Verslag Philidor A – Oegstgeest A

“The code is more what you’d call ‘guidelines‘ than actual rules.”

Barbossa, Pirates of the Caribbean

De aandachtige bezoeker van deze website zal het zijn opgevallen dat de verslaggeving over Philidor A wat karig is. De prestaties vielen dan ook wat tegen. We begonnen met een wat ongelukkige nederlaag tegen Leiderdorp, gevolgd door een nederlaag tegen AAS, en een gelijkspel tegen Alphen. Teveel spelers waren uit vorm, en zo sta je opeens in de degradatiezone. Bovendien moesten de wedstrijden tegen LSG A en B toen nog komen. De laatste paar rondes ging het beter, maar veel misstappen kunnen we ons niet meer permitteren.

Afgelopen maandag stond de wedstrijd tegen Oegstgeest A op het programma. We moesten deze wedstrijd winnen om degradatie te ontlopen. Oegstgeest A stond onder ons, want alle 2000+ spelers uit Oegstgeest 1 in de KNSB competitie doen niet mee in de LeisB competitie. Dat scheelt toch een slok op een borrel. Mijn verbazing was dan ook groot toen ik IM Fred Slingerland buiten het Denksportcentrum zag staan. “Die zal wel komen bridgen”, dacht ik nog. Wat later herinnerde ik me echter dat het bridgen op maandagavond in het Denksportcentrum al weer gestopt was. “Hij zal toch niet….”. Toen even later ook Gert Michiel de Niet zijn opwachting maakte, was het kwartje bij me wel gevallen. We kregen een significant sterker Oegstgeest voor onze kiezen, dan wat tegen alle andere teams tot nu toe was opgesteld. Nu is het altijd een feestje als Fred en Gert Michiel komen gate crashen, maar het scheelt nogal of je tegen Hillbilly64 speelt, of tegen een IM. Om precies te zijn: meer dan 300 Elo punten. Zo’n gentlemen’s agreement is blijkbaar meer een richtlijn dan een regel. Van ergernis kon ik me bij het instellen van de klokken het speeltempo niet meer herinneren.

De wedstrijd zelf werd echter een stuk minder spannend dan ik verwachtte. Over de gehele breedte bleken we sterker. Zelf mocht ik de score openen. Vanuit de opening stond ik met zwart wat onder druk, maar toen wit dacht het centrum aan te tasten, zag hij een tussenzetje over het hoofd. Het centrum werd inderdaad opgeblazen, maar wel het witte centrum. Ik had opeens een mobiel centrum bestaande uit 3 pionnen, terwijl alle witte centrumpionnen verdwenen waren. De daaropvolgende druk werd wit al gauw te veel. Nog voordat ik de koningsaanval kon starten, zag hij een familieschaakje over het hoofd, en dat kostte de dame. Bijna direct daarna won ook Wouter aan bord 8 zijn partij. Hij mompelde iets over complicaties die voor hem gunstig uitpakten. Hierna kwamen de punten snel. Herman won aan bord 5 op een voor mij verder onbekende manier. Guido wist op bord 2 Gert Michiel te verslaan. Met wit kreeg hij vanuit de opening een min of meer gelijke stelling met een geïsoleerde d-pion. Gert Michiel pakte het voortvarend aan met f7-f5, wat hij wellicht had moeten opvolgen met f5-f4. In plaats daarvan ruilde zwart zijn witte loper om de koningsstelling te verzwakken. Hierdoor kreeg Guido echter kansen over de witte velden. Toen hij een paard op e6 kreeg en ook de zwarte loper kon ruilen, stortte de zwarte stelling in en kon er afgewikkeld worden naar een gewonnen eindspel.

Jan-Aart kreeg dus op bord 1 Fred voor de kiezen. Er kwam een opening op het bord, die hij recent ook al een keer extern had gehad. Ook nu kwam hij met voordeel uit de opening. Wit pakte het echter creatief aan en creeerde een voorpost voor zijn toren op b6. Had zwart die gelijk verjaagd, dan was het voordeel behouden gebleven. In plaats daarvan koos hij een verkeerd plan en kwam al snel slechter te staan. Een penning over de b-lijn werd zwart fataal.

Willem kon uiteindelijk aan bord 6 met een remise de matchpunten binnen halen:

Hierna volgden nog twee remises. Van de partij van Frank op bord 4 heb ik weinig meegekregen. Bert was aan bord 3 het langst bezig tegen Niek van der Maat. Hij stond een pion voor, maar het loper tegen paard eindspel viel niet te winnen, al probeerde Bert het nog een lange tijd. Zo stond er uiteindelijk dus een ruime 5.5-2.5 eindstand op het wedstrijdformulier.

Concluderend: All’s well that ends well? Wat mij betreft niet. Oegstgeest krijgt nu de wind van voren, maar meer verenigingen vertonen dubieus gedrag. Het altijd sympathieke AAS bijvoorbeeld. Tegen Philidor met een gemiddelde rating van 2050 komen aanzetten, maar in alle andere wedstrijden, behalve tegen Voorschoten, met minimaal 100 Elo punten minder verschijnen. Alles volgens de regels uiteraard, want AAS is zo slim om hun 2380 en 2180 gewoon in de basisopstelling op te nemen. Vervolgens minimaal twee keer aantreden, en er is niets aan de hand volgens de regels/code/gentlemen’s agreement. En wat te denken van Leiderdorp? Met 7 spelers en 1640 gemiddeld aantreden tegen LSG B?! Ga dan gewoon gelijk aan het bier, of in het geval van Leiderdorp zal het wel chocomel zijn. Je kan het natuurlijk als een compliment zien. Tegen Philidor verschijnen deze teams op hun sterkst, terwijl ze tegen de kneuzen van LSG of de degradatiekandidaten de sterkste spelers thuis laten.  Je kan het echter ook als competitievervalsing zien. En ik neig zo onderhand naar het laatste. Wat dat betreft de complimenten aan LSG. Ze zijn veel sterker dan de concurrentie, maar ze komen tenminste tegen iedereen met 2100+ opdagen.

Aanstaande donderdag staat de inhaalwedstrijd tegen Zwarte Pion op het programma. Als die wedstrijd gewonnen wordt, hebben we ons in ieder geval gehandhaafd. Bij een gelijkspel zijn er scenario’s waarbij bordpunten een rol zouden kunnen gaan spelen. Mochten we van Zwarte Pion verliezen, dan moeten we in de laatste ronde boven onszelf uitstijgen en LSG B verslaan. Laten we maar van een gunstige uitslag tegen Zwarte Pion uitgaan

Plaats een reactie (ja, graag!)