Spanning in promotieklasse blijft

      Geen reacties op Spanning in promotieklasse blijft

Door Frank Zeven

Afgelopen maandagavond heeft Philidor2 een belangrijke overwinning behaald op LSG5. Met 5-3 werd deze wedstrijd gewonnen, ondanks of dankzij vier (!) invallers die nodig waren om een compleet team neer te zetten.
Op bord 5 t/m 8 zijn maar liefst 3 punten uit vierpartijen gescoord! Maarten van Veen had met wit een ruimtevoordeel gekregen in een zware-stukken-eindspel en bovendien was de zwarte koningsstelling aan gort. Het bleek genoeg voor een vol punt. Jan van der Knaap wist de hele partij een klein voordeel vast te houden, wat in het verre eindspel leidde tot een pion voorsprong. Op een bijna leeg bord zat er ineens geforceerd mat in 2 in. Jan zag het en sloeg toe en maakte van de 4-3 stand een winnende 5-3 einduitslag. Een mooi moment.

Bernard Schelhaas had als eerste op de avond een goede remise in handen. De zwartspeler had geen winstplan en Bernard zou risico’s moeten nemen om met wit op winst te gaan spelen. Remise door zetherhaling was op dat moment een logisch resultaat van de partij. Teun van der Linden speelde goed. Op het moment dat de partij geheel in evenwicht was en er aan remise gedacht werd, speelde de witspeler een minder handige zet. Teun speelde een paardzet waarmee hij de witte dame aanviel en tegelijkertijd ook een dubbele aanval deed met datzelfde paard en zijn witveldige loper op de ongedekte pion op g2. Pionwinst dus, maar wel met grote complicaties. Eén mindere zet in het vervolg zorgde ervoor dat wit met dame en loper steeds schaak kon blijven geven en dat Teun in remise moest berusten. Jammer, want het witte kamp stond volledig op instorten.

Ikzelf verloor helaas een b4-partij met een voorbereid experiment dat ik niet meer ga herhalen. Pim naast mij kreeg een middenspel met lichte stukken en een klein voordeel, dat echter niet genoeg was. Er zou een ongelijke loper eindstelling ontstaan zonder winst of verlieskansen. Harry aan bord twee kwam na een wilde opening goed te staan. Stond in de eindstelling gewonnen, maar had nog maar zo weinig tijd over (20 seconden!!) dat hij het remiseaanbod van zijn tegenstander aannam. De stelling was nog te moeilijk om hem met steeds 10 seconden per zet extra “even” naar winst te voeren. Willem Jan had een zware partij. Met zwart een Benoni-opstelling. Het liep goed af met een mooi mat, maar ik denk dat de partij ook de andere kant op had kunnen vallen. Willem Jan laat zich echter niet gek maken en vindt bijna altijd de zetten, die het de tegenstander het moeilijkst maken, terwijl die zou kunnen denken: “meneer van Briemen, ik heb je op de knieën”. Niets van dat! Gewoon volle winst voor ons eerste bord! Wat een vechtersmentaliteit!

Nu is het afwachten of onze minimale winst op LSG6 van afgelopen 25 februari ons nog promotiekansen gaat geven. Beslissend is de wedstrijd tussen Leiderdorp1 en LSG4 van vanavond (=19 maart, uitslag is geworden 2-6 voor LSG 4, red.). Alleen een gelijkspel tussen deze twee gelijkwaardige teams houdt ons in de race. In dat geval zou alleen een heel ruime overwinning van ons op Oegstgeest2 ons nog naar de KNSB kunnen helpen. Bordpunten zouden wel eens heel belangrijk kunnen worden…

Geef een reactie