Zwarte zaterdag voor beide Philidor-teams

Door Michiel Vergeer

Na een winterstop van twee maanden ging de KNSB-competitie zaterdag 16 februari verder met de zesde ronde. Voor beide Philidor teams stond een thuiswedstrijd tegen Charlois Europoort uit Rotterdam op het programma: Philidor 1 tegen Charlois Europoort 2 en Philidor 2 tegen het derde van de Rotterdammers. Wedstrijdleider Paul Oudshoorn zette om 13.00 uur de teams in de juiste volgorde aan de borden voor een wedstrijd die aan 4 borden tot zeven uur zou duren. Het belang van beide wedstrijden was groot omdat in beide gevallen de nummer 8 (Philidor) speelde tegen de nummer 9. Het werd al snel duidelijk dat het een zware wedstrijd voor de onzen zou worden.

De eerste tekening in de wedstrijd van Philidor 1 kwam al in de opening bij bord 4. Charlois Europoort had Gerard Kool als geheim wapen ingezet. Normaliter is hij arbiter bij KNSB wedstrijden. Hij heeft daarbij kennelijk goed opgelet want hij offerde een kwaliteit voor een mooie afwikkeling die hem een eindspel met pluspion opleverde tegen Herman van Halderen. Misschien heeft Herman nog een keer een kans op tegenspel gehad maar zoals het ging werd hij er vlot afgeschoven. Aan bord 5 kreeg ik het al benauwd bij het zien van de stelling van Thijs met een koning in de beginstand zonder de dekking van e en f-pion. Ik vreesde mat of stukverlies maar de tegenstander wikkelde bekwaam af naar een dik gewonnen toreneindspel. Tussenstand 0-2. Piet Bakker moest met zwart aan bord 7 optornen tegen een zich stug opstellende tegenstander. Piet stormde op de koningsvleugel met zijn pionnen maar na een grootscheepse afwikkeling stond er een gelijke stand op het bord. Aan bord 6 zette Stef zijn tegenstander onder druk. Die verbruikte zeeën van tijd maar kon stukverlies niet voorkomen (1,5-2,5). In de andere partijen werd veel gemanouvreerd maar het viel aan de borden 2 en 3 negatief voor ons uit. Aan bord 3 ontweek Arres een remiseachtige terugtocht en koos voor de koningaanval. Hij overzag echter een venijnige penning van zijn toren op de lange diagonaal en moest capituleren. Aan bord 2 kreeg Guido te maken met een fel attaquerende tegenstander. Bij de afwikkeling in de tijdnoodfase bleef hij een pion achter in een pionneneindspel. De nederlaag was bij de eerste tijdcontrole dus al een feit. Ondertussen was het aan bord 1 na een ogenschijnlijk rustige openingsfase heel spannend geworden. John Leer van Europoort leek door te breken op de damevleugel, Nico kreeg met scherp gepointeerd spel over het hele bord de overhand op de koningsvleugel. De tweede zitting was een partij op zich waarbij de vele toeschouwers veel varianten zagen maar waarbij de beide spelers lieten zien dat zij het beter zagen! Nico won in een zinderende finale en blijft daarmee onze topscorer. Willem van Briemen had al voor de eerste tijdcontrole duidelijk voordeel maar moest dit verzilveren in een altijd lastig dame-eindspel. Het lukte na bijna zes uur spelen. De nederlaag met 3,5-4,5 is minimaal. Maar het is wel de derde 3,5-4,5 nederlaag op rij. Dus relatief veel bordpunten maar wel het minste aantal matchpunten.

Philidor 2 had ook een zware kluif aan Charlois Europoort 3. Wij hadden enkele invallers nodig, zij waren op volle oorlogssterkte. Al ruim voor de eerste tijdcontrole tekende zich de nederlaag af. Wadim aan bord 3 en Maarten aan bord 5 openden met zwart hun stelling voor aanval. Het zag er wel spannend uit maar de tegenstanders weerlegden deze onverschrokkenheid. Invaller Bernard Schelhaas kwam onder druk te staan met zijn geïsoleerde pion op d4 maar verdedigde nauwkeurig. Er werden stukken geruild maar net toen remise een feit leek bracht zijn tegenstander met een geniepig tussenzetje Bernards loper in een penning. Dit kostte een stuk en daarmee de partij. Tussenstand 0-3. Ton Kohlbeck had meer ruimte en leek aardig spel te hebben maar toen ik terugkwam bij zijn bord was hij een kwaliteit kwijt. Hij hield tegendruk op het bord en kwam tot remise. Hij blijft daarmee ongeslagen en topscorer van het team. In de partij Erwin Fakkert- Angelique Osinga werd het evenwicht niet verbroken en werd het viertoreneindspel vlak voor de tijdcontrole remise gegeven (1-4). Aan bord 1 leek Leonore Braggaar een geofferde pion telkens met actief spel terug te krijgen maar dat lukte telkens net niet. De sterke tegenstander manouvreerde zijn pluspion bekwaam naar de winst. Naast haar stond vader Pim Braggaar beter en leek in tijdnood een pion te kunnen winnen. Hij koos echter voor een afwikkeling naar een viertoreneindspel met druk op de achtergebleven zwarte pionnen. Na vele laveerpogingen tegen de pionnen moest hij toch berusten in remise. Richard Koes won in de opening een klein pionnetje, namelijk een dubbelpion. Hij moest heel nauwkeurig spelen om dat voordeeltje vast te houden. Dat leek te lukken met zijn opmars g4-g3 maar het lukte net niet om ook de torens af te ruilen. De tegenkansen van wit waren toen voldoende om tot remise te besluiten. Een stevige 2-6 nederlaag van Philidor 2. Het moet dus van de komende drie ronden komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *