Tijdscontrole blijkt allesbeslissend in Alphen

Afgelopen maandag 23 april is Philidor 2 er in geslaagd met 5,5-2,5 te winnen van Leiderdorp 1. Leonore, Pim en Maarten brachten de winst in het laatje, de overige spelers speelden allen remise. Aanstaande donderdag bepaalt de uitslag van Oegstgeest 2- Leithen 1 of Philidor 2 kampioen wordt in de promotieklasse en daarmee promoveert naar de knsb-competitie. Dit is het geval als Oegstgeest niet weet te winnen. Er zijn al 2 partijen vooruitgespeeld, de tussenstand is nu 1-1. Hier het verslag van teamcaptain Frank Zeven over de wedstrijd die voorafgaand aan de laatste wedstrijd werd gespeeld; op 27 maart werd er nipt gewonnen van ASC 2.

Door Frank Zeven, teamcaptain Philidor 2

Dinsdag 27 maart trok Philidor 2 op volle sterkte naar Alphen. Eerlijk gezegd was de stemming er één van: “winnen en liefst met flinke cijfers”, maar in het achterhoofd wél een waarschuwing: wat Oegstgeest 2 tegen Leiderdorp 1 is gebeurd (4-4 op donderdag 15 maart, red.) kan ons ook overkomen! Dus het enthousiasme iets versoberd: laten we eerst nou maar winnen en kijken wat de concurrentie doet. We hebben de beste kansen, want het “lichtste” programma. Eenmaal gearriveerd in de Bron in Alphen kwamen wij te zitten in een lawaaierige zaal. Achteraf bleek dat ik vooral daar last van heb gehad. De anderen viel het minder op, maar: rumoerige kinderen, muziek, een hinderlijke klapdeur, krakende tegen elkaar aan schurende tafels, een lawaaierige bar beneden, kletsende oude heren in de speelzaal….ik was niet blij. Misschien ook wel doordat de start geen walk-over liet zien. Ik heb slechts flarden van de andere partijen gezien, dus ik geef slechts wat indrukken:

Leonore op bord 1 met wit in een Franse partij kreeg (en ik kon dat meevoelen) in de Winawer-opening een vlaag van verwarring: hoe zit die opening ook alweer in elkaar? Dxg7,Tg8 en dan Dxh7,dxc3, maar e5 moet toch ook gedekt worden? dus f4…maar erg goed kwamen de witte stukken niet te staan en Leonore moest al haar vindingrijkheid erbij halen om spel te krijgen, wat gelukkig wel lukte… Stef aan bord twee met zwart had een hele scherpe stelling met een versplinterde witte koningsstelling: pionnen op h2, f2 en f3, maar wel veel activiteit voor wit. Lang niet duidelijk dus. Wadim aan bord 3 met een stelling die binnen een kwartier al in de eindspelfase was. Koning, twee torens en 6 pionnen voor elk, maar met iets minder ruimte voor Wadim en zou hij b2 kunnen blijven dekken, de basis voor zijn gehele pionnenstructuur? Pim op bord 4 in een schotse partij met beide partijen een lange rokade….ik vreesde een loperoffer van wit op pion b6, dan c7xb6 en dan een machtig wit inslaand paard op d6 ….of had Pim het goed berekend?

Ik zelf op bord 5 met wit. Nog niet genezen van 1.b4. Zal ik er ooit van genezen? Een stelling van een type dat ik al eens eerder heb gehad: mijn f-pion op f5 houdt de zwarte pionnen op f6, g7 en h6 vast. Een zwarte loper op f8 en een zwart paard op d7 kijkend tegen mijn pionnen op d4, c5, b4. Kortom zwart kon moeilijk loskomen. Wel had hij controle over de e-lijn met twee torens, maar zonder gevaar. Naast mij Maarten van Veen met een scherpe stelling, die plots met een paard vanaf f6 op e4 kon offeren en een dodelijke lijn opende: g7-a1. Maarten had kort daarvoor met de dame een schijnbaar vergiftigde pion op b2 geslagen, maar kon nu tactisch toeslaan. Het leverde een kwal op en een gewonnen stelling. Ton op bord 7 met wit had steeds een gelijke, misschien iets betere stelling. Maar er werd ongeveer gelijktijdig met Wadim tot remise besloten: 1-1.

Op bord 8 was Richard bezig om met zwart een 4-pionnenspel van wit aan te pakken: …c5, Da5, Lg7 en een dreigend Pxe4 leken heel sterk en dreigden het witte centrum op te rollen. Een uur later stond Maarten ineens niet meer gewonnen: wit heeft zoveel dreiginkjes in de stelling gevlochten dat er teruggeofferd moest worden om niet mat te gaan op h8. De witte pion op h7 was wel erg sterk: Maarten trok aan de noodrem en wikkelde af naar een ongelijk lopereindspel: remise dus, een tegenvaller. Pim was intussen een pion vóór gekomen in een lichte-stukken eindspel. De witte lopers centraal op het bord garandeerden echter remise. Weer een half punt minder …. Gelukkig kon ik op mijn bord mijn tegenstander, die zich toch enigszins los speelde aftroeven: ik won een pion en een kwaliteit, kon mijn achterste rij op tijd afdekken en de loper op f8 en het paard op d7 (ze stonden er nog steeds) insluiten: zwart paardverlies was genoeg voor mij. Mijn tegenstander gaf op: 3-2.

Gauw rondkijken: Hemel! Richard stond ineens verloren. De tegenstander had wel heel veel tijd gebruikt en moest de laatste 10 zetten voor de controle bijna a tempo zetten. Het leek de Alphenaar te gaan lukken en dat zou 3-3 betekenen….maar wat gebeurde? de 35ste zet van wit was lastig, maar niet te moeilijk om in 35 seconden uit te voeren. De klok tikte en tikte van 35 naar 10 naar 5 naar 2 seconden…. de zet werd uitgevoerd, maar de klok niet op tijd ingedrukt: er stond een – (min) in beeld en dat betekent verlies voor wit en een heel gelukkig punt voor ons: het was 4-2 dus in plaats van 3-3!

Maar tegelijkertijd verloor Stef! penningen van lopers en toren door het midden van het bord zorgden voor overbelasting en Stef verloor de kwaliteit en de stelling stortte in…. 4-3. Nu Leonore nog. Wat was daar intussen gebeurd? Had zij het hoofd koel gehouden en haar centraal opgestelde koning kunnen beveiligen? Met haar geweldige vechtersmentaliteit en creativiteit had zij een eindspel bereikt van pionnen en toren tegen zwart met pionnen (één meer dan wit) en loper, die de gehele keten dekte. De zwarte koning bewaakte de ingang, zodat de witte toren niet binnen kon komen. Was het te winnen? Misschien! Maar wel binnen 8 minuten tegen zwart met ongeveer 20 minuten! In ieder geval remise zou je zeggen. Leonore begreep het teambelang en stelde de remise voor en zwart accepteerde: een winstpoging voor hem zat er ook niet in. Maar wat als hij doorgespeeld had? Gelukkig hoeven we daar niet meer over na te denken. Een vette plusremise voor Leonore en de teamwinst veilig!

Wat zijn we goed weggekomen, want een gelijkspel of licht verlies had ook tot de mogelijkheden behoord. Nu afwachten wat Leithen, AAS en Oegstgeest doen….pakken ze elkaar matchpunten af? Houdt Oegstgeest alles in eigen hand of is er een tik uitgedeeld door Leiderdorp? En wij? Leiderdorp in de laatste ronde: we zijn gewaarschuwd!!!

Geef een reactie