We mogen dromen van promotie

      Geen reacties op We mogen dromen van promotie

Door Rick Smit

Stel: je zou voor het seizoen begint als team een puntenmachine kunnen aanschaffen die afhankelijk is van je doelstellingen en ambities. In ons geval zou dat aan het begin van dit seizoen een punten-sprokkel-machine moeten zijn; we moesten immers punten sprokkelen om niet te degraderen. Stel dat het een soort stofzuiger is en dat je dus ook een soort van stofzuigerzak moet kopen om je punten, ‘die je in de tas hebt’, op te kunnen vangen. Ik hoor jullie al denken: ‘ja stel, wat dan Rick? Waar wil je heen met dit verhaal?’

Dan moeten we als Philidor 5 als de wiedeweerga terug naar de winkel! Dat ding van ons is kapot! Of er is iets fout gegaan in de fabriek, of iemand uit ons team heeft vakkundig te hard op de ‘aan’-knop geramd, met nadruk op geramd. Of, als we niet willen zeuren, moeten we terug voor een nieuwe zak, want de oude zit namelijk al tamelijk vol.

De teller staat na 3 wedstrijden namelijk op 5 matchpunten. Na twee eerdere overwinningen werd Leiderdorp 3 op maandagavond 13 december, in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen, met enig fortuin op 4-4 gehouden.

De avond begon niet zo best voor Philidor 5. Wouter kwam aan bord 3 eigenlijk direct al minder te staan. Daar stond dan tegenover dat Wim aan bord 6 een klein plusje had, terwijl bij de andere borden nog weinig was gebeurd. Omdat ik zelf in een ingewikkelde stelling verzeild raakte, kostte me dat veel tijd om die te berekenen en daardoor moet ik eerlijk bekennen dat ik vooral in het middenspel weinig van de overige partijen heb gezien. Uitgezonderd de partij van mezelf natuurlijk en de partijen van Skander en Wouter die vlak naast mij zaten.

Toen we ongeveer 2½ uur aan de gang waren, was de partij van Wouter al over. Hij kwam gewoonweg minder uit de opening en zijn tegenstander was van een kaliber dat dat wel afstraft: 0-1. Aan de overige borden kon ik geen bord vinden dat ons een tegenpunt zou kunnen opleveren. Ik had zelf namelijk al mijn voordeel al verspeeld door Ph4 te doen in plaats van g4 en ook het plusje van Wim was als sneeuw voor de zon verdwenen. De borden 1,5,7 en 8 stonden allen nog steeds gelijk. Daarentegen was de stelling van Victor wel iets zorgelijk (hoewel waarschijnlijk nog niet dodelijk), waardoor hij maar besloot remise aan te bieden. Wat er dan volgt is een ware golf van remise aanbiedingen; zowel aan bord 1, 2, 4 als 8 werd op dat moment remise aangeboden.

Aan bord 1 wordt de remise aangenomen. Skander heeft daar in een Slavische partij vrij snel de goede velden in handen gekregen, naast wat andere voorsprong in ontwikkeling. Hij zag echter een sterke paardzet van zijn tegenstander over het hoofd, waardoor de stelling toch aardig remiseachtig werd. Beiden hadden daar vrede mee: ½-1½. Aan bord 4 besluit de tegenstander van Victor te kijken of de stelling misschien toch meer op kan leveren dan slechts een halve punt en dus moet ondergetekende uit teambelang ook maar doorspelen (zonder dat er eigenlijk nog een goede winstkans is). Aan bord 8 is de stelling dan eigenlijk al veel langer remise, maar juist op het moment dat de tegenstander van Piet dit dan ook maar aanbiedt, geeft hij een pion weg. Piet blijft dus nog maar even doorspelen.

Even later eindigen de borden 6 en 7, waar Wim en Hans spelen. In de partij van Hans heeft geen van beide partijen echt beslissend voordeel gehad, de partij eindigt dan ook terecht in remise (als invaller toch een nette score: 1½ uit 2). Wim had in het eindspel een pion meer, maar dat is helaas een dubbelpion op de h-lijn. Als er dan geen overig materiaal is, is dat helaas niet meer te winnen: 1½-2½. Niet veel later moet ondergetekende tot de conclusie komen dat remise onvermijdelijk is en ook daar wordt tot remise besloten: 2-3. De overige borden bieden op dit tijdstip vooruitzicht op een kleine nederlaag. Victor staat ondertussen echt slechter. Piet staat dan weliswaar gewonnen, maar de stelling van Jacques oogt zeer naar remise. Maar zoals wel vaker dit seizoen is vrouwe Fortuna ons in het 3e en 4e uur gunstig gezind.

Piet wint zijn partij uiteindelijk zonder veel moeite (3-3!). Omdat Victors tegenstander in tijdnood komt, gloort er zelfs ook daar weer een sprankje hoop. Jacques heeft ondertussen een pionnetje cadeau gekregen. Wat volgt is een gevecht tegen de tijd aan beide borden. Jacques blijkt daarbij van de laatste vier schakers die nog zitten over de meeste stalen zenuwen te beschikken: hij tikt het voordeeltje keurig uit en haalt zowaar de 4-3 binnen. Victor beschikt helaas niet over zoveel stalen zenuwen, hoewel hij zijn achterstand weet terug te brengen tot slechts één stuk en zelfs nog een pion weet te promoveren tot dame. Zijn tegenstander heeft op dat moment nog maar 52 seconden over: door zelf het initiatief te houden en schaakjes te geven, had Victor waarschijnlijk een onverdiende overwinning binnen kunnen halen. Dit initiatief laat hij echter helaas liggen: zijn tegenstander ruilt meteen de dames af en laat zijn vrijpion rennen. Victor ziet in dat de stelling verloren is en gaat er van uit dat zijn tegenstander dat in 52 sec. wel gaat redden. Hij geeft op.

Al met al een boeiende avond en weer een matchpunt extra. Door het verlies van Bodegraven is Philidor 5 zelfs alleen (met één matchpunt voorsprong) de trotse koploper van de 2e klasse B. Het D-woord wordt door niemand meer genoemd en met een grote knipoog wordt al gesproken over een K-woord. Eén ding is echter zeker: na zo’n zware avond konden we lekker gaan slapen en heel voorzichtig dromen, dromen van promotie.

De wedstrijd en overige wetenswaardigheden in kille cijfertjes:

Philidor 5 (1563) – Leiderdorp 3 (1594) 4-4
S. Mabrouk – A. van dijk (1718) ½-½
R. Smit (1671) – P. Hooijmans (1738) ½-½
W. Roorda (1679) – J. Kooijman (1735) 0-1
V. van der Kloet (1653) – C. Hortensius (1595) 0-1
J. v/d Wijngaard (1646) – J. Abbes (1595) 1-0
W. de Ruyter (1504) – K. Ninikashvili (1479) ½-½
H. Heshusius (1432) – Y. Verseef (1477) ½-½
P. Warmenhoven (1358) – D. Hilarius (1414) 1-0

Stand (bovenin)
1. Philidor 5 5 mp 14½ bp
2. Bodegraven 1 4 mp 13 bp
3. OEW 1 4 mp 12 bp
4. Springend Paard 1 4 mp 11½ bp

Geef een reactie