Afgelopen vrijdag speelde Philidor 2 tegen AAS 2. De wedstrijd trok minder bekijks dan Philidor 1 die de volgende dag ook uitspeelde, maar dan wel in het thuishonk. Omdat niemand van het weekend tijd had voor het verslag, zijn we iets later dan Michiels impressie van Philidor 1, maar daardoor staan we wel bovenaan de website. Een sluwe vertragingstactiek dus.
De Leidse schaakbond is erg compact. Dat heeft zo zijn voordelen. Uit spelen in Voorschoten of Leiderdorp of zelfs in het eigen Denksportcentrum tegen LSG of Oegstgeest. Waar grotere bonden op zaterdagmiddag een competitie organiseren kan dat met de afstanden in de Leidse nog gewoon doordeweeks. Aalsmeer is de verst mogelijke plaats in de LeiSB. Afgelopen vrijdag stond AAS 2 – Philidor 2 dus op het programma. Een deel van de wedstrijd was vooruit gespeeld, maar liefst vier borden van AAS kwamen maandag naar Leiden. Begrijpelijk dat sommigen dachten dat het een bekerwedstrijd betrof, maar nee, het ging om het halve team. Voor Philidor een gelegenheid om in deze uitwedstrijd toch een thuisvoordeel in te bouwen. Met een punt voorsprong werd deze ‘eerste helft’ gewonnen. Bert wist als eerste te scoren tegen AAS-icoon Ben de Leur. Wadim speelde een regelmatige remise. Robin verschalkte ook zijn tegenstander waardoor Herman als laatste bezig was. Een lastig eindspel wist hij helaas net niet te houden. Een punt voorsprong voor Philidor dus.
De tweede helft van de wedstrijd vond vrijdag plaats in Aalsmeer, onder de rook van Schiphol en gecamoufleerd door de vele bewegwijzering en verkeersdrukte die bij zo’n nationale luchthaven te verwachten valt. Eenmaal in het dorp zelf is het lastig zoeken naar het speelhonk van AAS. Verscholen in een van de gangen van een donkere kerk stonden vier borden opgesteld. “Of er ergens anders in het gebouw nog werd gespeeld?” opperde ik, maar AAS heeft geen interne competitie. Dus ook geen aanmoediging van supporters voor AAS en dat nadat men ook al de eerste vier borden ‘uit’ heeft gespeeld. Het uit- en thuisvoordeel tussen AAS en Philidor was dus net zo evenwichtig als de man-vrouwverhouding in de directie van Schiphol.
Dan de partijen. Wessel offerde zich met wit een weg naar de zwarte koning. Het zag er heel link uit voor zwart, maar toen de genadeklap uitbleef leek wit zich zorgen te moeten maken over het geofferde materiaal. In een complexe stelling kon Wessel eeuwig schaak forceren. Misschien was remise wel een terechte uitslag. Op de overige borden stond het niet zo duidelijk. Frank stond een pion voor maar moest daarvoor een verdedigende stelling innemen. Bij Ton en bij mij verschenen twee loopgraven op het bord. Wie beter manoeuvreert, viel nauwelijks te zeggen. Ook bij vier gelijke spelen zouden de matchpunten naar Philidor gaan, dus speelde AAS door. Ton had meer ruimte, maar wilde niet teveel risico nemen. Tegen de tijdnoodfase werd het remise. Mijn tegenstander wist geen aanval op de koningsvleugel op te zetten, waarna ik met het klassieke antwoord op de damevleugel initiatief kreeg. Na een fout van de tegenstander was het direct uit. Daarmee waren de matchpunten binnen. Frank wist zich los te werken en het eindspel op techniek te winnen.
Een 5½-2½ overwinning. Leithen verspeelde een matchpunt en staat op de tweede plaats achter ons. Volgende ronde is de directe confrontatie, thuis in het vertrouwde Denksportcentrum.