Twaalf punten

      Geen reacties op Twaalf punten

Nee, dit gaat niet over het songfestival. Zelfs niet over muziek, maar componisten spelen wel een hoofdrol in dit artikel. Eindspelcomponisten kunnen hun beste studies inzenden voor selectie in het zogenaamde FIDE album. Een driekoppige jury van gediplomeerde arbiters kiest de beste studies uit die in het album komen. Dit gaat gepaard met een beoordeling van 1 t/m 4 punten per jurylid. Een score van twaalf punten is dus het maximaal haalbare. Dat is slechts driemaal voorgekomen in de geschiedenis van de FIDE-albums. Opvallend is dat twee van deze studies afkomstig zijn van dezelfde componist: Yehuda Hoch.

Het verschil tussen de hoofd- en zijvarianten in de volgende studie liggen in het beschikbaar zijn van veld f2 voor zwart en wit die dat wil verhinderen. Net als een goede film moet je er nog een keer naar kijken om het ten volle van te genieten.

De volgende studie van Hoch voor twaalf punten begint opvallend genoeg met de slotzet van bovenstaande studie.

Tot zover interessante systematische bewegingen met patwendingen die op allerlei manieren opduiken. De slotzet is geen geweldige afmaker, maar de waardering neemt toe als we kijken waarom het logische 1.Txf6 niet kan op de eerste zet.

De geometrische aspecten van het schaakbord worden volledig benut in deze eindspelstudie. Liefhebbers van symmetrie en regelmaat kunnen hun hart ophalen. Of deze studie daarmee tot een van de allerbeste behoort of niet, zo je daar al van kunt spreken, dit is op zijn minst een knap staaltje techniek dat ineen is gevlochten.

Oud-wereldkampioen Vassily Smyslov merkte al eens op dat in het schaakspel geen clichés gelden, omdat een pion op a4 of a5 een wereld van verschil kan maken. Dat gaat hier dus letterlijk op.

Opgave

De enige andere eindspelstudie met twaalf punten is wat meer analytisch en mag u zelf proberen.

Oplossingen vorige keer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *