Zwaar bevochten winst (3,5-4,5) Philidor in Soest

Door Michiel Vergeer

In de derde ronde KNSB speelde Philidor afgelopen zaterdag weer buitenshuis. Dit keer tegen SSC 1922 uit Soest, de degradant uit de eerste klasse. Op ELO-papier weer een sterkere tegenstander. Opmerkelijk is dat we voor de tweede keer op rij op een andere locatie speelden dan in de competitiegids aangegeven. Drie dagen van tevoren kregen we dit bericht maar gelukkig zaten we op tijd en compleet achter het bord. Voor Soest was het de tweede wedstrijd op rij tegen een Leidsche club. In de vorige ronde speelden zij 4-4 tegen LSG 2. De nieuwe localiteit was aan de buitenkant van Soest in een houten speellokaal van de Demokratische school. Na een speurtocht over het terrein langs ezeltjes met van die aandoenlijk grote oren vonden we de speelzaal. In het gebouw was ook een opleiding voor energetische therapie waar je o.a. magnetiseur of hypnotiseur kon worden. We hielden rekening met een onorthodoxe voorbereiding door onze tegenstanders. Pas laat druppelden zij binnen, maar de neutrale wedstrijdleider was er niet. Men had hem niet gewaarschuwd over de verplaatsing. Gelukkig was hij op zijn plaats gebleven zodat hij kon worden opgehaald en om half twee de leiding kon overnemen.

Beide teams waren compleet, zonder invallers. In de opening zag ik Jan Aart een pion offeren voor aanval en een gedrukte stelling voor zijn tegenstander. Thijs verliest de rokade voor een pionnetje meer maar het was een dubbelpionnetje dat snel zou kunnen worden terugveroverd. De eerste tekening in de strijd zag ik na anderhalf uur spelen. Maarten won een pion met een leuke combinatie. Bij de rest nagenoeg evenwicht. De stelling van Guido leek prettig, bij Nico was d5 het centrale veld, hij leek enigszins gedrukt te staan. Stef opent de stelling met f7-f5 en slaat terug met de g-pion met een half-open g-lijn voor zijn torens. Jan Aart bokst nog steeds met een pion minder tegen een taaie tegenstander. Thijs combineert rond de dubbelpion om overeind te blijven, Léonore kampt tegen een vrije a-pion waarvan mij onduidelijk is of die zwak of sterk is. Een tijdje later komt bij Arres de breekzet d6-d5, met veel afruil. Maarten wint met mooi spel over het gehele bord een tweede pion. Guido lijkt met een gedekte vrije d-pion beter te staan tegen een vrije zwarte pion op a6 die hij blokkeert. De stelling van Thijs oogt moeilijk en lijkt telkens op instorten te staan. De tegenstander van Jan Aart heeft nog weinig tijd maar lijkt zich te ontworstelen.

Bij het ingaan van het laatste uur voor de tijdcontrole verliest Maarten helaas de kwaliteit en resulteert een eindspel met loper en twee vrijpionnen tegen toren dat nu binnen de remisemarge ligt. Léonore moet oppassen voor de oprukkende vrije b-pion. De stukken van Arres lijken mij beter opgesteld. Jan Aart krijgt een kwaliteitsoffer tegen zich en verliest een tweede pion. Een ingewikkelde stelling. De tegenstander van Nico brengt een kwaliteitsoffer en heeft gevaarlijk opgerukte vrije pionnen. De tegenstander van Stef verdedigt zich nauwkeurig en net voor de tijdcontrole wordt tot remise besloten. Nog steeds is het volstrekt onduidelijk wat de einduitslag zal worden! Guido vereenvoudigt en wint een pion.

Bij de veertigste zet blijkt dat aan alle zeven nog resterende borden de klokken verkeerd zijn ingesteld. De spelers krijgen er maar een kwartier bij in plaats van een half uur. Onverwacht veel werk voor de wedstrijdleider! Gelukkig wordt alles in harmonie opgelost. In de wedstrijd is Arres bezig aan een mooie opmars door het centrum. Maarten weet met de koning naar voren te komen. Léonore offert een paard om dat door een penning terug te winnen. Het blijkt te kloppen waarna het materiele evenwicht is hersteld. Thijs en Jan Aart verdedigen nog steeds lastige stellingen. De pluspion van Guido is niet winnend vanwege tegendreigingen waardoor hij in remise moet berusten. Even later rondt Arres de doorbraak succesvol af en brengt ons op voorsprong.

Om kwart voor zes zijn er nog 5 zware eindspelen aan de gang! Nico lukt het net niet om zich onder druk van zijn nauwkeurig spelende tegenstander uit te werken en moet berusten in verlies (2-2). Maarten weet beslissend op te rukken met de kwaliteit minder en brengt ons weer op voorsprong. Alles hangt nu af of we de drie resterende eindspelen kunnen houden. Thijs nog steeds in het nauw en nog maar seconden op de klok, Jan Aart offert de kwaliteit terug en bokst in een paard/loper eindspel op tegen ver opgerukte verbonden vrijpionnen en bij Léonore een soort dynamisch evenwicht. Zij besluit niet alles of niets te spelen en haar tegenstander ook niet. Remise. Thijs moet een pion opgeven en na dameruil een eindspel in met lichte stukken: twee paarden tegen paard en loper. Jan Aart kan de pionnen op b2 en c3 net tegenhouden met zijn loper en op de g-lijn met een pion doorbreken waardoor het paard gebonden wordt.

De stand komt daarmee op 3-4 voor ons. Thijs grijpt ondertussen de kans om een paard te offeren tegen de laatste twee pionnen van zwart. Zwart probeert daarna met paard en loper te winnen tegen paard. Maar de koelbloedige Thijs doorstaat ook deze pogingen. Zijn bedenktijd loopt weer op en we gaan noteren of we de vijftig halen. Na zo’n honderd zetten berust zwart in remise en konden wij een zwaarbevochten overwinning vieren (3,5-4,5). Het zat ons niet tegen maar we hielden onze volle energie tot het eind. Het was al 18.30 uur geweest toen de stukken weer in de doos gingen.

Geef een reactie