Topdrukte door drie externe wedstrijden

Philidor A wint van LSG A met 5,5-2,5

Voorafgaand was ik er niet gerust op. Drie externe wedstrijden in één zaal, zou dat wel goed gaan? Het was naar mijn weten nog niet eerder gebeurd. Het leverde in ieder geval  unieke plaatjes op. En zouden er nog wel genoeg spelers zijn om de interne competitie te kunnen laten door gaan? En zo ja: was daar dan nog wel plaats voor? Uiteindelijk bleken de zorgen onterecht en zou de avond organisatorisch vlekkeloos verlopen.

Philidor A speelde tegen het hoogste team van LSG. Ik heb er niet veel van gezien, maar ik denk dat voorafgaand aan de wedstrijd er niet van werd uitgegaan dat op de twee hoogste borden remises zouden worden behaald. Thijs Roorda en Stef van der Zon kregen het echter voor elkaar. En dus niet tegen de minsten: Edwin van Haastert en Arthur Pijpers waren hun respectievelijke tegenstanders. Van der Steen, van der Marel, van Briemen en van der Knaap wisten te winnen. Gevolg: aan het eind van de avond stond er een prachtige winst van 5,5 – 2,5 op het scoreformulier. U kunt de partij van Manfred Kindt tegen Bert van der Marel naspelen. Zeer de moeite waard om te doen: een dameoffer blijkt, 29 zetten later, winnend!

Philidor D beleefde een goede avond. Wist het team tegen Leiderdorp C te herstellen van de zware nederlaag (5-1) tegen de Vrijpionnen? Invalster en debutante Inci Erbilen gaf in ieder geval het goede voorbeeld door haar partij winnend af te sluiten. Bij een stand van 2,5-2,5 was alleen Roel in ’t Veld op bord 1 nog aan het spelen. In een gecompliceerde stelling met penningen en dreigende aftrekschaken zag zijn tegenstander een simpele mat in 1 over het hoofd: Ook winst voor Philidor D dus. Met vier matchpunten uit drie wedstrijden is nog van alles mogelijk voor dit team.

Vooraf was duidelijk dat Philidor C het zwaar zou krijgen tegen Leithen A. Het gemiddelde rating-verschil bedraagt namelijk 377 punten (Philidor C: 1645 tegen Leithen A: 2022). Toch leek na twee uur spelen eventjes hoop op een gelijkspel of meer gerechtvaardigd. Op de laagste borden wisten Pot en de Ruyter beiden te winnen en zij brachten daarmee de tussenstand op 2-2. Paul Oudshoorn leek ook een goede kans op winst te hebben door een ver opgerukte vrijpion. De stelling van teamleider van den Bosch op bord 1 scheen ook niet slecht: twee vooruitgeschoven verbonden pionnen leken een verlies van een paard te compenseren. Job Segers stond qua materiaal en positie ogenschijnlijk gelijk.  Een tactisch knap grapje van zijn tegenstander dwong hem echter plotseling tot overgave. Paul Oudshoorn kwam uiteindelijk in een eindspel terecht van dame en twee pionnen tegen dame (in zijn voordeel). Tegen Ornett Stork is dat lastig om te winnen en beide heren kwamen daarom remise overeen. Op bord 1 wist even later de qua rating sterkste speler van Leithen, Alexandr Mityaev, overtuigend aan te tonen dat de beide pionnen toch geen partij waren voor zijn paard. De verwachte ruime nederlaag kwam er zodoende toch: 2,5-5,5.

Ook het andere gedeelte van de speelzaal werd volledig in gebruik genomen

2 gedachten over “Topdrukte door drie externe wedstrijden

  1. Jan Aart

    Mooi sfeerverslag van deze avond! Zal inderdaad een record zijn, en met mooie resultaten voor Philidor. De kopmannen van Philidor_A springen eruit, maar ook bij de twee topborden van Philidor_C zag ik goed spel tegen een tegenstander met bijna alleen maar (Haagse) KNSB spelers.

  2. Bert van der Marel

    Als toevoeging aan het verslag mijn partij tegen Manfred Kindt vanaf een kritiek moment.
    Manfred koos gelukkig niet voor een positionele aanpak, maar zie wat er gebeurde. Er volgden nog vele sub-optimale zetten, maar na afloop waren we het eens dat het een leuke partij was.

    Bekijk de partij door hier te klikken

Plaats een reactie (ja, graag!)