling. Na een mooie dameruil hadden beiden nog een toren plus twee pionnen. Zijn tegenstander bood remise aan wat Robin uiteraard accepteerde met het oog op de wedstrijdstand. Zo kwamen we op een beslissende voorsprong.

Arres was tegen de op Elo-papier sterkste tegenstander een pion achter geraakt. Hij vocht nog lang maar de stelling was niet te houden. Thijs leek in de eerste zitting aan bord 1 te bezwijken onder grote druk maar wist af te wikkelen naar een toreneindspel met drie tegen twee pionnen op dezelfde vleugel. Thijs bleef de koning van achter aanvallen en wist zo tegen 6 uur remise te houden. Daarmee was de 5-3 overwinning een feit! Met nog twee ronden te spelen staan we op kop maar we hebben nog een pittig programma voor de boeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *