Naast het mooie verslag van Bert wil ik nog wat partijfragmenten laten zien uit de wedstrijd van Philidor 2 tegen Krimpen 3 van 10 mei. Doordat een paar spelers afwezig waren konden een aantal talentvolle spelers hun debuut in het tweede team maken. Na de wat gezapige prestaties voorgaande rondes had het team management besloten de boel op scherp te zetten en een flinke verjonging doorgevoerd. De boodschap was duidelijk: mochten de oudjes volgend jaar nog een plekje in het tweede team willen, dan moest er worden geleverd!
Bij het bijzondere clublokaal van Krimpen heeft Bert al stilgestaan. Nu heeft Krimpen wel een trackrecord op dit gebied, want niet zo heel lang geleden speelden Bert en ik een bekerwedstrijd tegen deze club in een pannenkoekenrestaurant… En hoewel de gemeente Krimpen aan de IJssel zelf weinig historie kent, is dat wel anders voor de lokale schaakvereniging. Tenminste, als je bedenkt dat in 2019 het roemruchte SO Rotterdam is opgegaan in Krimpen. Voor de jeugdige lezertjes; Rotterdam is maar liefst 19 keer kampioen van Nederland geweest (Nationale Competitie – Schaakbond) en speelde in de jaren 80 en 90 met twee teams in de Meesterklasse. Behalve de website van SO Rotterdam (‘frozen in time’: Schaakvereniging SO Rotterdam), is er niets meer wat herinnerd aan dit instituut van weleer. Tenminste, dat is maar deels zo, want de spelers van Krimpen 3 zijn voor een heel groot deel oudgedienden van wat ooit die Rotterdamse grootmacht was. Dat was toen, en treffend is dat op deze zelfde schaakmiddag een ander team uit Rotterdam kampioen van de Meesterklasse werd. Wel eentje van Zuid!
De term oudgedienden gaf het al aan; Krimpen 3 is een team op leeftijd, met twee heren uit de jaren 40 en vier heren uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Met Maxim (2010), Ilja (2014) en Aren (2015) had Philidor daar een passend antwoord op!
Van alle drie deze heren heb ik een mooi partijfragment geselecteerd. Waar Maxim flink aan de slag moest tegen een snel spelende tegenstander, was Aren vliegensvlug klaar in een tactische partij en nam Ilja de tijd om langzaam-maar-zeker zijn stelling steeds wat te verbeteren, om in het eindspel toe te slaan. Daarnaast leuk om even stil te staan bij het debuut van Dion, die aan de bak moest tegen de ervaren Greevenbosch. Met nauwkeurig spel wist Dion steeds het (ruimte)voordeel van wit onder controle te houden en met het oog op de klok koos wit voor een remiseaanbod, wat Dion terecht aannam. Dion heeft al aangegeven het komende seizoen vast landelijk voor Philidor te gaan spelen!
(1) Margaryan,Aren – Den Boer,Jos
(2) Teianu,Maxim – Ranft,Hans
(3) Zandee,Jonathan – Verbaken,Ilja
De waarschuwing van de teammanager ter harte nemend, leek het mij tijd om die jonge jongens een lesje positiespel te leren. Op tactisch gebied zijn zij natuurlijk iedereen al te slim af. Nu heb ik recent weer wat mooie schaakboeken gekocht, en één daarvan is het derde deel van Kuljasevic: The How to Study Chess on Your Own Workbook. De eerste twee delen ken ik niet, maar ik ga ervan uit dat deze net zo (goed) zijn opgezet als deze, maar gericht op spelers onder de 2100 elo. De opgaven voor het middenspel zijn o.a gericht op het maken van een miniplan. Hoewel ik met lezen niet verder dan de eerste paar pagina’s was gekomen, leek mij deze dag al een mooie test om zo’n miniplan in de praktijk te gaan brengen. Samen met die demonstratie van mijn geweldig strategische inzicht moet dat voldoende zijn om volgend jaar weer mee te mogen doen.
Zomerlees (en werk) tip!
Dan een fragment uit mijn eigen partij (met verschillende miniplannen).
(4) Van der Steen,Jan Aart – Ehrhardt,Matthias
Details van de uitslag van Krimpen a/d IJssel 3 – Philidor 2.
Philidor 2 heeft een mooi seizoen achter de rug. Met de herstructurering van de zaterdagcompetitie zijn de verhoudingen in de vierde klasse nog redelijk scheef. In totaal haalde Philidor 2 46 bordpunten, van de mogelijke 64. Van de 18 gemiste bordpunten waren er helaas maar liefst 10 tegen de uiteindelijk nummer één en twee van de poule. Met zo’n puntenaantal zal het u niet verbazen dat de meeste spelers een flinke overscore dit seizoen hebben. Met een extra vermelding door Maxim, die zelfs de topscoorder van de hele poule is geworden, met een tweede plaats voor Onno!
Tenslotte nog een tweede zomerboekenleestip om af te sluiten.
In 2015 kwam het boek Chess Structures van GM Rio Flores uit. Een recente aanbeveling van dit boek is te vinden op Schaaksite (Recensie: Chess Structures – Mauricio Rio Flores – Schaaksite), en zelf heb ik in het Philidor Nieuws hier ook eerder aandacht aan besteed. Dit boek is een aanrader voor de serieuze (club)schaker.
Dit jaar heeft deze schrijver een nieuw boek uitgebrachtt: Chess Imbalances. Net zoals zijn eerste boek ziet dit er zeer doorwrocht uit, met ruim 400 pagina’s voldoende om de zomer door te komen!
Wens ik iedereen een mooie schaakzomer en zien wij elkaar weer in september!