Slotoffensief Philidor 4 begonnen

      Geen reacties op Slotoffensief Philidor 4 begonnen

Door twee onafhankelijke journalisten

Maandagavond 18 maart speelde het vierde de belangrijke thuiswedstrijd tegen Oegstgeest 4. Na het overhandigen van beide opstellingen bij de wedstrijdleider, bleek dat Oegstgeest geen schaker op bord 1 zou plaatsen. De teamleider had hier een dubbel gevoel over: enerzijds prettig om een gratis punt te krijgen, anderzijds sneu voor onze speler die zonder verrichtingen weer naar huis kan. De desbetreffende speler zou Mabrouk zijn geweest, ware het niet dat hij zelf op dat moment er van baalde vast te zitten in het OV van Amsterdam! Door dit bizarre toeval konden we hem nog op tijd vervangen door Kriek, die door het indrukken van de klok de stand daadwerkelijk op 1-0 bracht.

Maar er werd ook nog geschaakt. Pot had na een uur spelen zijn stelling afgewikkeld naar een gelijkwaardig eindspel en accepteerde het remiseaanbod van zijn tegenstander. J. Postma had (achteraf bleek te) veel respect voor zijn tegenstander en bood zelf remise aan, welke eveneens werd geaccepteerd. Invaller R. vd Berg deed zijn reputatie eer aan: in een messcherpe stelling walste hij zonder aanzien des persoons over zijn tegenstander heen. Bij een tussenstand van 3-1 leek alles naar wens te gaan, temeer omdat ook de Ruyter in overdrachtelijke zin zijn tegenstander het mes op de keel zette. Desalniettemin slaagde deze er uiteindelijk in de aanval zonder noemenswaardige schade af te slaan. Één zet later gaf de Oegstgeestenaar echter in tijdnood zijn toren weg en stond het dus alsnog 4-1. Visscher en vd Bosch troffen ieder twee sterke tegenstanders en dolven daardoor het onderspit. In ’t Veld wist uiteindelijk met de witte stukken (hier was over nagedacht…) het winnende punt binnen te halen. Daarmee werd de einduitslag dus bepaald op 5-3 in ons voordeel.

Hoewel theoretisch nog allerlei rare wendingen mogelijk zijn, is normaal gesproken winst in en tegen Sassenheim op 16 april voldoende om kampioen te worden. Na zoveel jaren ‘net niet’ zou dit een welkome afwisseling zijn.

Philidor 5 speelde gelijktijdig een uitwedstrijd in Noordwijk en heeft daar een fraaie overwinning geboekt van 3-5 op Daniël Noteboom 2.

Het vijfde moest een beroep doen op twee invallers: Peter Bon en nieuwkomer Charles Gebhardt. De laatste moest helaas als enige een verliespartij incasseren, waardoor het vijfde kortstondig tegen een achterstand aankeek. Na overwinningen van invaller Bon en good old Piet Warmenhoven werd dit snel veranderd in een voorsprong.
Man of the match was Victor van der Kloet die bij een 4-3 stand het beslissende punt wist te incassereren. Hij speelde voor het eerst in zijn leven met zwart de Pirc-verdediging (uitgekeken op 1. …e5), en ontwikkelde veel druk op de witte stelling. Hij gaf zijn tegenstander echter kans om te ontsnappen aan de druk, maar de witspeler deed dit zo onprofessioneel, dat deze al spoedig in een verloren stelling twee pionnen achter kwam. Zwart zou er daarvan één teruggeven, maar kon toen de witte stelling definitief slopen.

Philidor 5 wacht nu met 6 matchpunten de zware slotronde tegen Bodegraven 1. In deze ronde zal duidelijk worden of het vijfde in de Tweede Klasse blijft of met de onderste helft volgend seizoen een klasse lager speelt.

Geef een reactie